Rusya’da ‘seyahat özgürlüğü’ kampanyası

Rusya’da ‘seyahat özgürlüğü’ kampanyası
Sadece haziran ayı için Türkiye’ye 1 milyona yakın paket tur satışının yapıldığı belirtilen Rusya’da, uçuş yasaklarının uzatılması tepkiyle karşılandı. Seyahat özgürlüğünün sanayasal hak olduğunu belirten kimi Ruslar, kampanya başlattı.

Rusya’da Türkiye uçuş yasağının 21 Haziran’a uzatılması hem düş kırıklığı yarattı hem de tepkiye neden oldu. Son olarak ‘Turizm Federasyonu’ isimli derneğin anayasal dilekçe hakkı kapsamında ‘change.org’ isimli sitede kampanya başlattığı öğrenildi. TürkRus’un aktardığı habere göre Türkiye charter uçuşları dahil, tatil kısıtlamaların kaldırılması için başvuruda bulunuldu. Dilekçede devletten Anayasaya uyması ve Ruslara normal dinlenme hakkını geri vermesi istendi.

‘’Rusları kabul etmeye hazır tüm ülkeler açılmalı’’

Derneğin dilekçesinde Rus yetkililerden kısıtlamaları kaldırması ve Türkiye, Mısır, Yunanistan, Tunus, Karadağ, Bulgaristan ve pandemide epidemiyolojik durumu normal olan, Rusya vatandaşlarını kabule hazır tüm ülkelerin uçuşlara açılması çağrısı yapıldı.

‘’Turistleri mahkemelere gönderme hakkını saklı tutuyoruz’’

Turizm sektörü işletmelerinin üye olduğu derneğin dilekçesinde, "Aksi takdirde, turizm işinin tüm zararlarını ve turistlere yönelik yükümlülüklere ilişkin sorumluluğu karar vermekten sorumlu devlet yetkililerine yönlendirme ve ihlal edilen hakları savunmak için turistleri mahkemelere gönderme hakkını saklı tutarız” uyarısı yapıldı.

Dilekçeyi kaleme alanlar, taleplerini Rusya Federasyonu Anayasası'nın 2. bölümünün 27. maddesine dayandırdılar. Bu madde vatandaşların yurt içinde ve yurt dışında serbest dolaşım hakkını garanti ediyor.

‘’İç ve dış turizmdeki durum felaket’’

Dilekçede iç ve dış turizmdeki durum “felaket" olarak nitelendi, turizmin sadece seyahat acenteleri olmadığı, ulaşımdan catering, eğlence ve müzelere kadar pek çok sektörü kapsadığı vurgulandı ve “Bu sektörlerde Rusya Federasyonu'nun milyonlarca vatandaşı ve turistlerle birlikte on milyonlarca kişi var. On milyonlarca vatandaşı çalışma, para kazanma ve dinlenme hakkından mahrum bırakıyorsunuz ve bu haklar Anayasa güvencesi altında” deniyor.

Yazıda, anayasal dinlenme hakkını kullanmanın imkansızlığı, yalnızca talep yoğunluğu nedeniyle Rus tatil destinasyonlarında yer olmamasıyla değil, aynı zamanda buralara gitmek isteyen herkesi barındırmanın objektif olarak imkansızlığından da kaynaklandığı vurgulandı. Bu nedenle dış destinasyonların açılması istendi.

‘’Haksız yere yükseltilmiş fiyatlar...’’

Dilekçede, sıradan bir Rus vatandaşının, Rusya Federasyonu'nun tatil beldelerinde haksız yere yükseltilmiş bu fiyatlar nedeniyle tatil imkanı bulamadığı hatırlatıldıktan sonra, "Birçok vatandaşımız 2019 yılından bu yana normal tatil yapma fırsatından mahrum kaldı. Turistlerin iki yıl üst üste dinlenmediği bir durum, emek verimliliğinde düşüşe ve toplumsal hoşnutsuzlukta artışa yol açacak, bu da şüphesiz seçim sonuçlarını ve vergi tahsilatını etkileyecek” diye uyarı yapıldı.

‘’İflasların başlayacağının habercisi’’

Dilekçenin sonunda “Seyahat özgürlüğü yasağı da dahil olmak üzere mevcut politikaların yaygınlaştırılması, 2022 yılında veya belki daha öncesinde iflasların başlayacağının habercisidir. Mali yıkım, düşündüğünüzden daha yakın” denildi.



Bu Haber 03.06.2021 - 08:57:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Elena ozkan 03.06.2021 - 10:49

    Açilsin turizm

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.