Thomas Cook’tan darbe yiyen oteller Ajans payını nasıl ödeyecek?

Thomas Cook’tan darbe yiyen oteller Ajans payını nasıl ödeyecek?

Thomas Cook’un iflası ile sarsılan otellerin Tanıtım Ajansı payı yükümlülüğü 1 Ekim’de başlıyor.


TurizmGüncel

Thomas Cook yüksek sezonun bitmesinin ardından, otelcilere herhangi bir ödeme yapmadan iflasını ilan etti. Henüz net miktar bilinmiyor ancak tahsil edilemeyen paranın yüz milyonlarca pound olduğu biliniyor. Ödenmeyen para, yüksek sezonda görece daha yüksek fiyatlarla satılmış konalama alacaklarından oluşuyor. Edindiğimiz bilgilere göre, 2-3 milyon pounda kadar şirketten alacağı olan çok sayıda otel mevcut.

Thomas Cook’a kesip parasını alamadıkları faturanın KDV’sini ödüyorlar’’

Kayıp elbette sadece bununla sınırlı değil. Bir yandan da Thomas Cook üzerinden Türkiye’ye rezervasyon yapan tatilciler de gelemeyecek. Bu da otellerin hanesine ikinci kayıp olarak yazılacak.

Üçüncüsü ise oteller, Thomas Cook’a kestikleri ve parasını alamadıkları faturaların KDV’sinin ödediler/ödeyecekler.

Bütün bunların üstüne oteller bir de 1 Ekim’den itibaren Tanıtım Ajansı payı ödemeye başlayacak. Bilindiği üzere her otel, cirosunun binde 7.5’i oranında Tanıtım Ajansı payı ödemekle mükellef.

Oteller zor durumda kalacak, iflas edenler bile olacak

Bütün bunlardan dolayı önümüzdeki günlerde otellerin çok ciddi sıkıntılar yaşaması bekleniyor. Thomas Cook ile tek yetkili çalışan oteller başta olmak üzere, bu şirketle çalışan tüm tesislerin zor duruma kalacağı, hatta iflas edenler olacağı belirtiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtım Ajansı’na işletmelerin ödeyeceği payın, tesisleri zor durumda bırakacağı daha önce haberlere yansımış, pek çok turizmci, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi bu payın konaklama yapan misafire yansıtılması gerektiğini ifade etmişti.

Çayla: Cirodan Ajan payının yanlışlığı, Thomas Cook iflasıyla ortaya çıktı

Konuyla ilgili olarak TurizmGüncel’e değerlendirme yapan Delicias Travel & Incensive Genel Müdürü İskender Çayla, ‘’Tanıtım Ajansı’na cirodan pay ödenmesinin yanlışlığı Thomas Cook iflasıyla bir kere daha ortaya çıktı.’’ değerlendirmesini yaptı. Otellerin ağırladıkları misafirin KDV’sini ödediğini hatırlatan Çayla, ‘’Ben diyorum ki, Tanıtım Ajansı vergisi gözden geçirilmeli. Bu verginin konaklama tesisleri tarafından misafirden tahsil edilmesi gerekiyor. Konaklayan misafir, kaldığı otelin yıldızına göre değişen miktarlarda vergi ödesin.’’ diye konuştu.

‘’Otellerin Thomas Cook’tan 4 aylık alacağı var’’

Tanıtım Ajansı payının cirodan alınmasının ticaretin ruhuna aykırı olduğunu kaydeden Çayla, ‘’Otellerin şu anda Thomas Cook’tan 4 aylık alacağı var. Yüksek sezon göz önün alındığında bu büyük serbe demektir. Şimdi Thomas Cook’tan parasını alamamış bir otel bu vergiyi nasıl ödeyecek. Bu sadece Thomas Cook olayı için geçerli değil. Bu şekilde zararlar eden büyüklü küçüklü onlarca turizm şirketi var.’’ dedi.



Bu Haber 24.09.2019 - 17:22:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • levent erdoğan 25.09.2019 - 10:47

    İskender beyin fon kaynağının KONAKLAYANDAN alınması yönündeki görüşlerini defalarca ifade ettik.Bir çok ülkedeki durum zaten bu şekilde.Anlatamadık.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.