Sezon başlarken Turizm Bakanlığına 'gezi teknesi' uyarısı

Sezon başlarken Turizm Bakanlığına 'gezi teknesi' uyarısı
Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bugünkü yazısında denizlerdeki tehlikeyi kaleme aldı.


Türkiye denizlerinde bin 961'i gezi, 976'sı ise ticari olmak üzere toplam 3 bin 937 deniz aracı bulunduğunu ifade eden Noyan Doğan, hafta içi 80, hafta sonu ise 100 yolcu ile tura çıkan teknelerin yılda ortalama 20 milyon yolcu taşıdığına dikkat çekti.



''İŞ GEZİ TEKNELERİNE SORUN BAŞLIYOR''

Gezi teknelerini kullanan milyonlarca insanın bu yıl da sigortasız seyahat edeceğine dikkat çeken Doğan, ''12 ve üzeri yolcu taşıyan tüm deniz araçlarının sorumluluk sigortası yaptırması zorunlu. Neyi kapsıyor? Olası bir kazada yolcular ya da mürettebat ölür, yaralanır, sakatlanırsa sigorta tüm tazminatı karşılıyor. Trafik sigortasının benzeri, yani; biri karayollarında zorunlu, diğeri denizlerde. Dünyadaki uygulama böyle; sigorta zorunlu. Bizde de kritere uyan tüm deniz araçları bu sigortayı yaptırıyor, ancak iş, gezi teknelerine gelince; işte burada sorun başlıyor.'' ifadelerini kullandı.

''SİGORTA TEMİNAT TUTARI YÜKSEK''

Uluslararası denizcilik kuralları gereği sigorta teminatlarının yüksek olduğunu ifade eden Hürriyet yazarı, sigorta teminatı tutarının 12 kişilik bir tekne için 5 milyon dolar, 120 kişilik bir tekne içinse 50 milyon dolar olduğunu kaydetti.

''DENİZE AÇILBİLMEK İÇİN SİGORTA ŞART''

Teminatın bu kadar yüksek olmasından dolayı primlerin de yüksek olduğuna vurgu yapan Doğan, ''Hal böyle olunca da tekne sahipleri yaptırmak istemiyor. Ama denize açılabilmek için sigorta şart; yasa öyle diyor. Bu aşamada geçtiğimiz yıllarda devreye Turizm Bakanlığı girdi ve teknelerin denize elverişlilik belgesinde sigortayı zorunlu tuttu ama limit belirlemedi. Daha açık bir anlatımla Turizm Bakanlığı, gezi teknelerine bir istisna tanıdı.'' ifadelerini kullandı.

''ALLAH KORUSUN...''

Tekne sahiplerinin sigortaya 10-15 bin TL ödemek istemediğini ifade eden Noyan Doğan, Turizm ve Denizcilik bakanlıkları ile Hazine ve sigortacıların bir araya gelerek soruna bir çözüm bulması gerektiğine işaret etti. Doğan yazısını, ''Allah korusun; Bodrum’da, Marmaris’te iki gezi teknesinin çarpışması sonucu ortaya çıkacak krizi düşünmek bile istemiyorum.'' diyerek bitirdi. Yazının tamamı>>>


Bu Haber 01.06.2018 - 09:39:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.