Swissotel arazisinin satışıyla ilgili mahkemeden önemli karar

Swissotel arazisinin satışıyla ilgili mahkemeden önemli karar

Mahkeme, Swissotel arazisinin satışının iptal kararını onadı.


Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) ait Beşiktaş Dolmabahçe’de bulunan Swissotel arazisinin satışıyla ilgili kesin kararı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6’ncı Dairesi açıkladı.

Mahkeme, İstanbul 4’ncü İdare Mahkemesi’nin verdiği ‘satış iptali’ kararını onayarak, İBB’nin istinaf talebini reddetti. İBB Meclis’inde alınan satış kararına şerh düşen ve akabinde dava açan CHP’li Meclis üyeleri Özgür Öz ile Mehmet Ali Tüy’ün avukatı İsmail Hakkı Atal, 63 dönümlük yeşil alanın satılmaktan ve kamu zararına uğramaktan kurtulduğunu söyledi.

Artı Gerçek'ten Osman Çaklı'nın haberine göre, Dolmabahçe’de üzerinde Swissotel’in bulunduğu ancak mülkiyet hakkının İBB’ye ait olduğu 63 dönümlük arazinin AK Partili İBB Başkanı Kadir Topbaş döneminden kalma 1.2 milyar TL’lik borcu mevcut. Borcun ödenmesini talep eden otel, arazi hakkında ipotek kararı aldırınca  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yönetiminde 2022’de yapılan İBB Meclis toplantısında arazinin satılmasına karar verdi.

Karara iki CHP’li Meclis üyesi karşı oy kullandı. Süreç yargıya taşındı ve İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi, CHP’li Meclis üyelerinin açtığı davada arazinin satılmamasına hükmetti. Daha sonra İBB, ilk derece mahkemesinin kararını istinaf etti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ise Swissotel arazisinin satılamayacağını, ilk derece mahkemesinin verdiği kararın yerinde olduğuna istinaf talebinin gerekli nitelikte olmadığına kanaat getirdi. Kararla birlikte ayrıca Danıştay yolunun da kapalı olduğu belirtildi.

Ne olmuştu?

FIBA Holding ile İBB arasında 1989 yılında yapılan “üst kullanım hakkı anlaşmasına” göre FIBA Holding Swissotel'e inşa ettiği 63 dönümlük yeşil alanı 2032’ye kadar kullanma hakkını almıştı. Anlaşmaya göre ayrıca 2032’ye kadar da Swiss Otelin yıllık cirosunun yüzde 7’sinin her yıl İBB’ye gelir olarak aktarma da vardı.

Turizm ve konut imarı bulunan arazi, 2010 yılında AK Partili İBB Başkanı Kadir Topbaş döneminde satılmak istense de muhalefet şerhi nedeniyle açılan davada İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin engeline takılmıştı. Mahkeme, satışın ihaleye sadece üst kullanım hakkı olan şirketin katılmasının yasalara aykırı olduğunu belirtmişti. Aynı dönem İBB’nin şirketten satış için aldığı 1.2 milyar TL ise geri ödenmedi.

Böylelikle araziye tapuda ipotek kararı getirildi. 2022’ye gelindiğinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, borcun ya İBB tarafından ödenmesi ya da arazinin satılıp bedelin böyle karşılanmasına yönelik adım atarak Mayıs 2022’de konuyu meclis toplantısına taşıdı. Bu toplantıda oy çokluğuyla satış işlemi kabul edildi.

Ancak CHP’li meclis üyeleri Özgür Öz ve Mehmet Ali Tüy ret oyu kullanmıştı. İstanbul 4’ncü İdare Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme, 26 Mayıs 2023’te satışın iptaline hükmetmişti.



Bu Haber 23.10.2023 - 16:58:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.