Turist vizesi vermiyor ama turizmden 100 milyar dolar bekliyor

Turist vizesi vermiyor ama turizmden 100 milyar dolar bekliyor

Suudi Arabistan, 2030 yılına kadar turizmden 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor. Gel gör ki, hacılar hariç, Suudi Arabistan henüz turist vizesi bile vermiyor.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Suudi Arabistan monarşisi, 2016 yılından bu yana ülke ekonomisinin petrole bağımlılıktan kurtarılacağını söylüyor. Bu tarihten beri, Suudi Arabistan Prensi Mohammed bin Salman liderliğindeki yetkililer, ülke ekonomisini petrol bağımlılığından kurtarmak için çalışıyor.

Prensin petrol bağımlılığından kurtula planı tutmadı

Suudi Arabistan, ekonomiyi petrol bağımlılığından kurtarmak için turizme yoğunlaşacağını daha önce açıklamıştı. Öyle ki, Prens Salman, ''2020 yılına geldiğimizde Suudi ekonomisi petrol olmadan da ayakta kalabilecek'' açıklamasını yapmış. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. 2017 yılında Suudi ekonomisinin yüzde 63'ünü oluşturan devlet petrol şirketi Aramco'nun, bu yılki payının yüzde 68'e ulaşması bekleniyor. Yani, prensin söylediğinin aksine, petrolün ekonomideki ağırlığı azalmak bir yana, artmaya devam ediyor.

‘’Gerçeklikten uzak, hayal kırıklığı yaratacak bir vizyon’’

Konuyla ilgili olarak Forbes dergisinde bir makale kaleme alan Ellen R. Wald, ''Six Flags'ın (şube sayısına göre dünyanın en büyük, ziyaretçi sayısına göre ise dünyanın en büyük 5. eğlence parkı şirketi) CEO'su Jim Reid-Anderson, CNBC'ye Suudi Arabistan'daki yeni turizm planlamasıyla ilgili bilgi verdi. Suudi Arabistan turizmle ilgili ortaya büyük bir vizyon koydu ancak bu vizyon gerçeklikten uzak, hayal kırıklığı yaratacak bir vizyon.'' diye yazdı.

Riyad yakınlarında Qiddiya Eğlence Merkezi kurulacak

Six Flags'ın Riyad yakınlarında Qiddiya isimli bir eğlence merkezi yapacağını belirten Wald, ''Krallığın diğer büyük turizm projeleri oteller ve tatil köyleri'' dedi.

Turizmden 100 milyar dolar bekliyor ama henüz turist vizesi vermiyor

''Suudi Arabistan 2030 yılında dünyanın en büyük 5 turizm ülkesinden biri olmayı hedefliyor. Bu da Suudi Arabistan GSYİH'si içinde turizmin payının yüzde 10'a ulaşması, yani 100 milyar dolar turizm geliri anlamına geliyor.'' diyen Ellen E. Wald, ''Turizmi sadece Mekke'ye giden hacılardan ibaret olan Suudi Arabistan, henüz normal turist vizesi bile vermiyor. Planlamaya göre geçtiğimiz yılın nisan ayında turist vizesi vermeye başlayacaklardı ama bu plan birkaç defa ertelendi. Şimdi önümüzdeki aydan itibaren turist vizesi verilmeye başlanacağı söyleniyor.'' ifadelerini kullandı.

Florida ile Suudi Arabistan’ı kıyasladı

Turizmde büyük gelirler elde etmeyi hedefleyen Suudi Arabistan'ı ABD'nin Florida kentiyle kıyaslayan Wald, şu yorumda bulunuyor:

Florida Suudi Arabistan'ın 10'da 1 büyüklüğüne, ancak hemen hemen onunla eşit nüfusa sahip bir eyalet. Üstelik Florida'nın iklimi Suudi Arabistan'ınkinden daha güzel. Suudi Arabistan'da sıcaklık 44 derece. Florida ABD'nin bir parçası ve 300 milyondan fazla Amerikalının kolayca ulaşabileceği bir destinasyon. Florida alkole izin veriyor, kumarhanelere izin veriyor. Florida'da kadınlar ve erkekler özgürce giyinebiliyor ve birbiri ile iletişim kurabiliyor. Florida kiliselere, sinagoglara ve dinsel özgürlüğe izin veriyor. Florida ayrıca medeni kanuna ve ifade özgürlüğüne bağlı.

Miami’ye, Key West’e, Disney World’e, Universal Studios’e, dünyaca ünlü golf sahalarına, profesyonel spor müsabakalarına ve patlama yaşanan kruvaziyer endüstrisine sahip olan Florida, 2017 yılında 88,6 milyar dolar turizm geliri kazandı.



Bu Haber 27.08.2019 - 15:51:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • kerem 28.08.2019 - 12:03

    Arap işte, bütün işleri hayalperest işlerle tribünlere oynamak...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.