Sahil bandındaki taş ocakları turizmi baltalıyor mu?

Sahil bandındaki taş ocakları turizmi baltalıyor mu?
Çeşme'de taş ocaklarına verilen işletme ruhsatı bölgede birçok maden ocağının faaliyet göstermesine neden oldu. Bölgedeki taş ocağı sayısındaki artış hem Çeşme belediye başkanını hemde Çeşmeli turizmcileri isyan ettirdi.

 
 Sözcü Gazetesi'nden Gökmen Ulu'nun haberine göre Türk turizminin yükselen yıldızı Çeşme’nin başı taş ocakları ile dertte. Her yıl milyonlarca turistin akın ettiği Çeşme’de, bir yanda Dünya Sörf Şampiyonası düzenlenirken, hemen karşısında madenciler dağları oyarak taş ocakları işletiyor. Özellikle Ege kıyılarında faaliyet gösteren yüzlerce taş madeni turizmcilerin eleştirisine neden oluyor. Görüntü kirliliğinin yanısıra, iş makineleri ve kamyonların çıkardığı gürültü kirliliği, çıkan tozlarla da çevre kirliliği oluşuyor. Turizmciler bu durumun hem çevreyi mahvettiğini hem de turizmi baltaladığını belirtiyor.

'ACİLEN KAPATILARAK REHABİLİTE EDİLMELİ'
 
 Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, taş ocağı faaliyetlerini tam bir doğa faciası olarak niteliyor. Başından itibaren bu uygulamaya karşı olduğunu belirten Dalgıç, bu konuda belediyenin yetkisi olmadığını, ruhsatların ilgili bakanlıkça verildiğini söyledi. Dalgıç, “Taş ocaklarına tümden karşı değiliz. Başka yerlerde olabilir. Turizm merkezlerinde olmaması gerektiğini vurguluyoruz. Bu plansızlıkla gidilir ise turizm merkezleri çok daha büyük zararlar görecek. Orası Çeşme Yarımadası’nın tek geçiş noktasında bulunuyor. Acilen kapatılarak, taş ocağı alanının rehabilite edilmesi gerek.” dedi.

'MADENCİLİK VE TURİZM BİR ARADA OLMAZ'
 
Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, “Sahil bandında taş ocaklarının ne işi var” diye sordu. Öncel, “Şehir merkezine RES dikerseniz, taş ocakları açarsanız, turizm merkezleri niteliğini kaybeder. Tatil yapmaya gelen insanlar bu görüntü kirliliğine katlanmak, o tozları solumak zorunda değil. Turistik bölgelerde taş ocaklarının faaliyet göstermesi baştan beri yanlış. Kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bu uygulamaların gözden geçirilmesini istiyoruz. Madencilik ile turizm birarada olmaz” dedi.


Bu Haber 30.08.2014 - 08:15:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.