Seyahat acenteleri yeni yasaya karşı İstanbul’da bir araya geldi

Seyahat acenteleri yeni yasaya karşı İstanbul’da bir araya geldi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde 2 bin seyahat acentası temsilcisiyle bir araya gelerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yasa taslağına karşı çıktı.


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1618 sayılı Seyahat Acentaları Kanunu’nun yerine getirilecek olan ve Birliğin bölünmesini içeren yasa taslağına karşı  İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde “Seyahat Acentaları Buluşması” gerçekleştirdi.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Başkan Yardımcıları Davut Günaydın ve Hasan Eker, Yönetim Kurulu Üyeleri, Bölge Temsil Kurulu ve İhtisas Başkanları ile TÜRSAB’ın eski Başkanlarının yer aldığı buluşmaya yaklaşık 2 bin seyahat acentası temsilcisi ve basın mensupları da katıldı.

 “Seyahat acentaları olmazsa turizm olmaz”

Seyahat acentalarının turizm sektörüne yaptığı katkıyı anlatan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Turizm sektörünün var oluşunu seyahat acentaları sağlıyor. Turisti bulan da biziz, getiren de gezdiren de. Turizm adına başarı diye anılan ne varsa hepsinin sebebi biziz. 'Seyahat acentaları olmazsa turizm olmaz' gerçeğine gözlerini kapatanlar, Türkiye'nin turizm tarihine bakarlarsa her şeyin seyahat acentalarının çalışmalarıyla başladığını da göreceklerdir. Turizm Bakanlığı kurulmadan 20 yıl önce de seyahat acentaları vardı, turizm olduğu sürece de var olacaklar” ifadelerini kullandı.

TÜRSAB'ın 1972 yılında nasıl kurulduğuna değinen Bağlıkaya, "1930'lardan itibaren seyahat acentalarını kuran büyüklerimizin her birinin bilgileri, cesaretleri, heyecanları ve gayretleriyle, Türkiye'de turizmin var olması, büyümesi ve gelişmesi sağlandı. Hepsi 1972 yılında bir araya gelerek TÜRSAB'ı kurdular. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nin 51 yıllık medar-ı iftiharıdır. Turizm sektörü bugün Türkiye'nin geleceği için kurtarıcı sektör olarak görülüyorsa bu, seyahat acentaları, tur operatörleri ve onların birliği TÜRSAB'ın büyük pay sahibi olduğu 51 yıllık çalışmanın ürünüdür" dedi.

TÜRSAB’ın bölünmeyeceğine ve yapılan yanlışın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  görüleceğini dile getiren Bağlıkaya, "Henüz hiçbir şey bitmedi. Ülkemizde bu taslağı hazırlayanlara, yapmaya çalışılanın yanlış olduğunu söyleyecek başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere sağ duyulu devlet adamları var, bunu biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sektöre desteği ve hassasiyetini biliyoruz ve yapılan yanlışı göreceğine inanıyoruz. TÜRSAB, hükümetle uyumlu çalışan, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuna uygun, aynı zamanda Türkiye Yüzyılı hedefleri ile uyumlu çalışmalar yürüten bir kurumdur. Bu yanlışların doğrusunu söyleyecek devlet adamlarımıza da parlamentomuza da güveniyoruz" diye konuştu.

Bağlıkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1618 sayılı Kanun’un yerine getirilmesi planlanan yeni yasa taslağının detaylarını ve önemli maddelerini toplantıya katılan seyahat acentalarına aktararak, yeni yasanın geçmesi durumunda seyahat acentalarının ve turizm sektörünün büyük yara alacağını söyledi.

“Her kafadan bir ses çıkarsa bu sese kulak veren olur mu?”

Bakanlığın geçtiğimiz Kasım ayından bu yana defalarca değiştirerek diğer Bakanlıkların görüşüne sunduğu yasa taslağında, TÜRSAB'ın kapatılmasından seyahat acentalarının mesleki ticari işletme olmaktan çıkartılmasına kadar birçok madde içerdiğine dikkat çeken Bağlıkaya, şu ifadeleri kullandı:

Bu yasa taslağından, diğer bakanlıkların Anayasa'ya aykırılık itirazları sayesinde vazgeçtiler. Vazgeçemedikleri şey ise TÜRSAB'ı bölmek, büyük sermaye sahibi seyahat acentalarının önünü açmak, kendi yağında kavrulmaya çalışanları yok etme istekleri. Bu maddeler, elimizde bulunan dört taslakta da aynen yer alıyor. Böyle bölünmüş olan yapıyı, adı birlik olsa da kim ciddiye alır? Uluslararası örgütler mi? Devletin kademeleri mi? Her kafadan bir ses çıkarsa bu sese kulak veren olur mu?

