Sigara ihlaline kapatma cezası geliyor

Sigara ihlaline kapatma cezası geliyor
Restoran, bar, lokanta gibi kapalı mekanlarda sigara içilmesine izin verilen işletmeler, bir yıl içinde bu hükmü üç kez çiğnerse, dördüncüde on gün ila 30 gün süreyle kapatılacak. Her bir ihlalde ise kesilen para cezası katlamalı olarak uygulanacak.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sigara yasağını ikinci kez ihlal eden işletmelere kapatma cezası uygulayacaklarını açıklayınca; bakan bunu hangi yasaya dayanarak söylüyor, sorusu ortaya çıktı. Müezzinoğlu’nun sözünü ettiği yasa 11 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6487 sayılı torba yasa.

4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’da Değişiklik Öngören bu yasaya göre, artık hususi araçların sürücü koltuklarında da sigara içilemeyecek.

Sigara yasağına ilişkin ihlal cezalarının başlangıçta belediye zabıtalarınca kesiliyor olması, yasanın uygulanmasında istenen sonucu vermemişti. Bunun üzerine ceza kesme yetkisi ‘mahalli mülki amirlere’ verildi.

YENİ GENELGE NASIL?

Yeni yasada cezaların nasıl uygulanacağını anlatmak için ilgili kurumlara, sağlık bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Turan Buzgan imzasıyla bir genelge gönderildi. Genelgede yeni süreç şöyle anlatıldı:

“İhlal tespit edilen tarihten itibaren bir yıl içinde aynı ihlalin birinci tekerrüründe, alt ve üst sınırlar arasında Belirlenen Temel Ceza (BTC) bir kat artırılır. İkinci tekerrüründe yine alt ve üst sınırlar arasında BTC ikiyle çarpılarak çıkan sonuç BTC ile toplanır. Üçüncü tekerrürde ise iş yeri on günden bir aya kadar mahalli mülki amir tarafından kapatma cezası ile cezalandırılır ve kapatma işlemi ruhsatı veren kurum tarafından uygulanır.

12 aylık süre içinde aynı ihlale yönelik üç veya daha fazla tekerrür halinde uygulanacak cezai müeyyide kapatma cezasıdır. Bu uygulamadaki işletmenin sicili ihlal edilen tarihten itibaren 12 aylık dönemin sonuna kadar tutulmaya devam edilir. 12 ayın sonunda ise işletme için yeni bir sicil sayfası açılarak ihlal sayıları yeni baştan hesaplanır.” (Hürriyet Aysel Alp)  



Bu Haber 12.09.2013 - 13:08:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.