Rusya’da sıkıyönetim mi ilan ediliyor?

Rusya’da sıkıyönetim mi ilan ediliyor?

Rusya’da Wagner tarafından ayaklanma başlatıldığı haberlerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sıkıyönetim kurallarını ihlal edenlerin 30 gün tutuklanmasına izin veren ve cezaevinde yatan hükümlülere sözleşmeli olarak askerlik hizmetini yerine getirme imkanı tanıyan yasaları imzaladı.


Rus paralı asker şirketi Wagner'in başkanı Yevgeniy Prigojin'in ülkede silahlı ayaklanmaya kalkıştığı haberlerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sıkıyönetim kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 30 gün tutukluluğa izin veren yasayı imzaladı.

Cumhuriyet’in TASS'tan aktardığı habere göre yasa, resmi devlet portalında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yasaya göre, Sıkıyönetim Yasası, federal yasalar ve Rusya Federasyonu'nun sıkıyönetimle ilgili diğer düzenlemeleri tarafından belirlenen kurallara uyulmaması ve yurttaşların giriştikleri eylemlerin cezai suç içermemesi halinde yurttaşlar için 1000 rubleye kadar para cezası veya 30 güne kadar idari tutuklama uygulanabilecek. Yetkililer için ise 2 bin rubleye kadar para cezası ya da 30 güne kadar idari tutuklama cezaları uygulanacak.

Benzer bir suçun araçla işlenmesi halinde ise suçun işlendiği araca el konulabilecek.

Hüküm giymiş kişiler de askere çağrılacak

Sputnik’in aktardığına göre Putin ayrıca ciddi suçlar işleyenler dışında hüküm giymiş kişilere sözleşmeli olarak askerlik hizmetini yerine getirme imkanı tanıyan yasayı da imzaladı.

Yasada ayrıca bir takım sağlık sorunları olan ve olağan koşullarda askere alınmayan vatandaşların da seferberlik ve savaş halinde ordu ile sözleşme imzalayabilecekleri öngörülüyor.

Bu vatandaşların askerlikten terhis edilmesinin sebebinin, seferberlik süresinin sona ermesi, sıkıyönetimin kaldırılması ve/veya savaş süresinin sona ermesi olabileceği ifade ediliyor.

Söz konu yasa geçen hafta sırasıyla Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi tarafından onaylanmıştı.



Bu Haber 24.06.2023 - 18:10:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.