Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sertleşiyor

Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sertleşiyor
Rusya'nın Ukrayna'ya dönük operasyonu sonrası tüm dünyadan Rusya'ya yaptırım kararları geldi.

Ukrayna'da yaşanan çatışmaların ardından ABD, Kanada, Avrupa Birliği, Japonya ve Tayvan’dan Rusya’ya yaptırım kararları geldi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Rusya’nın tüm bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 80’ini hedef alan ekonomik ve finansal yaptırımlar getirerek, Rus mali sisteminin temel altyapısını hedef alan kapsamlı ekonomik önlemleri uygulamaya koyduğunu duyurdu.

OFAC tarafından açıklanan yaptırımlar;

Rus ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde hem kısa hem de uzun vadeli etkileri olacak ciddi ekonomik yaptırımlar uygulanacak.

Rusya’nın en büyük finans kurumlarının tümünü ve devlete ait ve özel kuruluşların sermaye artırma kabiliyetini içeren önlemlerin Rusya’yı küresel finansal sistemden daha da uzaklaştıracak.

Rusya’daki tüm bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 80’ini hedef alındı. Yaptırımlar Rus ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde derin ve uzun süreli bir etkiye sahip olacak.

Rusya’nın en büyük 2 finans kurumu olan Rusya Halka Açık Anonim Şirketi Sberbank ve VTB Bank Kamu Anonim Şirketi’ne karşı uygulanan yaptırımlar, bu kuruluşların temel faaliyet yeteneklerini büyük ölçüde değiştirecek

Sberbank, Gazprombank, Rus Ziraat Bankası, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot, Russian Railways, Alfa-Bank ve Moskova Kredi Bankası olmak üzere toplamda 13 Rus kurum ve kuruluşunun yaptırımdan etkilenecek.

AB'deki Rus varlıkları dondurulacak

Avrupa Birliğinin uygulayacağı yaptırımlar kapsamında ise AB'deki Rus varlıkları dondurulacak ve Rus bankalarının Avrupa'nın finans piyasalarına erişimi durdurulacak. Ayrıca yaptırımlar, diğer sektörlerin yanı sıra Rusya'nın ticaret, enerji ve ulaşım sektörlerini da hedef alırken, ülkeye ihracat denetimleri de uygulayacak. Aynı zamanda Zirvede anlaşmaya varılan bir bildiride AB liderleri yeni yaptırımların, "ortaklar ve müttefikler ile yakın koordinasyon içinde, Rusya'ya faaliyetleri için büyük ve ciddi sonuçlar doğuracağının" altını çizdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline kararlı bir şekilde yanıt vermesi gerektiğini vurgularken, Rusya’ya ‘ağır’ bir yaptırım paketi devreye sokacaklarını açıkladı

Belçika, tüm Rus vatandaşları ile karşılıklı vizeleri durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Litvanya da Rus ürünlerin ülke marketlerinden toplatılmaya başlandığını açıkladı.

Tüm büyük Rus bankalarınım varlıklarını donduruyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yaptığı açıklamada, “Rusya’ya şimdiye kadar uygulanan en ağır yaptırımların uygulanacak. Bu yetkiler, Rus bankalarını İngiltere finansal sisteminden tamamen dışlamamızı sağlayacak” dedi.

Boris Johnson’un açıkladığı yaptırımlar;

Toplam varlığı 154 milyar sterlin olan Rusya’nın VTB bankası dahil tüm büyük Rus bankalarına varlıklarının dondurulacak.

Rus vatandaşlarının Birleşik Krallık banka hesaplarında tutabilecekleri mevduat miktarını sınırlandırılacak yasalar çıkarılacak.

Rusya’nın SWIFT ödeme sistemine erişimini kapatmak için G7 ve NATO müttefikleriyle birlikte çalışılacak.

Rusya’nın en büyük savunma şirketi olan Rostec’in de aralarında bulunduğu şahıs, kuruluş ve yan kuruluşlara yaptırım uygulanacak. Salı günü tüm Rus şirketlerinin Birleşik Krallık pazarlarında finansman sağlamasını yasaklayacak bir yasa çıkarılacak ve Rusya’ya ihracat lisanslarının kullanımının askıya alınacak.

Rus ulusal havayolu Aeroflot'un Birleşik Krallık’a iniş yapmasının ve Rusya’ya yüksek teknoloji ihracatının yasaklanacak.

Bu tedbirlerin tamamı Belarus'a kadar genişletilecek.

Birleşik Krallık’ta bağış toplayan Ruslara karşı harekete geçecek olan Ekonomik Suç Yasası’nın gündeme getirilecek.

58 Rus kişi ve kuruluşa yaptırım

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 58 Rus kişi ve kuruluşun yaptırım listesine alındığını ve söz konusu kişi ve kuruluşlara para cezası kesileceğini ve tüm ihracat izinlerinin durdurulacağını açıkladı.

Yaptırım listesine alınanlar arasında Rusya Savunma Bakanı, Maliye Bakanı ve Adalet Bakanı da dahil olmak üzere Rusya Güvenlik Konseyi üyelerinin, Rus seçkinleri ve aile üyeleri, Wagner Grubu ve büyük Rus bankalarının yer aldığını ifade edildi.

Japonya’dan ek yaptırımlar

Japonya Başbakanı Fumio Kishida yaptığı açıklamada ek yaptırımların yarı iletkenler ve diğer ürünler üzerindeki ihracat kısıtlamalarını, Rus finans kurumlarının varlıklarının dondurulmasını ve belirli kişi ve kuruluşlar için vize ambargosunu içerdiğini belirtti. Yaptırımların, ABD ve Avrupa ülkeleri ile yakın koordinasyonun bir sonucu olduğunu ve gerilimi önleme çabalarında "birliğin gücünü" sembolize ettiğini vurguladı.

Tayvan Rusya’ya karşı uygulanacak uluslararası yaptırımlara katılacak

Tayvan hükümetinin Rusya’ya karşı uygulanacak uluslararası yaptırımlara katılacağını işaret eden Dışişleri Bakanlığı, "Rusya’nın başlatmış olduğu askeri operasyonu durdurmak ve bir an önce Rus hükümetinin yeniden barış yolu ile diyaloğa girmesini sağlamak için Tayvan, Rusya’ya karşı uygulanacak uluslararası yaptırımlara katılacaktır" ifadelerini kaydetti.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Tayvan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Rusya’ya teknoloji transferini kısıtlayacağını belirtmişti.

 



Bu Haber 25.02.2022 - 09:37:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.