Rusya'da uçuşları başlatma planının detayları

Rusya'da uçuşları başlatma planının detayları
Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, uluslararası uçuşların yeninden başlaılmasıyla ilgili hükümete bir plan sundu. Planın detayları inclendiğinde, Rusya'nın da temkinli bir normalleşme yolu izleyeceği görülüyor.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'nın (Rosaviatsia) 15 Temmuz'dan itibaren uluslararası uçuşların başlamasıyla ilgili hükümete bir plan sunduğu haberi, Türkiye'de dikkatlerin bu ülkeye çevrilmesini de beraberinde getirdi.

Rus Tur Operatörleri Birliği'nin (ATOR) web sitesinde yayınlanan konuyla ilgili haberde, ''Önümüzdeki haftalarda uluslararası uçuşların başlaması anons edilebilir'' denirken, hangi destinasyonların açılabileceği ve hava yolu şirketlerinin ne zaman bilet satabileceği ile ilgili uzman görüşlerine başvuruldu.

Haberde şu detaylara yer verildi:

Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanlığı, uluslararası uçuşların hangi formatta başlayabileceğini tartışıyor. Konuyla ilgili son toplantı cumartesi günü yapıldı ve uçuşların başlamasına ilişkin 15 Temmuz tarihi önerildi.

TASS'ın haberine göre Rosaviatsia, Tüketici Haklarını ve İnsan Sağlığını Koruma Federal Servis'e (Rospotrebnadzor), 15 Temmuz'dan itibaren 15 ülkeye uçuşların başlatılmasına ilişkin öneri sundu. Hangi ülkelere uçuşların ne zaman başlayacağına Rosaviatsia ile Rospotrebnadzor birlikte karar verilecek.

TASS'a açıklama yapan kaynağın verdiği bilgiye göre, bu şekilde bir önerinin hazırlanması talimatı Başbakan Mikhail Mişustin'den geldi. Mişustin, söz konusu çalışmanın içinde hava yolu şirketlerinin desteklenmesine ilişkin olası senaryoların da yer almasını istedi.

Rusya’da haziran uçuşları temmuza kaydırılıyor

Uzmanlara göre uluslararası uçuşların başlamasına ilişkin Rosaviatsia ile hava yolu şirketleri arasındaki görüşmeler sürüyor. Karantina kısıtlamaları nedeniyle Rusya'da iç hat uçuşları hala durgun. Bunda Krasnodar ve Kırım'ın hala kitle turizmine kapalı olmasının etkisi büyük. Bu nedenle hava yolu şirketleri Rusya içindeki resortlere dönük haziran uçuşlarını azaltarak, charter programlarını temmuz ayına kaydırıyor.

Öte taraftan dünya gelenlinde hayat normale dönüyor ve sınırlar açılıyor. Bu, Rusya'nın da uçuşları başlatma planı yapmasına izin veriyor. Ertelenen uluslararası uçuşların yeniden başlaması, hava yolu şirketlerine para kazanma imkanı verecektir.

Neden temmuz ortası?

Uzmanlara göre. Rusya'nın uluslararası uçuşları 15 Temmuz'da başlatmaya karar vermesinin birkaç nedeni var; Haziran sonunda Rusya genelindeki karantina uygulaması sona erecek ve insanlar seyahat etmeye başlayacak. Avrupa Birrliği sınırlarını dışarıya en erken 1 Temmuz'da açacak. Bu tarihin 15 Temmuz'a kadar sarkabilececeği ve AB ülkelerinin 15 Temmuz'dan itibaren vize vermeye başlayabileceği düşüncesi de, uçuşların tarihinin belirlenmesinde etkili oldu.

Rusya'da havalimanları, terminallerini uluslararası uçuşlara hazır hale getirmek için yeterli (yaklaşık 40 gün) süreye sahip. Kaynaklar, havalimanlarının 3-4 haftada servise hazır hale gelebilceğini söylüyor.

Hangi destinasyonlar açılacak?

ATOR'un edindiği bilgilere göre 15 Temmuz'da ilk etapta 8 BDT ülkesinin başkentlerine uçuşlar başlayacak. 1 Ağustos'ta ise Avrupa, Orta Doğu ve Güney Asya'da 7 ülkeye daha uçuşlar başlatılacak. Bu uçuşlar her durumda taifeli seferler olacak. En son charter uçuşlarına zin verilecek.

Uzmanlar, Rusya'ya uçuşların 15 Temmuz'da başlayacağına ilişkin açıklama yapan Türkiye'nin durumuna dikkat çekiyor. Dahası, daha önce uçuş tarihini 1 Ağustos olarak açıklayan Aeroflot'un 15 Temmuz'da uçuşlara başlayabileceğine dair yeni açıklaması var.

Rus yaşıyıcıların ekonomik sıkıntıyı kısa sürede aşması için Mısır ve Gürcistan uçuşlarının da sonbahara başlamatılması tartışılıyor. Bir uzman, ''Bu iki ülke 12 ay uçulan destinasyonlar ve talep büyük. Bu iki ülkenin açılması, hava yolu şirketlerine düşük sezona da nakit akışı sağlayacaktır.

Yolcuların beklentisi ne olmalı?

Uluslararası uçuşların Rusya genelindeki tüm bölgelerden başlamayacağı belirtiliyor. Tarifli uçuşlar için öncelik, talebin yüksek ve anti-korona tedbirlerinin rahat uygulanabileceği bölgelerde olacak. Bu havalimanları büyük olasılıkla Moskova, Yekaterinburg, St.Petersburg, Soçi, Krasnodar, Rostov-on-Don ve Kazan havalimanları olacak.

Rusların yabacı ülkelere uçabilmesiyle ilgili hangi protokollerin uygulanacağı henüz belli değil ancak yurt dışına uçacak Ruslar'dan sağlık belgesi istenmesi bekleniyor.

Bir başka seçenek ise yurt dışına gidecek yolcuya havalimanında hızlı Covid-19 testi yapmak. Yapılacak testin maliyeti uçak biletine eklenecek. 'Esnek seçenek' olarak ortaya atılan öneride ise yolculardan sağlık beyanı alınması ve talep etmeleri durumunda havalimanlarında ücretsiz Covid-19 testi yapılması.

Hava yolu şirketleri ne zaman bilet satmaya başlayacak?

Ulaştırma Bakanlığı'nın planına göre Rusya'dan yurt dışına ilk uçuş 15 Temmuz'da yapılacak. Bu durumda hava yolu şirketlerinin 15 Haziran'da, en geç 20'sinde sisemleri satışa açması gerekiyor. Hava yolu şirketlerinin yeterli doluluğu sağlayabilmesi için, uçuşların başlayacağı net tarih resmi olarak yakın zamanda açıklanabilir.



Bu Haber 08.06.2020 - 13:10:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sahru omarova 22.07.2020 - 11:38

    Tecili zetenime qayitmaq isdeyirem çox xaiw olunur meni vetenime gönderin ailem orda qalib ????????????????

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.