‘’Sektörün bel kemiği turizm işçisi entübe’’

‘’Sektörün bel kemiği turizm işçisi entübe’’

Turizm sektöründe çalışanların üye olduğu sendikalar, turizm işçilerinin içinde bulunduğu durumu tarif etmek için ‘turizm işçisi entübe’ ifadesini kullandı.


Uçuşların sınırlı, otellerinin çoğunun kapalı olduğu Türkiye’de turizm işçileri de büyük bir darboğazla karşı karşıya. Turizm işçilerinin çoğunun kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadığı, bir kısmının da 39 TL’lik ücretsiz izin parasıyla yaşam mücadelesi verdiği ve mevcut durumun turizm çalışanları için tam bir kabus olduğu ifade ediliyor.

‘’Turizm işçisi entübe’’

Cumhuriyet gazetesine konuşan Türk-İş’e bağlı Türkiye Otel Lokanta Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası (Toleyis) Genel Başkanı Cemail Bakındı, turizm işçisinin entübe olduğunu söyledi. Sektörün tıpkı korona hastası gibi yatağa düştüğünü ifade eden Bakındı, 1 milyonu kayıtlı, 3 milyonu ise kayıtsız çalışan turizm çalışanının zor durumda olduğunu kaydetti. Bakındı, ‘’Yaklaşık 19 bin üye işçiden 11 bini işbaşı yapmadı. İşletmeler zor duruma düştü, döviz girdisi azaldı. Bunun ekonomiye etkisi çok daha kalıcı olacak” dedi.

‘’Turizm işçileri günlük 39 TL’ye mahkûm edildi’’

DİSK’e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Marmara Bölge Şube Başkanı Turgay Özdemir de işkolunda yaşanan sıkıntıları şöyle özetledi:

“Pandemi döneminde tedbirler başlayınca en büyük hüsranı turizm işçileri yaşadı, işyerleri kapandı. İşçiler kısa çalışma ödeneği kapsamında ücretsiz izne çıkarıldı ama mesele burayla bitmedi tabii. Sözde işten çıkarmalar yasaklandı ama işçiler günlük 39 TL’ye mahkûm edildi. Binlerce turizm işçisi işsiz, gelirsiz bırakıldı, ne bir gelir güvencesi ne de bir yaşam ve sağlık güvencesi sağlandı.”



Bu Haber 15.10.2020 - 10:15:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mustafa değer 16.10.2020 - 04:53

    Garibanın ölüme makum edildiği bir ülkede yaşıyoruz

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.