Rusya'da tur operatörlerini zorda bırakacak hamle

Rusya'da tur operatörlerini zorda bırakacak hamle
Rusya'da Covid-19 nedeniyle yapılamayan turlar için müşteriye iade yerine kupon verilmesini öngören düzenleme,yurt dışına yolcu gönderen tur operatörleri için hayal kırıklığı yaratabilir.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Rusya'da Covid-19 nedeniyle iptal edilen turlar için müşteriye para iadesi yapılması yerine aynı değerde seyahat kuponu verilmesini öngören düzenleme, Rusya Devlet Duması'na sevk edilmişti.

Tasarı sadece iç turizm ve incoming yapan şirketleri kapsıyor

Ancak taslağı yeni metninde, yurt dışına yolcu gönderen tur operatörlerinin kupon uygulamasının dışında tutulduğu belirtiliyor. Yapılan değişiklikle düzenlemenin adece iç turizmi kapsar hale getirildiği ortaya çıktı. Hazırlanan tasarıya göre, sadece Rusya içinde turizm faaliyeti gösteren (ingoing) veya yurt dışından Rusya'ya turist getiren (incoming) şirketleri kupon düzenleme yetkisine sahip olacak. Hatta, kupon verebilecek tur operatörlerinin bir listesinin de hazırlandığı belirtiliyor.

Duma'ya gönderilen ilk taslakta bu tip bir ayrım bulunmadığı, taslaktaki değişiklikleri kimin neden yaptığının ise bilinmediği kaydedildi.

Lomize: Büyük oyucular gerçek bir iflasla yüz yüze gelir

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) İcra Direktörü Maya Lomidze, yurt dışına turist gönderen tur operatörlerinin düzenlemenin dışında bırakılamayacağını söyledi. Böyle bir yaklaşımın Rusya'daki organize tur pazarının tamamını tehdit ettiğine dikkat çeken Lomidze, ''Outgoing pazarının büyüklüğü göz önüne alındığında, sektördeki en büyük oyuncuların gerçek bir iflasla yüz yüze geleceği görülüyor. Bu bir yanılsama değil. Bu durumda Rus tüketiciler, iade veya ileri tarihli tatile sahip olmak yerine, sadece önemsiz miktara sigorta garantisi alacaktır. Tasarının ilk halinden farklı bir şekilde kabul edilemsi halinde, 1.7 milyon Rus vatandaşı hem parasını kaybedecek hem de tatilden yoksun kalacak. Diğer taraftan, iç pazarda en büyük operasyonu yapan şirketlerin, aynı zamanda yurt dışına en fazla turist götür olduğunu da unutmamak gerekir.'' diye konuştu.

Gözler ikinci oturumda

Duma’ya gönderilen taslağın birinci görüşmede aynen geçtiği fakat ikinci görüşmeye geçilmeden değişiklikler yapıldığı ve yurtdışına yapılmış satışların kapsam dışı bırakıldığı belirtiliyor. Daha sonra, “sınır açıldıktan sonra 180 gün içinde hizmet ya da para iadesi” şeklinde bir değişiklik yapıldığına dair bilgi geldiği ancak bunun henüz teyit edilmediği kaydedildi. Tur operatörleri şimdi, 20 Mayıs’ta yapılacak ikinci görüşmeye kilitlenmiş durumda. Düzenleme, değiştirildiği haliyle yasalaşırsa, Rusya’daki tur operatörlerini zor günler bekliyor.






Bu Haber 16.05.2020 - 11:02:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.