Tatilciler yüzbinlerce lira dolandırıldı, kimseden ses yok

Tatilciler yüzbinlerce lira dolandırıldı, kimseden ses yok

İzmir’de bayram öncesi mağdur olan yüzlerce tatilci sesini duyurmaya çalışıyor. Şirketin sahibi Ramiz Aysel’in yurt dışında olduğu belirtilirken, konuya ilişkin ne bakanlıktan ne de TÜRSAB’dan açıklama yapılıyor.


TurizmGüncel – Özel Haber

İzmir’de yüzlece vatandaş Esila Tur isimli şirketin mağduru oldu. Önceden satın aldıkları bayram tatili turları için hazırlık yapan yüzlerce kişi, turların iptal olduğunu, şirketin sahibi Ramiz Aysel’e ise ulaşamadıklarını söyledi.

Mağdurlar paralarını almak için mücadele ediyor

WhatsApp ve diğer sosyal medya kanallarında bir araya gelen onlarca mağdur, sesini duyurmak ve ödedikleri paraları almak için mücadele ediyor.

Mağdur sayısının 500’e yakın olduğu belirtiliyor

Esila Tur’un mağdur ettiği yurttaş sayısı henüz tam olarak bilinmese de, sadece bir WhatsApp grubunda 160 mağdur bulunması, durumun vehametini ortaya koyuyor. Grupta yer alan mağdurlardan biri, sigorta şirketi ile yaptıkları görüşmede mağdur sayısının, ileri tarihli rezervasyonlarla birlikte, 478 olduğunu öğrendiklerini belirtiyor.

Mağdurlardan çok sayıda mesaj geldi

Öte taraftan mağdurlardan TurizmGüncel’e çok sayıda mesaj geliyor. Özlem K. isimli yurttaş gönderdiği mesajda şunları belirtiyor:

‘Ramiz Aysel sesli mesajla bildirdi: İcralığız!’

''Ocak 2019 da firmayı aradım 14-24 Haziran tarihleri arasında Büyük Dogu&Gap turu adı altında eşim, annem, teyzem ve eniştem olmak üzere 5 kişilik yer ayırttım. Rezervasyon için toplamda 8 bin 750 TL parayı en son 02.04.2019 tarihine kadar ödedim. Tur tarihini beklemeye başladım. Bayramın 1. gūnū tur dolandırıcılığı diye sosyal medyada paylaşımları gördüm. Bayramımız zehir oldu. Maddi ve manevi yıprandık. Turların yapılmayacağı firmanın icralık olduğu tefecilere para verildiği tur sahibi Ramiz Aysel tarafından sesli mesaj kaydı olarak gönderildi. Banka havalesi ve peşin ödeyenler bekleyecek acele etmeyecek diyor. Peki kendileri neden bu kadar acele ettiler paraları toplar iken. Arife gününe kadar tur satılmış paralar alınmış planlı programlı yapılmış her şey.''

‘’Sponsorlu reklamlarla hayali tur sattılar’’

Mağdurlardan Uğur A. ise Esila Tur’un Facebook ve Instagram gibi sosyal medya kanalları üzerindenden sponsorlu reklam çıkarak insanlara hayali tur sattığını belirtti. Uğur A., ‘20 Mayıs’ta Esila Tur’dan 2 Haziran çıkışlı 1299 liraya GAP turu satın aldım. Seyahat günü yaklaşırken tur şirketini arayarak tur programını ve rehberi istedim. WhatsApp’tan göndermelerini istedim ama sadece maille gönderebileceklerini söylediler. Daha sonra otomatik SMS ile rehber ismi bildirildi. Ancak, baktığımızda, Balkan turunu rehberi için de, GAP turu rehberi için de, Karadeniz turu rehberi için de aynı numaranın verilmiş olduğunu; otelleri aradığımızda adımıza hiçbir rezervasyon yapılmadığını öğrendik.’’ dedi.

‘Yankesicilik ve dolandırıcılıktan soruşturma’

Çıkılan sponsorlu reklam nedeniyle Manisa’dan bile tur satın alanlar olduğunu ifade eden Uğur A., konunun şu anda savcılıkta olduğunu ve Ramiz Aysel ile ilgili olarak yan kesilicilik ve dolandırıcılıktan soruşturma başlatıldığını ifade etti.

