Sezon öncesi Rusya turizm pazarıyla ilgili önemli araştırma

Sezon öncesi Rusya turizm pazarıyla ilgili önemli araştırma
Rus halkının 2021 seyahat tercihlerini ablamak amacıyla yapılan araştırma, MITT Moskova Fuarı'nda açıklandı.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Bu yıl 27. kez kapılarını açan MITT Moskova Fuarı'nda, Rusya seyahat pazarındaki beklentilere ve eğilimlere ilişkin yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Rusların yüzde 84'ünün yurt içinde veya yurt dışında seyahate çıkmayı istediği belirtilen araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:

Ekonomik durumla ilgili karamsar tablo

*Katılımcıların yüzde 54'ü koronavirüsün mali gücü üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti.

*Araştırmaya katılanların yüzde 83'ü ekonomik durumun giderek kötüleştiğini belirtirken, yüzde 14'ü değişmediğini, yüzde 3 ise ekonomide gelişme olduğunu beyan etti. 2014 mali krizinde ülkedeki ekonomik durumun kötüleştiğini belirtenlerin oranı yüzde 54 olmuştu.

*Ekonomik durumun kötüleştiğine ilişkin yargı, X kuşağında ve yaşlılarda diğer kuşaklara göre daha yaygın. Z kuşağında ise ekonomik durumundan yakınma oranının daha az olduğu tespit edildi.

*2021 yılının ilk çeyreğinde ekonomik duruma ilişkin beklentiler ise ilginç. Katılımcıların yüzde 68'i salgının üçüncü dalgasından dolayı ekonomik durumun daha da kötüye gidebileceğini belirtirken, ekonomide iyileşme bekleyenlerin oranı yalnızca yüzde 6 olarak belirlendi. Katılımcıların içinde en iyimserler Z kuşağı, en kötümserler ise X kuşağı olarak belirlendi.

*Ekonomide yaşanan olumsuzluklar Rus halkının tatil planlarına da yansıyor. Katılıcıların yüzde 47'si maliyetleri kısmak için tatil yapmayı bıraktığını belirtirken, yüzde 16'lık kesim seyahat harcamalarını kıstığını ifade etti. Tatile gitmekten vazgeçenler veya tatil harcamasını kısanların oranı, hobileri için harcama yapmayı bırakan veya kafe-restoranlara gitmekten vazgeçenlerden (sırasıyla yüzde 27, yüzde 34) daha yüksek.

* Aktif tatil yapan Rusların önemli bir bölümü (yüzde 33) seyahat harcamalarını kısmak bir yana, artırdıklarını açıkladı.

Rusların tatil planları

*Araştırmaya göre, tatil yapacak Rusların yüzde 66'sı kendi ülkesinde, yüzde 34'ü ise yurt dışına gitmeyi planlıyor.

* Kendi ülkesinde çok daha geniş olanaklarla tatil planlayabileceğini düşünen Ruslar, bu amaçla seyahatlerinde ilk sıraya Rusya'yı koyuyor.

* Geçtiğimiz yılın mayıs ayında yurt dışına tatile gidebileceğini düşünen Rusların oranı yüzde 20 iken, yeni araştırmada bu oran yüzde 34'e yükseldi.

Ruslar neden seyahat acentelerine ve tur operatörlerine ihtiyaç duyuyor?

* Araştırmanın bulgularına göre Ruslar 2021 yılında, iki nedenden dolayı tatile acenteler veya tur operatörleri aracılığıyla gitmek istiyor. bunlardan birincisi, insanların kendi başına yurt dışında seyahat planlamasının zor olması, ikincisi ise tur operatörleri aracılığıyla gidilen tatillerin daha ucuza gelmesi.

* Araştırmanın bir diğer bulgusu ise, enflasyondaki artış nedeniyle Rusların tatil f,yatlarında yaşanacak artışı kabul etmeleri.

*2021 yaz döneminde yurt içine veya yurt dışına tatile gidecek olan Rusların yüzde 70'i, plaj tatili planlıyor.

* Yürüyüş gezileri Ruslar arasında hızlı bir şekilde yayılıyor. Katılımcıların yüzde 22'si içinde bol yürüyüş olan turlara ilgi gösterirken, yüzde 18'i nehir ve ve deniz kruvaziyer turlarına, yüzde 15'i ise kayak tatiline ilgi duyuyor. Kültürel geziler ve etkinliklerin payı ise yüzde 22. Katılımcıların yüzde 47'si ise, bunları kombine edebileceği geziler istiyor.

Tatile çıkmak istemeyenlerin gerekçeleri

* Araştırmaya katılanları yüzde 47'si koronavirüse yakalanma korkusuyla, yüzde 37'si ise yüksek maliyet nedeniyle tatile çıkmaktan çekiniyor. Katılımcıların yüzde 29'u ise, sırf seyahate gitmek için PCR testi yaptırmak istemediğini ifade ediyor.

Kapalı olan ülkelerin açılmasını bekleyenlerin oranı düşük

* Seyahate çıkmayacağını açıklayan Rus vatandaşlarının yalnızca yüzde 2'sinin gerekçesi favori tatil ülkesinin kapalı olması.

* Diğer ülkelerin kapalı olmasından dolayı Rusların büyük kısmı tatillerini yeniden organize etti. Bu yaz tatillerin neredeyse tamamen Rusya ile Türkiye arasında paylaşılacağı öngörülüyor.



Bu Haber 18.03.2021 - 10:09:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.