Schengen vizesi sorunu yeniden TBMM gündeminde

Schengen vizesi sorunu yeniden TBMM gündeminde

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Türk vatandaşlarının yaşadığı Schengen vizesi sorunun meclis gündemine taşıdı.


CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularının reddedilmesiyle ilgili Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Güzelmansur, “Avrupa Birliği ülkeleri, Türk pasaportlarına vize konusunda zorluk çıkarmakta, tüm belgelerini eksiksiz tamamlayan ve tüm vize koşullarını sağlayan vatandaşlarımıza dahi ret cevabı vermektedir. Almanya, Avusturya gibi AB üyesi ülkelerin vatandaşlarıyla evlenmiş olan ve aile birleşimi vizesine müracaat ettiği halde 8-10 aydır randevu dahi alamayan vatandaşlarımız vardır. Sadece Almanya için vize talebi bekletilen 3 bine yakın vatandaşımız bulunduğu söylenmektedir. “ ifadelerini kullandı.

“8-10 aya kadar bekleme süreleri var”

Türk vatandaşlarının seyahat özgürlüklerinin kısıtlandığını belirten Güzelmansur, “Vatandaşlarımızın vize başvurularında 8-10 aya varan bekleme yaşamalarının ana sebebinin, başvuru sahibinin T.C. vatandaşlığı verilen Suriyeli ve diğer ülke vatandaşı olup olmadığı ve bu kişilerle ilgili kapsamlı araştırma yapılmasından kaynaklandığı belirtilmektedir. Bu durum, vize taleplerinin reddedilmesinin de ana gerekçesidir. Kısaca yabancılara sorgusuz sualsiz dağıtılan Türk vatandaşlığı nedeniyle vatandaşlarımızın seyahat özgürlükleri kısıtlanmakta, eşleriyle bir araya gelememekte ve ticari fuarlara katılamamaktadır.” Açıklamasında bulundu.

“Reddedilme oranının yüzde 25’i aştığı doğru mu?”

Güzelmansur’un Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun cevaplamasını istediği sorular şunlar:

-2022 yılında Schengen vizesi reddedilen Türk vatandaşı oranının yüzde 25’i aştığı doğru mudur?

-Vatandaşlarımızın Schengen vizesi randevusu için dahi 8-10 ay bekletilmesinin gerekçesi nedir? Bu sorunu aşmak için hangi girişimlerde bulunulmuştur?

-Vatandaşlarımızın Schengen vizesi taleplerinin reddedilmesinin nedeninin vatandaşlık verilen Suriye ve diğer ülke vatandaşları olduğu doğru mudur? Doğru ise bu sorunu aşmak için bir mekanizma geliştirilmesi düşünülmekte midir?

-AB ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına AB’ye vize serbestisi sağlanacakken, anlaşmanın üstünden geçen 9 yıl sonrasında vatandaşlarımızın AB’ye vize dahi alamamasına evrilen süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?



Bu Haber 25.10.2022 - 09:41:10 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.