Rusya'nın Dağıstan bölgesinde kanlı terör saldırısı

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde kanlı terör saldırısı

Nisan ayında 140 kişinin hayatını kaybettiği Moskova'daki Crocus Belediye Binasına yapılan silahlı saldırının ardından bir saldırı da Rusya’ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi. Silahlı kişilerin iki sinagog, iki kilise ve bir polis kontrol noktasını hedef alması sonucu 15’ten fazla polis ve çok sayıda sivil hayatını kaybetti.


Kuzey Kafkasya'da bulunan Rusya'ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nde silahlı kişiler iki sinagog, iki kilise ve bir polis kontrol noktasını hedef aldı. Saldırganlar ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Derbent ve Mahaçkale şehirlerinde düzenlenen saldırılarda en az 15 polis memuru, bir rahip ve bir güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, devlet medyası altı saldırganın öldürüldüğünü bildirdi. Diğerlerini arama çalışmaları devam ediyor. Saldırganların kimlikleri henüz belirlenmedi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Dağıstan'ın en büyük şehri Mahaçkale'de koyu renk giysili saldırganların polis arabalarına ateş ettiği görüldü.

Eski bir Yahudi cemaatinin bulunduğu Derbent'te silahlı kişiler bir sinagog ve kiliseye saldırdı. Yerel yetkililer, her iki binanın da ateşe verildiğini söyledi.

Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nin başı Sergey Melikov, terör saldırılarında 15'ten fazla polis memurunun hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırı sonucunda çok sayıda sivilin de öldüğünü sözlerine ekleyen Melikov ancak sayı vermedi. Ölenler arasında  Derbent'teki Meryem Ana Şefaat Kilisesi Başpiskoposu Nikolai Kotelnikov da var.

Rusya Soruşturma Komitesinin "terör eylemleri" nedeniyle inceleme başlattığı açıklandı.

TürkRus’un Kommersant’tan aktardığına göre, Dağıstan'da öldürülen altı teröristten üçünün, Sergokalinsky bölgesi yerel yöneticisi Magomed Omarov'un oğulları ve yeğenleri olduğu açıklandı. Haberin medyaya yansımasının ardından, Omarov üyesi olduğu iktidar partisi Birleşik Rusya'dan ihraç edildi. Magomed Omarov ise gözaltına alındı.

Rus haber ajansı TASS, kolluk kuvvetlerine atıfta bulunarak, silahlı kişilerin "uluslararası bir terör örgütünün" üyeleri olduğunu bildirdi.

Dağıstan'dan Devlet Duması milletvekili Abdulhakim Gacıyev, Rossiya-1 devlet TV kanalına demecinde, terör saldırısının arkasında Ukrayna ve NATO istihbarat servisleri olduğunu söyledi. Gacıyev "Saldırılar, Rus ordusunun Ukrayna'da elde ettiği başarılara bir karşılık" dedi.

Dağıstan'da terör eylemlerinde hayatını kaybedenlerin anısında,  24, 25 ve 26 Haziran günleri yas günü ilan edildi.

Nisan ayında Moskova'daki Crocus Belediye Binası'na IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda 140'tan fazla kişi hayatını kaybetmişti.



Bu Haber 24.06.2024 - 09:37:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.