Schengen sorunu: AB Türkiye’ye gizli yaptırım mı uyguluyor?

Schengen sorunu: AB Türkiye’ye gizli yaptırım mı uyguluyor?

AB ülkelerinin Türk vatandaşlarının vize başvurularına artan oranda ret yanıtı vermesinin, AB’nin Türkiye’ye dönük gizli yaptırımı olabileceği belirtildi.


Avrupa Birliği ülkelerinin Türk vatandaşlarının vize başvurularına verdiği ret yanıtının iyice artması, sorunun kaynağının ne olduğuna ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi. Daha önce yapılan değerlendirmelerde ret oranının artmasının en önemli nedeni olarak Türkiye’den AB ülkelerine dönük iltica başvurularının artması gösterilirken, eski diplomat Namık Tan farklı bir noktaya dikkat çekiyor.

"Vizeler devletin uluslararası alanda saygınlığı ile ilgili"

T24’ten Metin Kaan Kurtuluş’a konuşan Eski Dışişleri Bakanlı Sözcüsü ve Washington Büyükelçisi Namık Tan, vize meselesinin bir ülkenin siyasi itibarı ve ağırlığıyla doğrudan ilgili olduğunu söyledi. Bu kararlarda AİHM kararlarının uygulanmamasının da etkili olduğunu ileri süren Tan, “Bir ülke uluslararası alanda ne kadar saygınlığa ve ağırlığa sahipse onun vatandaşları da o ölçüde kolay vize alırlar.” dedi.

Rusya yaptırımları

Vize retlerinin bir nedenini de AB ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların Rusya tarafından delinmesi olduğunu savunan Namık Tan, Rusya’daki bazı kurumların Türkiye üzerinden önemli birtakım para transferleri yaptığının konuşulduğuna dikkat çekti.

Somut bir veri bulunmasa bile ABD gibi ülkelerin Türkiye’nin yaptırımları deliyor olabileceği şüphesiyle gelişmeleri yakın takibe aldığına dikkat çeken Tan, “Ekonomik, finansal ve ticari mevzuatınızda birtakım uluslararası hukuka aykırı hareketlerde bulunursanız bunun da görünmeyen yaptırımı oluyor sizin üzerinizde. Vatandaşlarınızın seyahat serbestisi böylece kısıtlanmış oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Suçluların iadesi ve yeşil/gri pasaportlar

Tan, son zamanlarda Türkiye’den Batı ülkelerine yasa dışı geçişlerin arttığına dair haberlerin de iyice yaygınlaştığına dikkat çekerek, bunun da vize retlerinin artmasında önemli rol oynamış olabileceğini belirtti.

Manık Tan ayrıca, suçluların iadesi konusunda AB standartlarına uyulmaması ve gri/yeşil pasaportlarda Türkiye’nin son yıllarda giderek daha fazla kötü şöhrete sahip olması nedeniyle de vize başvurularının reddediliyor olabileceğine dikkat çekti.



Bu Haber 29.08.2022 - 08:58:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.