“Türk turizmini olumsuz etkiler”

Seyahat acentalarını faaliyet alanlarına göre bölmek, ticaret odalarını ticari faaliyet türlerine göre ayrı odalara bölmek gibi bir şeydir. TOBB'u bölmek, TESK'i ortadan kaldırmak ne ise TÜRSAB'ı bölmek de aynı anlama gelir, aynı sonucu verir. Bunlar nasıl düşünülmüyorsa, TÜRSAB'ın bölünmesi de düşünülemez. Unutmayalım ki TÜRSAB birliktir. Yani Birliği oluşturan seçilmiş BTK'lar var. Sağlık, Hac-Umre, MICE gibi her branş için ayrı ihtisas başkanlıkları var. Yasaya bunları yerleştirip yasayla düzenlemek varken, Birliği parçalamak nasıl bir akıldır, anlamak mümkün değil. Seyahat acentalarını küçük birlikçiklere bölmek, mesleki dayanışmanın gücünü de ortadan kaldırmayı beraberinde getirir. Mesleki dayanışma ortadan kalkarsa yerine 'Birlikler' arası çekişmeler gelir. Bu da Türk turizmini olumsuz etkiler.

Bu yasa taslağı ile Sayın Bakanın ulaşmak istediği önemli sonuçlardan biri de tur operatörü adı altında sermaye gücü olan büyükleri diğerlerinden ayırmak. Taslakta cirosu yıllık 250 milyon lirayı aşan seyahat acentalarının Tur Operatörleri Birliği'ne üye olacağı yazıyor. Büyükleri diğerlerinden ayırıyor. Ancak ne hikmetse 'Büyüklere' hiçbir mükellefiyet; yani sigorta, teminat, nitelikli personel gibi sorumluluklar yüklenmiyor. Aynı aidatı, aynı teminatı veriyor ve aynı koşullarda çalışıyorlar ama sadece cirosu yüksek diye adına tur operatörü deniliyor. Tur operatörlerine kendi şube-bayi acenta ağını ücretsiz kurma hakkı veriliyor. Bu taslak bu şekilde geçerse bayilik yapan, tabela acentası olan seyahat acentaları yok olacak. Buna müsaade etmeyeceğiz.”



Bu Haber 01.02.2024 - 09:34:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Airbnb

    Mustafa 03.02.2024 - 12:46

    Turizimi katletiler yapılan iş bu airbnb yasasıyla sadece Trabzon'da 900 apart kapatılıyor 900 vergisini otelden fazla veren apartı kapatıyorlar miletin milyonluk yatırımları çöp oluyor yapılan bu işle beraber ve turizim bakanlina gidincede aciklama kağıttan yapılıyor bilmiyoruz bizde tam olarak diyorlar yazıklar olsun rezil etiniz turizimi amacınız ne yasa cikariyorsunuz insanları mağdur ediyorsunuz 4 milyon yatırıp yaptim ama ben buna basvuraniyorum mal sahibi olmam gerekiyor Allah bu ulkeninde turizim bakanının otelerininde belasını versin ayıptır miletin milyonluk yatırımı çöp direk bide gülerek anlatıyor bunları utanma yüzünde yokmu ve adam

  • doymaz tursab

    gulfstar 01.02.2024 - 09:52

    yetmiyormu sana tum turizm şirketlerin çalışan vatandaşların içtin kanı emeğini terini . hakkını helal etmiyoruz etmiyecaz.

  • Seyahat Acentası

    E. K 01.02.2024 - 04:00

    PARASI ÇOK OLAN ACENTALARIN İŞLERİ RAST GİTMİŞ BÜYÜMÜŞ SONRA BU TİPLER DİĞER MADDİ YÖNDEN KISITLI ACENTALARA TEPEDEN BAKIP KENDİ MENFAATLERİ İÇİN KANUN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR, EY PARASI ÇOK OLAN AÇGÖZLÜ ACENTA SAHİPLERİ TURİZM BAKANLIĞI SİZİN BABANIZIN ÇİFTLİĞİ DEĞİL KEYFİNİZE GÖRE KANUN ÇIKARAMAZSINIZ PARALI HAYDUTLAR.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.