Şirketler uluslararası iş seyahati harcamalarını kısacak mı?

Şirketler uluslararası iş seyahati harcamalarını kısacak mı?

Şirketlerin büyük çoğunluğu, ekonomik kaygılar nedeniyle işş seyahati harcamalarını kısmayı planlamıyor.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Uluslararası İş Seyahati Derneği (GBTA) tarafından yapılan araştırmaya göre, ekonomi ile ilgili endişeler şirketlerin büyük bölümünde uluslararası seyahat harcamalarının kısılmasına neden olmayacak.

Uluslararası iş seyahatlerinde net bir artış var

Çin gibi ülkelere seyahat etmenin neredeyse imkansız olmasına rağmen uluslararası iş seyahatlerinde net bir artış olduğu belirtilen araştırmada iş seyahatlerindeki toparlanmanın sürdüğü ve 2023 beklentisinin de pozitif olduğu kaydedildi.

Ekonomik endişeler Covid-19 endişelerini geride bıraktı

İş seyahatlerinin 1,4 trilyon euroluk harcama yeniden küresel endüstri olma yolunda ilerlediğini belirten GBTA Başkanı Suzanne Neufang "Yaptığımız araştırma ekonomik kaygıların Covid-19 endişelerini geride bıraktığını gösterse de sektörün 2023 yılına ilişkin göstergeleri olumlu. Bu, sektörün zaman içinde toparlanacağına ilişkin güçlü bir gösterge." dedi.

Araştırmaya katılan 600 şirket yurt içi iş seyahatlerin 2019'un yüzde 63'üne, uluslararası seyahatlerin ise yüzde 50'sine ulaştığını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 26'sı, işlerinin pandemi öncesinin yüzde 70'ine ulaştığını ifade ediyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre ekonomik kaygılar Covid-19 kaygılarını gölgede bırakmış durumda. Araştırmaya katılanların yüzde 80'i 'Gelecek yıl iş seyahatlerinin üzerindeki en büyük kısıtlayıcı unsur ekonomi olcak' derken, yalnızca yüzde 4'lük kesim 'Covid-19' yanıtını verdi.

Şirketlerin iş seyahatlerini kısıtlama planı yok

Buna rağmen, şirketlerinin yüzde 75'inin iş seyahatlerini kıtlamak için acil bir plan yapmadığı tespit edildi. Katılımcıların yüzde 30'u şirketinin iş seyahati harcamalarını kısmayacağını belirtirken, yüzde 45'lik kesim şirketin 'bekle-gör' pozisyonunda olduğunu ancak şu aşamada ekonomik kaygılarla iş seyahatlerini kısıtlamayı düşünmediklerini söylüyor.

Araştırmaya göre şirketlerin yüzde 86'sı, şirketinin zorunlu olmayan yurt içi seyahatlere 'genellikle' veya 'bazen' izin verdiğini belirtirken, yurt dışı seyahatler için bu oran yüzde 75 olarak tespit edildi. Seyahat şirketi yöneticilerinin yüzde 78'i, 2023 yılında 2022'ye kıyasla daha fazla iş seyahati yapılacağı görüşünde.

Beklentiler yükseliyor

Tedarikçilerin yüzde 85'i de 2023 yılında kurumsal rezervasyon sayısının 'daha yüksek' veya 'çok daha yüksek' olmasını bekliyor. Benzer şekilde tedarikçilerin yüzde 80'i, kurumsal seyahat harcamalarının 'daha yüksek' veya 'çok daha yüksek' olacağını tahmin ediyor.



Bu Haber 12.10.2022 - 11:22:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.