'Schengen sorununda Bakanlık devreye girsin' çağrısı

'Schengen sorununda Bakanlık devreye girsin' çağrısı

Schengen vize başvurularının ret oranlarının artmasına paralel olarak ücretler de artıyor. Dışişleri Bakanlığının devreye girerek bu soruna bir çözüm bulması bekleniyor.


Schengen vize başvurularının iptal oranları katlanarak artarken, Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi Utku Çakırözer Dışişleri Bakanlığının devreye girmesi çağrısında bulundu.

Hürriyet gazetesinden Turan Yılmaz'ın haberine göre vize başvurularındaki artışa paralel olarak inceleme süreleri uzayıp randevular 10-12 hafta gecikirken, başvuruların olumsuz sonuçlanma oranları da katlanarak arttı.  Vize işlemlerinin olumsuz sonuçlanması halinde, artık cep yakar hale gelen vize başvuru ücretleri de iade edilmiyor. Avrupa ülkelerine yapılan vize başvurularında ücretler ortalama 120-125 euro’yu buluyor. İngiltere’ye gidişlerde ücret, vize süresine göre 130 dolardan 1105 dolara kadar değişirken, ABD’ye gidişlerde de vize ücretleri yaklaşık 200 dolar tutuyor.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, iş yoğunluğundan dolayı randevuların geç verildiğini belirtirken, “Süre her ülkeye göre değişiyor. İki-üç ay sonrasına gün verilebiliyor. Salgın sonrası artan bir yoğunluk var, iş yoğunluğundan dolayı böyle bir süreç yaşanıyor. Yıllık 100 milyon euro Schengen vize ücreti ödüyoruz. Bu da rekabeti engelleyen tarife dışı bir engel” dedi.

Vizede yaşanan sıkıntıları Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) bir rapor halinde sunan AK Partili Meclis Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, vize başvurularındaki ret oranlarında geçmişe göre katlamalı bir artış olduğuna dikkati çekti.

Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi Utku Çakırözer, “Artık transit vizeler bile soruna dönüştü. Avrupa üzerinden bir başka kıtaya gitmeye kalktığınızda, transit vize için bile aylarca bekleyebiliyorsunuz” dedi. Çakırözer, “Yaşanan bu mağduriyet ve sıkıntılar karşısında Dışişleri Bakanlığının kayıtsız kalması kabul edilemez, devreye girilmeli” dedi.



Bu Haber 17.08.2022 - 11:03:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.