Son günlerdeki otobüs kazalarının sebebi ihmaller

Son günlerdeki otobüs kazalarının sebebi ihmaller

Şoförler yorgun ve uykusuz, firmalar 3 şoför yerine 2 şöför çalıştırıyor. Kazalarda 32 kişi öldü. Sıkı denetim ve ceza çağrısı geldi.


Cumhuriyet'ten Mehmet Kızman'a konuşan Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, yorgunluk ve uykusuzluğun kazalara davetiye çıkardığını belirtti. Kızman, “Kazaların önlenmesi için acil olarak bakanlıklar önceliğinde bir koordinasyon kurulmalı” dedi. 

Kazaların sebebi ekonomik

TOF Başkanı Yıldırım şöyle ifade etti, “Şoförleri özendirecek maaş verilmiyor. 3-4 bin TL’ye şoför çalıştırılınca sonuçları bunlar oluyor. Talebi karşılayacak sürücü bulunamayınca da yetersiz eğitim, tecrübesizlik, fazla mesai, yorgunluk, uykusuzluk ve dikkatsizlik kazalara yol açıyor. Pandemide çalışmayan otobüsler için de zamlı motorlu taşıtlar vergisi veriyoruz, sigortaları, otoyol-köprü ücretlerini de zamlı. Böyle olunca firma varlığını sürdürmek için, üç şoför yerine iki şoförü daha fazla çalıştırmak zorunda kalıyor.” 

Daha sıkı denetim olmalı

TOFED Başkanı Birol Özcan dijital kartlara denetimi vurgulayarak, “Otobüse takılan ve geriye dönük son bir yılda şoförün günde kaç saat otobüs kullandığını, istirahat ettiğinin bilgilerini yansıtan özellikle dijital kartlara bakılmalı. Bu kart yoksa veya bu verilerde bir hukuksuzluk varsa şoför hemen otobüsten alınmalı, firmaya da ceza yazılmalı. Özellikle yaz aylarında yollarda da daha sık denetim olmalı” dedi.

"Arkadaşının, eşinin, dostunun ehliyetini almış"

Şehirlerarası ve yurtdışına çıkan otobüs, kamyon gibi araçlardaki, yapılan hız, kat edilen kilometre gibi verileri kaydeden takografa müdahaleler üzerine takograf yetkili servisinden Serdar Akyüz şunları söyledi, “Şoför dokuz saat yol gidiyor, başkasının ehliyetini koyarak devam ediyor. Çift ehliyet kullananlar var. Mesela şoförler buradan Erzurum’a üç ehliyet ile gidebiliyor. Tek şoför üç ehliyet kullanıyor, arkadaşının, eşinin, dostunun ehliyetini almış gidebiliyor” dedi.

Yayına hazırlayan: Erdoğan Karataş


Bu Haber 11.08.2021 - 09:05:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.