TİHEK’ten iki erkeğin aynı odada konaklamasına izin vermeyen otele ceza

TİHEK’ten iki erkeğin aynı odada konaklamasına izin vermeyen otele ceza

Antalya’da iki erkeğin aynı odada konaklamasına izin vermeyen otele 89 bin 571 lira ceza verildi.


Antalya’nın Alanya ilçesindeki bir otelde konaklamak üzere seyahat acentesi üzerinden rezervasyon yaptıran iki arkadaş, rezervasyonu teyit etmek için oteli aradığında rezervasyonlarının iptal edildiğini öğrendi.

Otel, “Aynı odada iki erkek konaklama yapılamayacağı" gerekçesiyle rezervasyonun iptal edildiğini açıkladı.

Kadınların iki kişilik rezervasyon yaptırarak konaklayabildiklerini belirten iki arkadaş konu ile ilgili Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna (TİHEK) başvurdu.

Söz konusu kişilerin işletmeleriyle herhangi bir konaklama ve sözleşmesi bulunmadığını ifade eden otel yönetimi, konuyla ilgili de herhangi bir irtibat kurulmadığını iddia etti. Otel yönetimi ayrıca herhangi cinsiyet ayrımcılığında bulunmadıklarını ve ileriye dönük de bu tarz rezervasyonlar aldıklarını ifade etti.

Seyahat acentesi tarafından yapılan açıklamada ise otelin bir odada iki erkeğin konaklamasına izin vermemesi sebebiyle başvuranın, "bir erkek, bir kadın" konaklama seçeneğini işaretlediğini, otelle yapılan yazışmalarda da konuya çözüm bulunamaması nedeniyle iki kişiye para iadesi yapıldığını iddia edildi.

TİHEK tarafından yapılan incelemede 498 oda ve 996 yatak kapasiteli otelde, yalnızca erkek müşterilerin yaptığı 5 rezervasyonun olduğu, bunlardan ikisinin tek, diğer üçünün ise iki erkek konaklayacak şekilde düzenlendiği belirlendi.

Anayasa'nın 10'uncu maddesindeki, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." Hükmüne atıfta bulunan TİHEK, otele  6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu kapsamında idari para cezasının üst sınırı olan 89 bin 571 lira ceza verdi.



Bu Haber 20.02.2024 - 16:22:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.