Salda Gölü için uyarı: 5 yıl para kazanırsınız sonra yok olur!

Salda Gölü için uyarı: 5 yıl para kazanırsınız sonra yok olur!

Çevrecilerin ve bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen Salda Gölü için  ihaleye çıkılıyor. Salda Gölüne, bungalov evler, otopark, kafeler, yürüyüş yolları... yapılacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un şubat ayında açıkladığı Salda Gölü projesi için ihaleye çıkılıyor. Murat Kurum projeyle ilgili açıklamasında, ''Bu ilan çerçevesinde, bulunduğumuz yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda Salda 'millet bahçesi' yapacağız. Bu da bir ilk olacak'' demişti. Gölü gezmeye gelenlerin araçlarını park edeceği otopark da yapılacağını açıklayan Kurum, ''Geliş-gidiş yollarını daha iyi şartlar altında yapmak suretiyle bu bölgeye gelen vatandaşımızın bungalov evlerde, kafeteryalarda dinlenmesi, yürüyüş yollarında, gezinti alanlarında gezmesini sağlayacak birçok düzenlemeyi de bu proje kapsamında yapmış olacağız.” diye konuşmuştu.

salda_gölü

Salda Gölü, mart ayında daha esnek bir koruma statüsü olan ÖÇK Bölgesi ilan edilmişti.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, ‘Böyle giderse Salda Gölü beş yıl sonra yok olacak’ dedi.

''Bel yıl para kazanırsınız ama burası yok olur''

Yusuf Yavuz'un Evrensel gazetesinde yer alan haberine göre, Salda Gölü'nün bir dünya mirası olduğunun altını çizen Erol Kesici, “Salda Gölü’nün güzelliğini sağlayan biyo-mineraller, canlı bir oluşum bu. Dünyada iki noktada böylesi bir oluşum var. Böylesi bir alana millet bahçesi yapmanın amacı nedir? Millet bahçesi yapmakla buraya daha fazla turist çekemezsiniz. Bu şekilde insanları bilinçsizce alana doldurursanız beş yıl para kazanırsınız ama 5 yılın ardından burası yok olur ve ortaya bütün doğal değerleri yok edilmiş çirkin bir alan kalır” diye konuştu.

''Beyaz yapıları kaybedeceğiz''

Geçtiğimiz yıllarda Salda Gölü’nde dalgıçlarla yaptıkları inceleme sırasında, göldeki tatlı su süngerlerinin ve planktonların giderek azaldığını gözlemlediklerini kaydeden Kesici, “Bu yapılar kendiliğinden oluşmuyor. Gölün çevresinde bunu etkileyen bazı unsurlar var. Eğer biz biyoloji bilimine inanıyorsak bu beyaz yapıları kaybedeceğiz. Dokunurken bile özenle davranılması gereken bir alana millet bahçesi yapmanın ne tür bir getirisi olacak, bize bunu söylesinler. Zaten Salda Gölü çevresinde alabildiğine bir işgal söz konusu. Bu işgale son verilip alanın düzenlenmesi gerekirken üzerine bir de millet bahçesi yapmak kabul edilebilir değil” görüşünü dile getirdi.


Bu Haber 29.07.2019 - 09:24:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.