Rusya'nın petrol-gaz ihracatında Türkiye ilk sıralarda

Rusya'nın petrol-gaz ihracatında Türkiye ilk sıralarda

Rusya’nın petrol ve gaz ihracatı gerçekleştiren ülkeler arasında Türkiye’nin ilk sıralarda yer aldığı açıklandı.


Rusya geçtiğimiz yıl Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Malezya'ya 187 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz sattı. Ria'nın açıkladığı verileri haberleştiren Moskovskiy Komsomolets gazetesi bu miktarın yaptırımlardan önce Avrupa'ya gerçekleşen ortalama satışa kıyasla 56 milyar dolar daha yüksek olduğunu yazıyor.

Verilere göre Çin'in Rusya'dan petrol ve doğal gaz ithalatı 43 milyar dolardan 95 milyar dolara, Türkiye'nin ithalatı da 2,4 kat artışla 30 milyar dolara yükseldi. Ancak gazete "pozitif verilerin" ardında çok sayıda ciddi ihracat probleminin gizlendiğine dikkat çekiyor.

TürkRus’ta yer alan habere göre, Alfa-Foreks'ten Aleksandr Şneyderman, "Doğuya" satıştan elde edilen gelirlerin bir bölümünün artan nakliye masraflarına gittiğini söyledi. Şneyderman ayrıca Çin ve Hindistan gibi ülkelerin pazarlık güçleri sayesinde kendi şartlarını dikte ettirdiğini ve ithalatta büyük indirimler sağladığını belirtiyor.

Analiste göre Avrupa ile "Doğu" arasındaki bir diğer fark da Avrupa ülkeleriyle daha uzun vadeli kontratlar yapılırken doğuyla ticaretin "spot" niteliğinde olması, ayrıca Avrupa'nın dolar ve euro ile ödeme yaparken, yeni müşterilerle genellikle yerli paralarla alışveriş yapılması.

Siyasi Teknolojiler Merkezi'nden Nikita Maslennikov da petrol ve doğal gazdan gelen olumlu verilere rağmen Rusya'nın genel ihracatının 2023'te yüzde 30'a yakın düşüş kaydettiğine dikkat çekiyor. Maslennikov Rusya'nın dış ticaretinin "daha muhafazakar ve çeşitlilikten yoksun" hale geldiğini ifade etti.



Bu Haber 13.03.2024 - 14:09:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.