9 bin 650 TL’sini kaptırdı

Esila Tur'un bir diğer mağduru Şerife Y. ise, ''Ben de Esila Tur mağduruyum. 12 Aralık tarihinde, 11 kişi 12 Temmuz hareketli tüm Karadeniz turu için toplam 9 bin 650 TL ödedik. Ödemenin 7.000 TL'si benim, 2.650 TL'si de arkadaşımın kartından çekildi. Son taksidi bu ay ödeyeceğiz.'' diyerek yaşadığı kaybı dile getirdi.

‘1399 liramı geri istiyorum’

Ayten Ç.: 28 Mayıs 2019'da Esila Tur’dan 1 kişilik 1399 TL GAP turu için sözleşme yaptık. Bana poliçe imzalanmamış. 12 Haziran 2019 da GAP turu vardı. İflas etmiş ben 1399 lira mı geri istiyorum.

‘Paramızı alamıyoruz, yollarda telef olduk’

İsmail K.: 30.05.2019 tarihinde eşim Serap K. ile birlikte 2 kişi, 2 Haziran hareketli otobüslü GAP turu için 2798 TL Cem-kseyehay adına Garanti Bankası hesabına EFT yapmıştım. Paralarımızı alamıyoruz. Ayrıca adımıza yapılan seyahat sigortası da görünmüyor. Tur hareketinden bir gün önce REHBER MEHMET bey diye verdikleri telefonu aradım meğer bu kişi Ramiz beymiş. Bornova Ünüversite kampüs önünden alacağım dedi. Biz Dikili'den çıktık yollarda telef olduk.''

3 kişi Karadeniz turu için 3897 TL ödedi

Arzu D.: 3 kişi 20 Mayıs'ta 28 Haziran hareketli uçaklı Doğu Karadeniz turu satın aldık. Bu tur için Esila Tur'a 1299 TL'lik taksitler halinde toplam 3897 TL ödedik. Taksitlerden biri kredi kartı, ikisi nakit olarak ödendi.

‘38 yaşındayım tek hayalim Karadeniz turuydu’

Mine A.: Ben 01.06.2019 tarihinde 30 Ağustos çıkışlı 7 gece 7 gündüz olarak 2 kişilik (eşimle beraber gitmek üzere) Karadeniz Turu satın almıştım. 08 Haziran'da öğrendik ki tur şirketi mali sıkıntı gerekçesiyle turları iptal etmiş. Eşimin yeğeni de aynı turdan ve üstüne bir de Kıbrıs turu satın almıştı; o arayıp söyledi. Sosyal medyada görmüş olayı. Biz bayram için farklı bir turla İstanbul'a gitmiştik, döndüğümüzde bu olayı öğrendik ve şok yaşadık. Mail Order ile ödeme yapmıştım ve Ramis denilen şahıs Ziraat Bankası posundan çekilen ödemelerin kesinlikle geri alınabileceğini, şu an Ziraat Bankasında 60.000 TL olduğunu, bankama gidip itirazda bulunmamı söyledi. Sanal kartımdan ödemeyi yaptığım için internet üzerinden itiraz yapamadım, şubeye gitmem gerekliymiş ben de pazartesiyi beklemek zorunda kaldım tabii mecburen. Ramis Bey o kadar iyi niyetli de herkese akıl veriyor iyi hoş da madem battı 2 Haziran'da neden yurt dışına kaçıyor ve 1 Haziran'da benden neden paramı alıyor? Batan bir insan sözde mağdur ama son dakikaya kadar insanları dolandırmış biri. Ve ben 38 yaşındayım tek hayalim Karadeniz'i gezip görmekti eşimle beraber. Çocuklarımızı büyüklerimize bırakmak için ayarlama yaptık, ikimiz de çalışıyoruz eşimle ve izinler sıkıntılı onları ayarladık sonuç malumunuz büyük hayal kırıklığı.

Binlerce lira kaptırdılar

Esila Tur’un mağdur ettiği mağdurlardan Kadir Ç, Kantar Polis Merkezi’ne giderek Esila Tur’dan ve şirketin sahibi Ramiz Aysel’den şikayetçi oldu. Dolandırıldığını belirten Kadir Ç, davacı ve şikayetçi oldu. Kadir Ç, şirkete 3 bin 198 lira kaptırdığını açıkladı.

