Sosyal medya düzenlemesi ne getiriyor?

Sosyal medya düzenlemesi ne getiriyor?

Sosyal medya düzenlemesi, TBMM genel kurulunda AKP’li ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edildi. Yapılan düzenleme, Türkiye’de 1 milyon veya daha fazla kullanıcısı olan sosyal ağları kapsıyor.


Sosyal medyaya ilişkin ‘düzenlemeleri’ içeren kanun teklifi TBMM genel kurulunda AKP’li ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edildi.

Temsilci zorunluluğu

‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a’ ‘sosyal ağ sağlayıcı’ şeklinde yeni bir tanım getirilen düzenlemeye göre, söz konusu ağlar Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda olacak. Yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere verilecek idari para cezaları arttırılacak. Düzenlemeye göre, yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan ‘yükümlülüklerini’ yerine getirmeyen yer sağlayıcılara verilecek 10-100 bin lira para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar arttırılabilecek.

Reklam vermek yasaklanacak, bant genişliği düşürülecek

Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının, BTK bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde on 10 milyon lira idari para cezası verilecek. Bu cezanın tebliğ edilmesinden 30 gün sonra yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde idari para cezası 30 milyon TL olacak. İkinci kez verilen idari para cezası tebliğinden otuz gün içinde yükümlülük yerine getirilmediği takdirde sosyal ağ sağlayıcısına reklam vermek yasaklanacak. Cezanın bir sonraki aşaması ise sosyal ağ sağlayıcısına bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması olacak. BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranına kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

48 saat içinde yanıt zorunluluğu

Kişilerin sosyal ağ sağlayıcısına başvurmaları halinde, başvurudan 48 saat içinde olumlu veya olumsuz cevap vermek zorunda kalacak, verilen olumsuz yanıtlar ‘gerekçeli’ olacak. Sosyal ağ sağlayıcılar hakkında ‘erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi’ ile ‘içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi’ kapsamında verilecek adli para cezaları 1 yıl içinde her bir tekrarında cezalar bir kat artırılarak uygulanacak.

İçerik en geç 4 saat içinde kaldırılacak

Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği en geç 4 saat içinde ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek.



Bu Haber 29.07.2020 - 09:46:10 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.