Tokat’ta uluslararası ekoturizm çalıştayı

Tokat’ta uluslararası ekoturizm çalıştayı
Uluslararası Ekoturizm Derneği, Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Tokat İl Kültür Turizm Müdürlüğü, TGA, THY, e, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tokat Valiliği, TGA, OKA, THY, Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tokat Ticaret Odası, Tokat Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Topçam Turizm ve Kayzen Yapı, Travel Shop Turkey ve birçok kuruluş iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Ekoturizm Çalıştayı 28-30 Temmuz Tokat’ta yapıldı. Çalıştay 16 ayrı kategoride verilen ödül töreniyle sona erdi. Etkinlik 30’a yakın Büyükelçi, 50’ye yakın ülkeden 250 yerli ve yabancı katılımcı, bine yakın ziyaretçinin katılımıyla yapıldı.

Tokat Dedeman Otel’de gerçekleştirilen çalıştayın açılışına, Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Uluslararası Ekoturizm Derneği Başkanı John Bruno, Uluslararası Ekoturizm Derneği Başkan Yardımcısı Murtaza Kalender, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Çelik, Tokat Dedeman Otel İcra Kurulu Başkanı Banu Dedeman, 22 ülkenin Ankara büyükelçisi ile 245 yerli ve yabancı misafir katıldı. Çalıştayda ekoturizm ve sürdürülebilirliği ile ilgili konuşmalar ve sunumlar yapıldı.

Çalıştayın en can alıcı konuşması Uluslararası Eko Turizm Derneği Başkanı John Bruno’ya aitti. Yurdun büyük bir kısmı cayır cayır yanarken Bay Bruno özetle şu bilgileri verdi;

Derneğimiz 1990 Yılında kuruldu. En eski ve en büyük ekoturizm topluluğuyuz. 190’dan fazla ülke ve bölgede 15.000’den fazla üyemiz var.”

Uluslararası Ekoturizm Derneği, ekoturizmi "çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını artıran doğal alanlara sorumlu seyahat" olarak tanımlıyor. Birincil tanımlarını (TİES), “ çevreyi koruyan, yerel halkın refahını sürdüren, yorumlama ve eğitim içeren doğal alanlara sorumlu seyahat” olarak kabul ettiklerini vurguladı. Bu tarif, doğanın korunmasına ve muhafaza edilmesine yardımcı olmak için dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor. Antarktika da dahil olmak üzere her kıtada uygulamaya rehberlik etti. Ayrıca bu tanımlama, The New York Times, The Washington Post, USA Today, National Geographic, BM Üniversitesi ve pek çok başka kurum tarafından alıntılan. Kompakt, ancak eksiksiz olduğu için dünya çapında en yaygın kullanılan yöntem.

5- 16th The International Ecotourism Society Event & Conference Successf...

Ekoturizm, gelirden daha önemli. Topluluğun gerçek bir sesi ve gerçek gücü olmalı. Kararlar Topluluğ; hükümeti, uzmanları, fon sağlayıcıları ve geliştiricileri içermelidir. Kalkınma; ekosistemleri ve iklimi olumlu yönde etkileme, uygulama; topluluğa ve ekosistemlere fayda sağlamalıdır.

Endişelerim var” diyen John Bruno, Portekiz’in Yeşil Vize’yi açıkladığını söyledi ve devam etti; “Ekoturizm olmayan bir şeye ekoturizm demek, ekoturizme zarar verir. Yüksek riskler sebebiyle, yeşil vizenin ancak doğru bir şekilde ele alınırsa yarar getirebileceğini düşünüyorum. Altın vize alanların sadece küçük bir kısmının, Portekiz halkı için gerçek iş fırsatına dönüştürdüğünü duydum. Gerçekten yeşil ve gerçekten ekoturizm olabilmesi için yeşil vizeyle gelen fonların, uygulamalar hakkında bilgi sahibi olan kişiler tarafından denetlenen gerçek ekoturizm projelerine yönlendirilmesi lazım.”

Ekoturizm ile ilgili notları özetlemek gerekirse;