Esila Tur’a 3 bin 345 lira kaptıran Gözde İ, isimli mağdur ise, şirkete gittiğinde kapının kapalı ancak ışıkların açık olduğunu söyledi. Daha önceki mağdurların kapıya astığı ‘karakola şikayette bulunun’ yazısını gördüğünü ve kendisinin de Esila Tur’dan ve sahibi Ramiz Aysel’den davacı ve şikayetçi olduğunu söyledi.

Aynısını nisan ayında da yapmış

Mağdurlardan biri ise, “Hatta bir arkadaş havaalanına gittiğinden o şehre o gün uçuş bile yokmuş. Bu adam onlarca hayali tur düzenlemiş kimi uçaklı kimi otobüslü kimi bir hafta kimi 2-3 gün. Yani mağdur o kadar çok ki. Ama en acı olan havaalanına gidip rezil olan arkadaşlar. Bazılarımız 1 gün önce bazılarımız aynı gün iptal edildiğini öğrendik. Ve interneti araştırdığımda bu adam nisan ayında da yapmış benzer şekilde” dedi.

7 bin 200 lirasını kaptırdı

1 Myıs-5 Mayıs arasınaki GAP turu için Esila Tur'a 5 kişi için 7 bin 200 TL ödeme yapan Hatice Ç., 25 Nisan'da satın aldıkları turun iptal edildiğini ve şirketin geri ödeme yapmadığını açıkladı.

''Bu yıl çıkabilecğeimiz tek tatildi''

Fatma F. M.: Esila Tur'dan 3.200 TL'ye 4-9 Haziran arası uçaklı GAP turu satın aldık. Ödemeyi 13 Mayıs 2019’da banka havalesi ile gerçekleştirdik. Birkaç kere arayıp biletlerimizi ne zaman göndereceksiniz sorduk. Her seferinde bize biz size geri döneceğiz dediler. En son 1 Haziran günü arayarak her şeyin hazır olduğunu bizleri sabah 04:45’de EgePark AVM’nin önünden havalimanı transferi icin alacaklarını bildirdiler. Uçağımız sabah 07:00’de Adana’ya iecekti. 2 Haziran Pazar saat 11:53’de turların kaldırılamayacağına dair eşime mesaj geldi.

Esim ve benim icin çok büyük bir hayal kırıklığı oldu zira bütün bayram programımızı buna göre yapmıştık ve eşimin işlerinin yoğunluğundan dolayı bu yıl yalnızca bu Ramazan Bayramı tatili vardı.

Ahmet A.: Esila Tur'dan 11 Temmuz hareketli GAP turu için 4200 TL nakit, 5494 TL kredi kartı ile olmak üzere, toplam 9894 TL ödeme yaptık ve turumuz gerçekleşmedi..

‘’Bu ay 4. Taksidi yatıracağım’’

Ümit K.: Ben de Elisa Tur mağduruyum.14-20 Haziran dönemi için Esila Tur’dan Karadeniz turu satın aldım. Garanti Bankası’nın kredi kartıyla 5 taksit halinde 2.598 TL ödeme yaptım. Taksitler temmuz ayında bitiyordu. Bu ay 4. taksidi yatıracağım.

‘Hayatımızda ilk defa turla bir yere gidecektik’

Yiğit Rahmi D.: Esila Tur’dan 2 Haziran günü, 21 Haziran hareketli 3 yetişkin bir çocuk için Karadeniz turu satın aldık. Elimizde sözleşme var fakat ertesi gün tefeciler ve icra yoluyla ofisinin kapatıldığını, elindeki paraları tehdit edildiği için tefecilere verdiğini söylüyor.  Banka hesaplarına da el konulduğunu söyleyerek bayram turlarını iptal etmiş. Biz de ertesi gün bu konu hakında bilgi almak için aradığımızda kimseye ulaşamadık. Daha sonra biraz araştırma yaptığımızda olanları öğrendik. 3350 TL para yatırdık, çok üzgünüz. İlk defa bir turla bir yere gidecektik, böyle sonuçlandı. Ayrıca bizler durumu çok iyi insanlar değiliz. Bir kere gezelim diye bütçemizi zorladık ve sonuç çok üzgünüz. Bu durum nasıl çözülecek bilmiyorum. Bizim gibi yüzlerce insanın parasını ödeyeceğini söylüyor fakat gün geçtikçe ona da umudumuz kalmadı.

