Rusya’da turizm sektörü 1 Ağustos’a kilitlendi

Rusya’da turizm sektörü 1 Ağustos’a kilitlendi

Rusya'nı öne gelen gazetelerinden İzvestiya, ülkede bir muamma haline gelen uçuşların başlamasıyla ilgili tartışmaları mercek altına aldı.


TurizmGüncel – Dış Haberler

Rusya'da ağustos başından itibaren uluslararası uçuşların başlayacağı tahmin ediliyor. Hava yolu şirketleri de bu tarihe göre hazırlık yapsa da, henüz hangi ülkelere uçabileceğini dahi bilmiyor.

Avrupa dışında uçulabilecek tek karlı ülke Türkiye

Konuyu sayfalarına taşıyan Rusya'nın önde gelen gazetelerinden İzvestiya'ya konuşan sektör kaynakları, Avrupa dışında uçulabilecek tek karlı destinasyonun Türkiye olduğuna dikkat çekti. Avrupa'nın turistleri kabul etme konusunda acele etmediğini belirten turizmciler hala bir belisizlik olduğun işaret ediyor.

Uçuşların yaz sonunda başlayabileceği bile şüpheli

Rus turistleri kabul etmeye hazır olduğunu açıklayan ülkelerde hemen hiçbirinin Rusya Halk Sağlığı ve Tüketici Hakları Koruma Kurumu'nun (Rospotrebnadzor) kriterlerini karşılamadığı belirtilen haberde, ''Bu nedenle büyük ölçekli uçuşların yaz sonunda başlayacağı bile şüpheli'' ifadelerine yer verildi.

Uçuşların başlamasını sağlayacak herhangi bir anlaşma yok

Gazeteye konuşan hava yolu sektörü temsilcileri, ''Türkiye kabul edilebilir düzeyde yolcu alabilecek tek karlı destinasyon. Şu anda herkes yavaş bir başlangıç yapıyor. Aeroflot, Siberia, Ural Airlines, charter şirketleri... Ancak ortada uçuşların başlamasını sağlayacak herhangi bir anlaşma yok.'' ifadelerini kulladı.

Türk Bakanın açıklamasını Rusya teyit etmedi

İzvestiya'nın haberinde Türkiye-Rusya arasında uçuşların başladığına ilişkin haberlere de yer verildi. Bilindiği üzere Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, iki ülke arasındaki uçuşların 15 Temmuz'da başlatılmasına ilişkin mutabakat sağlandığını açıklamış, ancak söz konusu açıklama Rusya tarafından teyit edilmemişti. Kremlin Sözcüsü Peskov, ''Erdoğan ve Putin'in görüşmesinde iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması için müzakere yürütülmesi konusunda ilgili kurumlara talimat verildi'' açıklamasını yapmıştı.

Her iki taraf da açıklama yapmaktan kaçınıyor

Konuyu Türkiye'nin Moskova Büyükelçisine ve Dışişleri Bakanlığı'na soran İzvestiya, söz konusu kurumların açıklama yapmadığını not düştü. Benzer şekilde, Rus Ulaştırma Bakanlığı ile Federal Hava Taşımacılığı Ajansının da yorum yapmaktan kaçındığına dikkat çekildi.

Haberin devamında şu noktaların altı çizildi:

Türk Hava Yolları 13 Temmuz'da yaptığı açıklamada, 31 Ağustos'tan itibaren Rusya'nın 6 şehrine uçuş başlatacağını duyurdu. Bu şehirlerin Moscow, Sochi, Kazan, St. Petersburg, Rostov ve Krasnodar olduğu kaydedildi.

Aeroflot 1 Ağustos’a İstanbul biletleri satmaya başladı

Rus hava yolu Aeroflot da, 1 Ağustos için İstanbul biletleri satmaya başladı. Tek yön bilet fiyatı 9 bin 715 ruble. Seferlerin A320'lerle günde 3 uçuş planlaması, uçuşlara ciddi bir talep beklediğini gösteriyor.

İzvestiya'ya konuşan kaynaklar, Rus Ulaştırma Bakanlığı'nın diğer ülkelerle uçuşların başlamasını hızlandırmadığına dikkat çekti. Başka bir kaynak ise Türkiye ile Rusya arasında uçuşların başlaılmasının Rusya'dan çok Türkiye için gerekli olduğunu ifade etti. Gerekçe ise Türk ekonomisinin turizme ve dolayısıyla Rus turiste bağımlılığı.

Türkiye farklı tavizler vermiş olabilir

Gazeteye konuşan kimi kaynaklarsa, Türkiye'nin Rus turistleri bir an önce ülkede ağırlayabilmek için Rusya'ya farklı tavizler vermiş olabileceğini öne sürdü.

14 Temmuz'da bir açıklama yapan Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) İcra Kurulu Başkanı Maya Lomidze, 8 ülke Rus turistleri ağırlamak içn hazır olduğunu resmen bildirdiğini açıklamıştı. Bundan birkaç gün önce açıklamada yapan Başbakan Yadımcısı Tatyana Golikova ise, uluslararası uçuşların başlaması konusunda prosedürleri oluşturmaya başladıklarını ifade etmişti.

Rospotrebnadzor’un listesinde Türkiye yok

Rospotrebnadzor, yaptığı çalışma sonrası Rus turistlerin seyahat etme noktasında epidemiyolojik olarak uygun durumda olan ülkelerin listesini Ulaştırma Bakanlığı'na ve Federal Havacılık Kurumu'na sundu. Bu ülkeler Çin, Moğolistan, Vietnam, Sri Lanka, İngiltere, Almanya, İtalya, Finlandiya, Norveç, Danimarka, Hollanda, Macaristan ve Polonya'dan oluşuyordu. Ancak Avrupa Birliği, dünyanın en fazla sayısına sahip ülkelerinden biri olan Rusya vatandaşlarını ülkeye kabul etmiyor.

Tur operatörlerinin bir haftaya ihtiyacı var

Uçuşların ağustos ayında başlaması, Türkiye'nin yanında Kıbrıs, Karadağ ve Yunanistan'a da katkı sağlar. Tur operatörleri, satışlarından başlamasından itibaren gerekli doluluğu yakalamak için en az bir hafta süreye ihtiyaç duyuyor. Destinasyonlar, ekim başına veya ortasına kadar bu operasyonlardan fayda sağlayacaktır.



Bu Haber 17.07.2020 - 10:14:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.