Küresel yıllık ekoturizm ekonomik etkisinin 800 Milyar ABD Doları (TIES) ila 1 trilyon ABD Doları (UNWTO) arasında olduğu tahmin edilmektedir. Ekoturizm, doğrudan 11 milyondan fazla kişiyi istihdam ediyor ve milyonlarca kişi için ek gelir sağlıyor. Ekoturizm artık yıllık bazda yüzde 10'dan (TIES), yüzde 12'ye (UNWTO) kadar büyüyor ve turizm endüstrisinin en hızlı büyüyen bölümü. Eko-gezginler, ortalama bir gezginden daha genç ve TIES anketlerine göre, ekoturizm ve sürdürülebilir uygulamalara daha bağlılar. Eko-gezginler, birim gelir başına altyapıda diğer tüm gezgin türlerinden daha düşük maliyet yaratır. 90'dan fazla ülke artık ulusal veya bölgesel düzeyde ekoturizm veya sürdürülebilir turizm girişimine sahip bulunuyor. Bu son 30 yılda oldu; küresel ekonomi için bu kadar hızlı bir şekilde temel hale gelen başka bir turizm veya sanayi türü yoktur. Geçen yıl (pandemi öncesinde) doğal alanlara 10 milyardan fazla ziyaret gerçekleştiren gezginler, hem ekoturizm konusundaki farkındalıklarını hem de sürdürülebilir bir seyahat deneyimi sağlamak için yaptıkları harcamaları yüzde 30 oranında büyüttü. Ekoturizm artık birçok büyük koruma STK'sı için tercih edilen seyahat deneyimi. Otuz yaşın altındaki kişilerin yüzde 71'i sürdürülebilir seyahatin bir öncelik olduğunu söylüyor. Ekoturizm, gerçek sürdürülebilir uygulama, doğrulanabilir adil ekonomik fayda, kendi kendine yönetilen ekonomik canlılık, mutluluk ve refah, eğitim ve fırsat, gelişen ekosistemler yaratıyor.

Harcamaları yüksek, insanlara ve kanunlara saygılı”

Ekoturizm gezginleri; Açık hava seyahati (Plaj, Doğa, Ekoturizm) istiyor. Küçük gruplar halinde geziyorlar. İyi uygulanan güvenlik planı ve operasyonları tercih ediyorlar. Yüzde 70'i mümkün olan en kısa sürede seyahat etmeyi planlıyor. Gezginler insanlara daha fazla değer veriyor ve bağlantı istiyorlar. Gittikleri yerlere; yüksek ortalama harcama, saygılı, kanunlara uyan, temiz, “fırsatlar”değil, deneyimler arayan, çevreye ve ekosistemlere daha dikkatli, yüksek sosyal medya kullanımı / tanıtım gibi faydalar sağlıyorlar.

6- 16th The International Ecotourism Society Event & Conference Successf...

Ekoturizmin avantajları

Ekoturizmin avantajları; düşük maliyetli uygulama, altyapıya ihtiyaç duyulmaması, küçük işletmecilerin / küçük grupla çoğunlukla kendi kendini finanse etmesi. Gelirin ülkede kalması, duyarlı / hızlı geliştirme, gezginlerin lükse gerek duymaması ve daha fazla harcıyor olmaları. Ekoturizmin getirisini de özetlemek gerekirse; güçlü dolaylı değer yaratır, düşük maliyet / yüksek getirinin yanı-sıra “ücretsiz” destek gerektirir (pazarlama, erişim). Toplu görünürlük, pozitif tanımlama / yüksek getiri.

John Bruno’nun harika sunumu, ateş topuna dönmüş olan Akdeniz kıyıları ve özellikle ülkemizin alevlere teslimiyeti sırasında, Tokat’ta bir salonda yapıldı. Tokat, Yeşilırmak’ın sunduğu bereketle, konuklarını ekoturizmin cennetinde ağırladı.

Çalıştayın katılımcısı Travel Shop Turkey sahibi ve Uluslararası Ekoturizm Derneği Başkan Yardımcısı Murtaza Kalender yaptığı konuşmada, bir Tokatlı olarak ait olduğu kente vefa borcunu ödemekle duyduğu mutluluğu anlattı.

Yabancı ülke temsilcileri ile eşlerine ve diğer konuklara, değişik geziler düzenlenerek şehrin, yeşil, verimli ve bol sulu ayrıcalıkları, gastronomi zenginliği, tarihi ve kültürel avantajları sergilendi.

Ekoturizm Çalıştayı, 30’a yakın Büyükelçi, 50’ye yakın ülkeden 250 yerli ve yabancı katılımcı, bine yakın ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşerek, dünyada büyük ses getirdi. 30’a yakın Büyükelçi Tokat şehir turunda Tokat Belediyesi’nin organize etmiş olduğu Mehter Marşı ile karşılandı.

16. Uluslararası Ekoturizm Çalıştayı”, Uluslararası Ekoturizm Derneği ve Travel Shop Turkey işbirliğiyle, Tokat Belediyesi ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tokat Valiliği, TGA, OKA, THY, Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tokat Ticaret Odası, Tokat Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Topçam Turizm ve Kayzen Yapı destekleriyle 28-30 Temmuz tarihlerinde Tokat Dedeman Hotel’de gerçekleşti.

Bilsen Gürer - Tokat



Bu Haber 02.08.2021 - 09:06:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.