Şen: Müze zammını gerektirecek maliyet artışı olmadı, para kime kalacak?

Şen: Müze zammını gerektirecek maliyet artışı olmadı, para kime kalacak?

Müze ve ören yeri giriş ücretlerine yapılan yüzde 20-50 arasındaki zammı değerlendiren DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, Denizli Pamukkale Örenyeri giriş ücretinin 35 liradan 50 liraya yükseltilmesine tepki gösterdi. ''Zammın yapılmasını gerektirecek bir maliyet artışı yok'' diyen Şen, zamdan doğan ek gelirin Sicpa'ya mı yoksa bakanlığa mı kalacağını sordu.


Müze ve örenyeri giriş ücretlerine yapılan zamla ilgili açıklamalarda bulunan DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, 2018 yılının başından itibaren müze ve ören yerlerine zam yapılmasını beklediklerini fakat zam yapılırken yerli vatandaşların müze ve ören yerlerini ziyaret etmesini kolaylaştıracak indirimlerin de yapılması gerektiğini belirtti. Bu indirimler yapılmadan gelen zamların yerli ziyaretçi sayısını ciddi manada olumsuz etkileyeceğini dile getirenŞen, özellikle Pamukkale'ye giriş ücretinin yüksek olmasından dolayı Pamukkale'yi Denizli halkının ziyaret etmesinin neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi.

''MÜZEKART DAHA İYİ TANITILMALI''

Pamukkale'yi ziyaret edemeyen yerli vatandaşların müze ve ören yerlerinden uzaklaşacağını kaydeden Gazi Murat Şen, kültürel ve doğal varlıkların gelecek nesillere aktarılabilmesi için buraların vatandaşların ulaşabileceği bir ücret tarifesi ile yerli vatandaşlara sunulması gerektiğini belirtti. Müze kart uygulamasının vatandaşlara daha iyi tanıtılması gerektiğini söyleyen Şen, 30.09.2018 tarihine kadar 50 TL bedelle müze kart alan kişilerin 1 yıl boyunca tüm müze ve ören yerlerine 365 gün ücretsiz girebileceğini ifade etti. Şen, yurt dışındaki örneklerde olduğu gibi yerli vatandaşlara ayda bir gün ücretsiz ören yeri ve müzelerin ziyaretinin sağlanmasının da yerli ziyaretçi açısından olumlu olacağını söyledi.

''ZAMMI GEREKTİRECEK MALİYET ARTIŞI YOK, PARA KİME ŞİRKETE Mİ BAKANLIĞA MI KALACAK?''

Geçen yıl ihalesi yapılan müze ve ören yerlerinin 9 yıllığına Sicpa isimli yabancı menşeli bir şirkete ihale edildiğini hatırlatan DENTUROD Başkanı, bu şirketin 9 yıllığına yaklaşık 3.9 milyar TL bedelle mayıs ayından itibaren ören yeri ve müzelerin işletimini aldığını ve bu süreçte ören yeri ve müzelere bu zammın yapılmasını gerektirecek bir maliyet artışının olmadığını vurguladı. İlgili firmanın ana giderinin işçilik ücretleri olduğunu, işçilik ücretlerinin de yılbaşından itibaren değişmediğini kaydeden Şen, yapılan zammın Sicpa isimli şirkete mi bakanlık gelirine mi katkı yapacağını merak ettiklerini söyledi.

''MÜZELER BÖLGE TURİZMİNE KATKI VERMELİ''

DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, geçmişte Pamukkale'de işletmecilik yapan şirketlerin de burayı işlettikleri süre boyunca Denizli ve Pamukkale turizmini geliştirmek adına bir çalışma yapmadıklarını, kent merkezindeki esnafa katkı vermediklerini belirterek, bundan sonraki dönemde işletmecilerin buradan para kazanıp, hiçbir şekilde bölge turizmine katkı vermeden çalışmalarını istemediklerini söyledi.

Şen son olarak, 2 milyonu aşkın yerli ve yabancı ziyaretçi ile Türkiye'de en çok ziyaret edilen ören yeri olan Pamukkale'ye Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'u davet ederek, '2Sayın Bakanımızı Denizli'de mutlaka görmek, şehir turizmini geliştirecek önerileri DENTUROD olarak Sayın Bakanımıza anlatmak istiyoruz.'' dedi.



Bu Haber 10.09.2018 - 11:29:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.