TGA'nın harcamaları açıklandı, Alban'dan 'arpalık' eleştirisi geldi

TGA'nın harcamaları açıklandı, Alban'dan 'arpalık' eleştirisi geldi
Turizm sektöründeki işletmelerden ciro üzerinden aldığı vergilerle faaliyet gösteren Turizm Geliştirme Ajansına ilişkin Sayıştay raporu açıklandı.


2019 yılının Temmuz ayında kuruluna Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA), 2020 yılında yaptığı harcamalar belli oldu.

BirGün gazetesinden Mustafa Bildircin’in haberine göre, İstanbul Astoria Kuleleri’nde ajans için kiralanan 1200 metrekarelik ek bölüme her ay 62 bin 400 TL kira ödendi. Yüksek kiranın yanı sıra ajansın genel müdürüne 38 bin TL maaş ödendiği de öğrenilirken TGA’nın 2020 yılı televizyon gideri 242 milyon TL oldu.

Ek bölüme 62 bin TL kira

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın 2020 yılı bilançosunu görüştü. Komisyonda mercek altına alınan ajansın denetim raporunda, yüksek harcamalar tek tek sıralandı. Ajansın harcamalarında en dikkat çeken kalemlerden biri 62 bin 400 TL’lik kira gideri olurken yüksek kira ödenen alanın ajansın ana merkezinin yanında, “Personel sayısının artması nedeniyle” kiralandığı belirtilen 1200 metrekarelik ek alan olduğu bildirildi.

Komisyonda, ajansın Genel Müdürü Yalçın Lokmanhekim’e ödenen maaş da gündeme geldi. CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın ısrarlı sorusu üzerine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “Genel müdür tek yerden maaş alıyor, 38 bin TL” yanıtını verdi.

TV gideri 242 milyon TL

Kira ve genel müdür için her ay 100 bin TL harcama yapan ajansın giderleri denetim raporunda ayrıntılı şekilde paylaşıldı. Buna göre ajans, “TV gideri” kaleminden 2020 yılında 242 milyon 811 bin TL harcadı.

Dijital pazarlama için de 118 milyon 618 bin TL harcayan ajansın, dikkat çeken diğer bazı harcama kalemleri şöyle sıralandı:

* Dergi: 20 milyon 202 bin TL

* PR: 16 milyon 602 bin TL

* Tanıtım projeleri: 3 milyon 32 bin TL

* Fuar: 7 milyon 451 bin TL

* Prodüksiyon: 15 milyon 862 bin TL

Ajansın harcamalarına yönelik değerlendirmelerde bulunan CHP’li Mürsel Alban, şunları kaydetti:

Mürsel Alban: Çalışan personelin isim, görev unvanları belirtilmiyor

“Ajans, Sayıştay denetimden uzak tutularak AKP döneminin yeni bir arpalığına dönüşmüş durumdadır. Ajansın, denetimi özel bir firmaya verilmiştir. Ajansın kuruluş kanunun 7’nci maddesine göre bu denetim raporu Sayıştay’a sunulmaktadır. Ajans böylece kapalı bir kutu haline getirilmiş, Sayıştay denetiminden uzaklaştırılmıştır. Çalışan personelin ismi ve görev unvanları bilinmemektedir. Ajansın 2020’de, TV gideri olarak 242 milyon 811 bin 492 TL harcandığı görülmektedir. Hangi TV kanallarına, kaç adet reklam verilmiştir, bunlar denetim raporunda yer almamaktadır.”



Bu Haber 18.11.2021 - 13:02:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.