Salgın bir yıl sürerse, hangi sektör ne kadar etkilenir?

Salgın bir yıl sürerse, hangi sektör ne kadar etkilenir?
Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TEPAV) , koronavirüs salgınının bir yıl sürmesi durumunda, hangi sektörün ne kadar etkileneceğine ilişkin bilimsel bir araştırma yaptı.

TEPAV tarafından yapılan bir araştırma, salgının bir yıl sürmesi durumuna hangi sektörün ne kadar etkileneceğini irdeleyen bir araştırma yaptı.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre raporda, salgının 6 ay sürmesi durumunda Türkiye ekonomisinin yüzde 20, bir yıl sürmesi durumunda ise yüzde 38 küçüleceği öne sürüldü.

En büyük kayıp turizm sektöründe yaşanacak

Çalışmaya göre, krizin bir yıl sürmesi durumunda en büyük kayıp turizm, lokanta ve oteller ile eğlence ve kültür sektörlerinde yaşanacak. Bu sektörlerden turizm geliri sıfıra inerken, lokanta ve oteller ile eğlence ve kültür sektörünün gelirleri yüzde 90 oranında azalacak.

Olumsuz etkilenecek diğer sektörler

Aynı şekilde kamu ve özel sektör dahil tüm yatırım harcamaları yüzde 70 azalırken, ulaştırmada yüzde 65, mobilya, ev ekipmanları ile ev bakım ve onarımında yüzde 50, giyim ve ayakkabıda yüzde 40, alkollü içkiler ve tütünde yüzde 15, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 5 daralma olacak.

Devletin tüketim harcamaları artacak

Sağlık, haberleşme, konut, su, elektrik ve gaz sektörleri etkilenmezken yani büyüme ya da küçülme olmazken bir tek devletin tüketim harcamaları yüzde 20 oranında artacak. Virüs nedeniyle Türkiye'nin ihracatı yüzde 42, ithalatı yüzde 39 düzeyinde azalacak.

TEPAV'ın çalışmasında salgınla birlikte küresel düzeyde yaşanan ekonomik sıkıntıların tek tek ülke bazında çözülemeyeceği, küresel düzeyde alınacak önlemlere ihtiyaç olduğu tespiti de yapıldı.

sektorler



Bu Haber 15.04.2020 - 11:13:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Alper Dalbayrak 16.04.2020 - 11:53

    Koronavirüs Sonrası Turizm Sektörü başlıklı yazımızı okumanızı öneririm. https://www.gocekrentals.com/tr/koronavirus-sonrasi-turizm-sektoru/ Teşekkürler.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.