''Konsoloslukta randevumuz olmasa haberimiz dahi olmayacaktı''

Şenay D.:  Annem ile Balkanlara gitmek için Elisa Tur'dan 25 Mayıs'ta 4746 lira ödeyerek tur satın aldık. Vizeleri kendimiz alacağımız için evrakları topladık. Otel rezervasyonlarını almak için 31 Mayıs'ta aradığımda tur sahibi Ramis adlı kişi bir otelden daha bekliyorlarmış. 10 Haziran'da konsoloslukta randevum olduğu için tur şirketine gittiğimde kapalı olduğunu gördüm. TÜRSAB'a gittik Kantar Karakoluna gittik. HDI Sigorta acentesine gittik. Orada Whatsapp grubu olduğunu öğrendik. Çoğu kişiye mesaj atılmış bize mesaj gelmedi bile. Konsoloslukta randevumuz olmasa haberimiz dahi olmayacaktı.

''İlgili makamlardan ve Ramis Aysel'den cevap bekliyoruz''

A. B.: 5 Nisan 2019 tarihinde Esila Tur'dan 1098 TL elden peşin ödeyerek Ramazan Bayramı Göller Bölgesi turu satın aldık.İşlem yapılırken kafamdaki soru işaretlerini de soruyorum personel çok itici, ilgisiz, soruları savuşturuyor irtibatı kuracağım kişini telefon numarasını 2 defa ısrarla istememe rağmen vermiyor. ''He o da var, he oraya da götüreceğiz, Müze kart lazım değil'' gibi sözlerle bir an önce beni oradan göndermek için uğraşıyor. Daha sonra bu personellerin isimlerini öğrendim; Tuğba A. ve Özgür'müş. Yılmadım, 1 Haziran'da telefonla defalarca aradım ama sorularıma yanıt alamadığım gibi, pazar pazartesiye havale edildim. 2 Haziran'da gelen mesajla yıkıldık. Şikayette bulunduk yüzlerce mağdurla TÜRSAB'ı aradık. Tüketci Hakem Heyetine ve sigorta şirketine  başvurdum. Bu iş enerjimi çok aldığı hayal kırıklığına güvensizliğe sebep olduğu için çok yıprandım. Olay ve yaşattığı artçılar daha da can sıkıcı idi. Hala da ilgili makamlardan en önemlisi de Ramis Aysel'den gerçek bilgi ve paramızı en kısa sürede geri ödemesini bekliyoruz.


Yasa hala çıkmadı

Seyahat acentelerinin faaliyetlerini düzenleyen 1618 sayılı yasa ise henüz çıkmış değill. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Danışmanı Nadir Alparslan, yasanın bayramdan sonra Meclis'e geleceğini açıklamıştı. Yeni yasanın, yurttaşların bu tip acenteler tarafından dolandırılmasının önüne geçmesi bekleniyor. Yeni yasada, tur düzenleyen acentelere, teminat zorunluluğu getirilecek



Bu Haber 12.06.2019 - 16:51:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Özden Yurtseven 02.03.2020 - 04:51

    Ben de Karedeniz Tur mağdurlarındanım. Ben ödemeyi kredi kartına taksitlendirme yaparak ödedim. En yakın banka şubesine gittiğimde bana kredi kart sözleşmesinde müşteriyi koruma maddesinin olduğunu ve bundan sizi yararlandırarak ödeme yapalım dediler. Ve yaptılar. Ben paramın tamamını geri aldım. Bankaya ödeme dekontunla Tur sözleşmesi ile gidin br de dilekçe yazıyorlar merkeze gönderiyorlar. Kısa zamanda size dönüyorlar. Hepimze geçmiş olsun. Bu tür Tur gezilerinde bundan sonra kredi kartı ile ödemeyi düşünüyorum.

  • Özden Yurtseven 02.03.2020 - 04:49

    Ben de Karedeniz Tur mağdurlarındanım. Ben ödemeyi kredi kartına taksitlendirme yaparak ödedim. En yakın banka şubesine gittiğimde bana kredi kart sözleşmesinde müşteriyi koruma maddesinin olduğunu ve bundan sizi yararlandırarak ödeme yapalım dediler. Ve yaptılar. Ben paramın tamamını geri aldım. Bankaya ödeme dekontunla Tur sözleşmesi ile gidin br de dilekçe yazıyorlar merkeze gönderiyorlar. Kısa zamanda size dönüyorlar. Hepimze geçmiş olsun. Bu tür Tur gezilerinde bundan sonra kredi kartı ile ödemeyi düşünüyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.