TEOG kalktı işte yeni sistemin ayıntıları

Yeni liseye giriş sistemine göre, öğrenciler artık evlerine en yakın okula yerleştirilecek. Okul başarı puanı dikkate alınacak. Köklü liselere ise merkezi sınavla girilecek. Öğrenciler isteklerine bağlı olarak bu sınava katılacak. Mayısta bu okulların listesi açıklanacak ve haziranda da sınav yapılacak. Özel okullar ise kendi sınavlarını yapabilecekler. Uzmanlar, genel olarak sistemi olumlu bulurken, detaylarının bir an önce açıklanmasını istedi. Soru sayısının ölçme açısından yetersiz olabileceğini belirten eğitimciler, özel ve köklü okulların sınavlarına ilgiyi arttırabileceği görüşünde.


Milyonlarca öğrencinin beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin yerine getirilen yeni liselere geçiş sistemini uzmanlar yorumladı. Uzmanlardan bazıları sistemi olumlu bulurken, detaylarının bir an önce açıklanmasını istedi. Soru sayısının ölçme açısından yetersiz olabileceğini belirten eğitimciler, köklü ve özel okul sınavlarına da ilginin yoğun olacağı görüşünde. CHP Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil ise adrese dayalı kayıt sisteminin eğitim göçüne neden olabileceğini söyledi. İrgil, “Bu sınav öğrenciler için çok daha zor ve çetin bir sınav olacak. Sınava girmeyen ya da kazanamayan 1 milyon 100 bin öğrenci ise adrese kayıta tabii olacak” dedi. Uzmanların yorumları şöyle:

ADALETLİ OLMUŞ

Talha Doğan (Tonguç Akademi): İsteyenin sınava girebilmesi güzel bir uygulama. Bu sistem yüzde 92’lik çoğunluğu rahatlatacak. Artık öğrencilerin ortaöğretimin her kademesine hakim olması gerekiyor. Bu genel olarak iyi. 6 ve 7’nci sınıfta da çalışmaları gerekecek. Her sınıfta soru sorabilen öğrencinin olacak olması iyi. Eğitimde eşitlik açısından olumlu. Tamamen adrese dayalı bir kayıt olamaması, sınava da girilebilecek olması sevindirici. Adaletli olmuş. Örneğin, Galatasaray Lisesi’nin yakınında veliler emlakçı gezmeye başlamıştı. Şimdi böyle bir durum yok. Çocuklar açık uçlu soruları sevmemişti, bu yüzden tüm soruların çoktan seçmeli olması iyi. Adrese dayalı sistemde iyi bir okulun yanında oturan öğrenciler o okula girebilmek için ortalamasını yükseltmeli.

    Liseye geçişte TEOG yerine gelen yeni sistem: Mahalli Yerleştirme SistemiLiseye geçişte TEOG yerine gelen yeni sistem: Mahalli Yerleştirme Sistemi

AÇIKLANMAYAN ÇOK ŞEY VAR

Hatice Yılmaz (Eğitimci): Eskiden de sınav isteğe bağlıydı, çok fazla katılım oluyordu. Henüz açıklanmayan çok fazla soru var. Bunların içerisinde sınav başvurularının ne zaman yapılacak belli değil. Sayısal sözel toplam 60 soru sorulacak dendi. Sorular tüm dersleri kapsayacaksa ölçmek için 60 soru çok az. Okul başarısı sonucu etkileyecek mi? Sınava girmeyeceklere 5 okul tercih hakkı verilecek. Özel okullar sınav hakkı tanınıyor. Bu özel okulların isteği bir şeydi. Her bölgede her türden okul açılacak mı? Çok fazla belirsizlik var.  Haberin devamı>>>


Bu Haber 05.11.2017 - 18:04:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.