Soner Sağlık:  Bugünkü maliyetin yarın ne olacağını göremiyoruz

Soner Sağlık:  Bugünkü maliyetin yarın ne olacağını göremiyoruz
Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Yönetim Kurulu Üyesi Soner Sağlık, dövizde yükselme olmaması durumunda turizmcilerin zorlanacağını söyledi.

Sürekli artan maliyetlere karşı döviz kurunun neredeyse sabit kalması turizmcileri endişelendiriyor. Artan maliyetleri fiyatlarına yansıttıkları için Avrupa’da rekabet avantajını kaybeden Türk otelcilerin, 2024 fiyatlarına döviz bazında yüzde 20 zam yaptığı ifade ediliyor.

“İyi bir sezon geçirdik ama karlılık açısından aynı şeyi söyleyemeyiz”

Amerika’nın Sesi’ne (Voice of America) konuşan KODER Yönetim Kurulu Üyesi Soner Sağlık, döviz kuru nun turizmciler açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Otellerdeki dolulukların yüzde 70-80’inin Avrupa pazarından geldiğini belirten Sağlık “Bizim maliyetlerimizin artışıyla döviz kurunun artışı birbirini karşılamazsa tabii ki otelci de maalesef bir noktadan sonra fiyat artışına gitmek mecburiyetinde kalıyor. Bu sene de enflasyondaki artışı dövizin karşılayamaması durumu yüzünden, turizm olarak iyi bir sezon geçirsek de karlılık olarak aynı şeyi söyleyemeyiz. Yani doluluk ve misafir memnuniyeti olarak iyi ama maliyetlerin karşılanması ve karlılık anlamında biraz düşüş yaşadık. Yani otelci memnun ama çok kazanmadı” ifadelerini kullandı.

“Döviz artmaz da maliyetimiz artarsa o bizi sıkıntıya sokar”

Döviz kurunun artmasını beklediklerini dile getiren Sağlık, “Bugünkü maliyetin yarın ne olabileceğini biz de göremiyoruz. O yüzden döviz kurunun artışı bizim için çok önemli. Eğer dolar-euro artmaz ama maliyetlerimiz artarsa o bizi sıkıntıya sokacak. Tabii ki bunun dengesini bir tek biz değil, bütün Türkiye ekonomisi biliyor. Ben o dengenin yine kurulabileceğine inanıyorum. Yani şu an için döviz kurunun belli bir artışa geçmesi gerekiyor, her ne olursa olsun” şeklinde konuştu.

“Yüzde 20 fiyat artışına rağmen talep iyi”

2024 erken rezervasyonlarda konaklama fiyatlarının yükselmesine rağmen yabancı turistlerin Türkiye’de tatil yapmaktan yine de vazgeçmediklerini belirten Sağlık, “2023’ten 2024’e geçişte ortalama döviz bazında yüzde 20 artış yapılmasına rağmen hala talepler yüksek. 2024’ü çok iyi bekliyoruz. Şu anda gelen erken rezervasyon taleplerine göre çok iyi durumda. Böyle gidecek olursa, belli dönemlerde iç pazarda yer bulma sorunu bile yaşanacak. Ama tabii ki Türkiye’de her an ne olacağını bilmiyoruz, biz de temkinliyiz. Fiyatlarımızı düşünerek biz de temkinli gidiyoruz. Ama çok iyi bir sezon beklentisi var” dedi.

“İç pazarda yüzde 50’nin üzerinde bir fiyat artışı olacaktır”

Yerli turistlerin de gelecek sezonda 2023’e göre yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalacağını söyleyen Sağlık, “Bizler otelciler olarak fiyatlarımızı belirlerken bir dahaki senenin ortalama döviz kurunu baz alıyoruz ve fiyatlarımızı ona göre belirliyoruz. 2024’te döviz bazında zaten yüzde 20 artış yapılmış oldu. Bu döviz artışıyla beraber (iç pazarda) üzülerek söylemem gerekiyor ama yüzde 50’nin üzerinde bir fiyat artışı olacaktır” diye konuştu.


Bu Haber 08.12.2023 - 10:05:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.