Seyahat sektörünün son 5 yıldaki başarısız trend tahminleri neler?

Seyahat sektörünün son 5 yıldaki başarısız trend tahminleri neler?
Sektör temsilcileri ve uzmanlar, her yılın başında, konaklama ve seyahat sektöründe yaşanacak değişikliklere ve yeni trendlere dair tahminlerde bulunuyor. Bu tahminlerin bir kısmı tutarlı ve ayakları yere basan tahminler olsa da; bazıları ise tüketici beklentilerinin ve teknolojik gelişmelerdeki hızlı değişikliklerin kurbanı oluyor...



TurizmGüncel - Dış Haberler

E-Hotelier yazarı Abdulrahman Jogbojogbo, dünya konaklama ve seyahat sektörünün son 5 yıldaki ya hiç gerçekleşmemiş ya da çok sonradan gerçekleşmiş 5 büyük projeksiyonunu şu şekilde sıralıyor:

1. Uzay turizmi:

Virgin Atlantic’in 2013 yılındaki açılımından da uzun süre önce, uzay seyahatinin geleceğin trendi olacağı yönündeki değerlendirmeler sıklıkla yapılıyordu. Virgin Atlantic açılımı bu anlamda önemli bir dönüm noktası olsa da, kişi başına 200 bin doları bulan masraflar bu trendin ancak gelecekte yaşanabilecek bir macera hayali olarak kalmasına neden oldu.

Uzay turizminin ancak gerekli teknolojinin önemli oranda ucuz hale gelmesinin ardından yaygın bir trend haline gelebileceği yaygın kanı haline gelmiş durumda.

2. Sosyal seyahat:

2014 yılından önce önemli oranlarda artış yakalayan ‘sosyal turizm’, basitçe online sosyal platformlarında bir araya gelen seyahatçilerin kaynak ve bütçelerini birleştirerek birlikte seyahat etmesi konseptini içeriyor. Yalnızca seyahate olan tutkuları etrafında bir araya gelen bu toplulukların; seyahati daha ucuz, daha eğlenceli ve daha ilgi çekici hale getirdiği düşünülüyor.

Bu trendin sonraki yıllarda ivmelenerek süreceği öngörülse de, yabancılarla seyahat etmenin doğurduğu güvenlik problemleri ve dünya genelinde artış gösteren şiddet ve çatışmalar, bu yola baş koyanların sayısında önemli oranda düşüş yaşanmasına neden oldu. Uzmanlar, dünya haritası üzerindeki ‘kırmızı noktalar’ azaldıkça, bu trendin yeniden hayata dönebileceği değerlendirmesini yapıyor.

3. Kasırga turizmi:

Özellikle ABD’de yaygın olan ve macera arayan turistlerin oldukça ilgisini çeken niş bir turizm türü olan kasırga turizmi, dünyanın dört bir yanında kayda değer sayıda seyahatçinin ilgisini çekiyordu.

Macera turizmi bu dönemde önemli oranda gelişse de, uzmanların fazlaca gelişeceğini düşündüğü kasırga turizmi, niş bir turizm çeşidi olarak kalmaya mahkum oldu. Bunun ardında ise yüksek seyahat sigortası masrafları ve diğer alanlara göre oldukça yüksek olan hayati tehlikenin yattığı düşünülüyor.

4. Esnek otel check-out saatleri:

Özellikle ulaşımda yaşanan gecikmeler sebebiyle bazen seyahatçileri oldukça zor durumda bırakan check-out uygulamaları, son 5 yıldır konaklama sektörünün gündeminde. Çok sayıda otel esnek uygulamaların yakın gelecekte büyük bir trend haline geleceğini öngörse de, bu beklenti de henüz gerçekleşmiş değil.

5. Giyilebilir cihazlar:

2015 yılının sonlarında ve 2016’nın büyük bir bölümünde, yabancı dilleri gerçek zamanlı olarak çeviren kulaklıklar, sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla seyahat deneyimleri ve daha birçok giyilebilir cihazın seyahat sektörünün yeni büyük trendi olacağı beklentisi büyük bir kesim tarafından paylaşılıyordu.

Ancak bu trend de iki temel zorluk sebebiyle büyüyemedi: Bunlardan birincisi giyilebilir teknolojilerin tüketiciler arasında yaygınlaşmasında yaşanan gecikme olurken, diğeri de teknoloji şirketlerinin bu ürünleri piyasaya sürmede yavaş kalması oldu.




Bu Haber 17.07.2017 - 14:41:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.