SGHM Kapadokya’da iki balon şirketine daha izin verdi, isimleri açıklamadı

SGHM Kapadokya’da iki balon şirketine daha izin verdi, isimleri açıklamadı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Kapadokya’daki balonların slot sayısını arttıran bir genelge yayınladı. SGHM’nin iki yeni balon şirketinin kurulmasına izin verdiği ve izin verilen şirketlerden birinin Cemil Çiçek'e ait oldduğu belirtilse de, Cemil Çiçek olayı kesin bir dille yalanladı.


TurizmGüncel

Kapadokya son dönemde sıcak hava balonu sektöründeki haberlerle sık sık gündemde. Bölgede bulunan 25 balon şirketinden 19’unu Dorak Turizm tarafından kurulan CO DMC konsorsiyumu çatısı altında bieleşmesi ve devamında gelen tekelleşme iddialarının ardından bölge, şimdi de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SGHM) slot sayısını arttırması gündemde.

Günlük slot sayısı 150’den 170’e çıktı

Daha önce ilk uçuş için 100, ikinci uçuş için 50 olan slot hakkı, SGHM tarafından yayınlanan yeni genelgeyle birlikte ilk uçuş için 105’e, ikinci uçuş için ise 65’e çıkarıldı. Yani günlük slot sayısı 20 arttı.

İki yeni şirkete izin verdi iddiası

TurizmGüncel’in sektör kaynaklarından edindiği bilgiye göre, slot sayısının arttırılmasının asıl nedeni iki balon şirketinin daha kurulacak olması. SGHM kurulmasına izin verdiği balon şirketlerinin isimlerini açıklamazken, kurulacak iki yeni balon şirketinden birine 3, diğerine ise 2 slot hakkı verdiği belirtiliyor.

Cemil Çiçek iddiayı yalanladı

Kapadokya’daki balon şirketleri, izin verilen şirketlerden birinin Ak Parti’de uzun süre siyaset yapan, milletvekilliği, Meclis Başkanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Cemil Çiçek’le ilgili olduğu ileri sürüldü. Ancak Cemil Çiçek, ne kendisinin ne de akrabalarının kesinlikle bu işle direkt veya dolaylı bir ilgisinin olmadığını söyledi.

SGHM Kapadokya sorumlusu görevden alındı

SGHM Kapadokya sorumlusu Sinan Çetinkaya’nın slot sayısının arttırılması kararına imza atmadığı için görevden alındığı ve yerine vekaleten atanan başka biri tarafından kararın imzalandığı ileri sürülüyor. Çetinkaya’nın, slot hakkı arttırılacaksa bu hakkın mevcut şirketlere verilmesi gerektiği konusunda ısrar edip, yeni balon şirketi kurulmaması konusunda direnç gösterdiği öğrenildi.

Balon şirketlerinin slot hakkını koruma mücadelesi

Daha önce sınırsız uçma hakkına sahip olan Kapadokya’daki balon şirketleri, sonradan kapasitelerine göre belirlenen slot hakları ile faaliyetlerine devam etti. Turizmin kötü gittiği dönemde müşteri bulmakta zorlanan balon şirketleri, çok düşük ücretlere uçarak, o günkü slot hakkını başka acenteye satarak hatta halkı bedava uçurarak slot hakkını muhafaza etmeye çalıştı. Çünkü SGHM’nin getirdiği kurallara göre, belirlenen slot sayısına ulaşamayan balon şirketinin boş bıraktığı slotlar, slot sayısını dolduran acentelere devrediliyor.

Dorak Turizm durumu fırsata çevirdi

Bu durumu fırsat olarak gören Dorak Tur ise, 19 balon şirketinin slot hakkını bünyesinde topladığı CO DMC adlı bir konsorsiyum kudu. Bu da, Kapadokya’da bulunan balon kapasitesinin yüzde 75’nin tek şirketin kontrolüne girmesine neden olduğu için, Rekabet Kurumu’na dava açıldı. Rekabet Kurumu henüz davayı sonuçlandırmış değil.

Dorak Turizm sözleşmelerine sadık kalmıyor mu?

Oluşan yeni konsorsiyumla birlikte Dorak’ın acentelerle daha önce yaptığı ve fiyat üzerinde anlaşma sağladığı sözleşmelere sadık kalmadığı ileri sürülüyor. Aylar öncesinden müşterisine balon turu satmış acentelerin zor durumda kaldığı, ya misafirlerine uçuramadığı ya da çok yüksek bedellerle uçurmak zorunda kaldığı ifade ediliyor. Çünkü sözleşme yapıldığı dönemde 120 euro civarında olan kişi başı balon turu, şimdilerde çok daha yüksek fiyatlara satılabiliyor. Bazı haberlerde, balon biletlerinin karaborsada 800 euroya kadar satıldığı belirtilmişti.



Bu Haber 22.06.2019 - 13:15:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mevlut UYSAL 24.06.2019 - 11:17

    Hukumetin Balon rezaletine son vermesi lazim. Suanda hicbir musterimize balon bulamiyoruz ve tamamen karaborsa oldu.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.