Rusya’dan yurt dışına yapılan uçuşların yarısından fazlası üç ülkeye

Rusya’dan yurt dışına yapılan uçuşların yarısından fazlası üç ülkeye

Rusya’dan yurt dışına yapılan direkt uçuşların yüzde 55’i Türkiye, Özbekistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yöneliyor; her dört uçaktan biri İstanbul ya da Dubai’ye giderken, uluslararası seferlerin yüzde 61’i Moskova çıkışlı gerçekleştiriliyor.


Turizm Güncel – Dış Haberler

2026 yılı kış tarifesine ilişkin yapılan analiz, Rusya’dan yurt dışına gerçekleştirilen direkt uçuşların yüzde 55’inin yalnızca üç ülkeye yoğunlaştığını ortaya koydu. Uluslararası hatlar büyük ölçüde Türkiye, Özbekistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne odaklanıyor. Her dört uçaktan biri ise İstanbul ya da Dubai’ye uçuyor. Yurt dışı seferlerinin üçte ikisi Moskova çıkışlı gerçekleştiriliyor.

Havayolu şirketlerinin 2026 kış sezonu tarifeleri incelendiğinde, Rusya’dan yapılan uluslararası taşımacılığın üç ana pazar üzerinde şekillendiği görüldü. Türkiye, Özbekistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan uçuşlar, toplam dış hat seferlerinin yüzde 55’ini oluşturuyor. Çin ve Mısır’ın da eklenmesiyle bu “ilk beş” ülkenin payı yüzde 72’ye, yani toplamın yaklaşık dörtte üçüne ulaşıyor.

Analize göre her dört uçaktan biri yalnızca iki kente yöneliyor: İstanbul ve Dubai. Bu durum, dış hat trafiğinin belirli merkezlerde yoğunlaştığını gösteriyor.

Halihazırda Rusya’dan 43 ülkeye direkt uçuş bulunuyor. Ancak bu ülkelerin bir kısmı ya çok sınırlı frekansla hizmet verilen egzotik destinasyonlardan oluşuyor ya da Afganistan, Irak, Kuzey Kore, Suriye ve Türkmenistan gibi turist erişiminin zor olduğu pazarlardan meydana geliyor. Fiilen seyahat edilebilir ülke sayısının yaklaşık 35 olduğu belirtiliyor.

Uçuş ağı yüksek ölçüde merkezileşmiş durumda. Yurt dışına direkt seferler 39 şehirden yapılsa da uçuşların yüzde 81’i Moskova, St. Petersburg, Yekaterinburg, Soçi ve Novosibirsk çıkışlı gerçekleşiyor. Tek başına Moskova’nın payı yüzde 61 düzeyinde.

Moskova’dan 38 ülkeye direkt uçuş imkânı bulunurken, bölgelerden yalnızca beş ülkeye özel dış hat bağlantısı sağlanıyor: Kuzey Kore, Moğolistan, Myanmar, Makao ve Filipinler.

2024 yılından bu yana uçuş ağına Abhazya, Endonezya, Ürdün, Makao ve Filipinler eklenirken; Mauritius, Tunus ve Suriye tarifeden çıkarıldı.

Yaz sezonunda bazı düzenlemeler yapılabileceği belirtiliyor. Geleneksel olarak Seyşeller seferlerinin kaldırıldığı, Sri Lanka ve Myanmar uçuşlarının ise dönemsel olarak askıya alınabildiği ifade ediliyor. Buna karşılık kapasite dağılımındaki değişikliklerle Türkiye’nin payının artabileceği öngörülüyor.



Bu Haber 18.02.2026 - 14:04:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.