''Thomas Cook'un iflasında kazanan olmaz''

''Thomas Cook'un iflasında kazanan olmaz''

Thomas Cook, Avrupa'nın önde gelen gazetelerinin önemli gündem başlıkları arasındaki yerini koruyor. Fosun ve bankalarla 900 milyon poundluk kurtarma paketi üzerine anlaşan şirket, çok taraflı ve çok bilinmeyenli denklemi çözerek anlaşmayı nihayete erdirmeye uğraşıyor.


TurizmGüncel – Dış Haberler

Basında yer alan haberlerde, 900 milyon poundluk kurtarma anlaşmasının haricinde, şirketin hayatta kalma veya çöküş yaşama noktasında zamanla yarıştığı belirtiliyor. Haberlerde, Thomas Cook'a 200 milyon poundluk ek bir finansman sağlanması konusunda bankaların direttiği ifade ediliyor. Şirketin önde gelen alacaklılarından Royal Bank of Scotland ve Lloyds'un, Thomas Cook'un kış döneminde operasyonlarına devam edebilmesi için acil durum fonuna ihtiyaç duyduğunu belirtti.

''Thomas Cook varoluşsal bir krizle karşı karşıya''

Daily Mail gazetesinden Alex Brummer, ''Thomas Cook iflasının kazananı'' olmaz başlıklı bir makale kaleme aldı. Yüksek sezonda tatilcileri hayal kırıklığına uğratmadan faaliyetlerine devam eden saygın seyahat şirketi Thomas Cook'un varoluşsal bir krizle karşı karşıya olduğunu belirten Brummer, makalesinde şu noktalara dikkat çekti:

Ekim ayı önemli

''Thomas Cook'un en büyük hissedarı Fosun, çeşitli hissedarlar, hedge fonlar ve bankalarla birlikte hisse senedi - borç takası için masaya oturdu. Thomas Cook iflas etseydi, 550 satış acentesi, İngiltere dahil dünya genelinde 30 bin kişi işini kaybedebilirdi. Anlaşma tamamlansaydı Thomas Cook, ekim ayında tedarikçileri, otelleri, hava yolu şirketleri ve diğerleriyle anlaşmalarını yapabilecekti.

Bankalar ayak diriyor

Ancak, başta Royal Bank of Scotland ve Lloyds olmak üzere anlaşmaya direniyor ve Thomas Cook'un yeniden sermayelendirilmesi çerçevesinde varılan 900 milyon poundluk anlaşmanın yetersiz olduğunu, şirketin 150-200 milyon poundluk bir kaynağa daha ihtiyaç duyduğunda ısrar diyor. Bunu diyen bankalar, 2008 yılında hükümetin 500 milyar sterlinlik kurtarma paketini açıklamasından hemen önce, bankamatikleri kapatan bankalarla aynı.

550 satış acentesi 30 bin çalışan...

Thomas Cook'un iflası durumunda sadece mükemmel bir marka yok olmayacak. Aynı zamanda 550 satış acentesi ve toplamda 30 bin çalışan işini kaybedecek. Yüzlerce otel şok dalgasına girecek ve bu şok dalgası Almanya ve İskandinav ülkelerine de yayılacak. Üstelik tüm bunlar, Brexit çıkmazının büyük zarar verdiği bir dönemde yaşanacak.

''Şirket iflas ederse, tatildekileri geri getirmek bile 500-600 milyon pound tutar''

Seyahat şirketleri bankalara benzemez. Güvensizlik anında rezervasyonların düşmesine, nakit akışının kopmasına neden olur. Bu durumda otellerin isteyeceği ön ödemelerinin miktarı yükselir. İngiliz hükümeti ise bu durumu göremiyor. Eğer Thomas Cook çökerse, tailcileri sadece İngiltere'ye geri döndürmenin maliyeti bile 500-600 milyon pound olur. Bu rakam, bankaların talep ettiği 150-200 milyon poundluk ek finansmandan 3-4 kat daha fazla.''

''500 bin kişi etkilenir''

İngiliz basınında yapılan başka bir değerlendirmede ise, Thomas Cook'un iflası durumunda 150 bini İngiltere'den olmak üzere, 500 bin yolcunun etkileneceği belirtiliyor.



Bu Haber 20.09.2019 - 10:26:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.