Savaş Daş

Savaş suçlusu olmakla suçlanan Blair Bodrum’da turizm konferansı verdi

Savaş suçlusu olmakla suçlanan Blair Bodrum’da turizm konferansı verdi

Bodrum’da düzenlenen turizm etkinliğinde, 2003’teki Irak savaşında öncü rol oynayan ve savaş suçu işlemekle suçlanan İngiltere eski Başbakanı Tony Blair de konuşma yaptı.

Global Tourism Forum isimli özel bir şirket tarafından düzenlenen ve sponsorları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Türk Hava Yolları, Bodrum Belediyesi, Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı (BOTAV) gibi kamu kurum ve kuruşlarının da olduğu etkinlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan tarafından temsil edildi.

tony-blair

Edindiğimiz bilgiye göre, Türkiye’nin önde gelen sektörel örgütleri toplantıda yer almadı. Yapılan toplantının sektöre ne tür bir katkı sağladığı ya da kaotik süreçte nasıl bir perspektif sunduğu bir tarafa, ‘zirve’nin bir katılımcısı dikkatlerden kaçmadı.

ABD ve İngiltere öncülüğündeki uluslararası koalisyonun 2003’teki Irak işgalinden ve yaşanan sivil katliamlarından sorumlu isimlerden biri olan İngiltere eski Başbakanı Tony Blair Bodrum’da düzenlenen ‘turizm etkinliğine’ video konferansla katıldı.

Etkinlik Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Bodrum’da yeni aldığı otelde yapıldı. Etkinliğe yurt dışından katılan 42 kişinin uçak biletinin TGA tarafından karşılandığı öğrenildi. BOTAV ise katılımcılara konaklama ve ağırlama desteği sunmuş.

Sadece barış ortamında hayat bulabilen, toplumlar arasındaki ön yargıları kırıp lokal ekonomileri destekleyen turizm gibi bir sektörün etkinliğinde, ismi işgal, savaş ve sivil katliamları ile anılan bir lider eskisini konuşturmak da ancak bizim ülkedekilerin aklına gelebilecek bir şey olurdu herhalde.

Sektörün lehine olabilecek etkinlikleri destekleme konusunda kılı kırk yarıp, ‘para yok’ diyen kamu kurum ve kuruluşları, Global Tourism Forum isimli etkinliğin turizme kazandıracağı şeyler olduğuna inanmış olmalılar ki etkinliğe sponsor olmuşlar. O inandıkları şeyi turizm sektörü ile paylaşırlarsa mutlu oluruz.

Peki etkinlikte konuşan Tony Blair, orijinal bir açıklama yaptı mı? Hayır, turizmin her kademesinden insanın aylardır söylediği şeyi Tony Blair de tekrar etti: “Turizm ticaretindeki düşüşün bir sonucu olarak dünya çapında 100 milyon dolayında kişi çalışan işini kaybetme riski altında. Sektörün yeniden açılması acil bir öncelik. Turizm sektörünün en önemli çıkış yolu aşılanma oranlarının küresel ölçekte artması. Test ve aşı durumunu gösteren seyahat kartı konusunda ortak kurallar üzerinde anlaşılmalı”

Bush_Blair

Etkinliğin ses getirmesi, sponsorlar tarafından daha fazla ciddiye alınması ve medyada daha fazla yer alması adına Tony Blair seçilmiş olabilir. Ancak hem etkinliği düzenleyenlerin hem de sponsor olanların onun siyasi geçmişini bilmiyor olmaları da skandaldır, bilmiyorlarsa araştırmamış olmaları da...

Batı medyası ne kadar aklamaya çalışırsa çalışsın; Tony Blair dendiğinde dünyanın aklına Irak savaşı, orada öldürülen genç, çocuk, kadın, erkek... on binlerce insan, yağmalanan ve teröre teslim edilen bir ülke gelir. Bu adamın Bodrum’da turizm etkinliğinde konuşması ize sizin ayıbınız olarak tarihe yazılır.


Bu Makale 14.06.2021 - 12:12:23 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.