Rusya’da rezervasyonlar neden düşük, fiyatlar ne durumda?

Rusya’da rezervasyonlar neden düşük, fiyatlar ne durumda?

Rusya'da Türkiye otellerinin fiyatının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 30 arttığı belirtiliyor. Buna karşın Ruslar, hala yüzde 40-60 fiyat avantajıyla erken rezervasyon yapma şansına sahip.


Turizm Güncel - Dış Haberler

İndirim yüzde 40-60, peşinat yüzde 10-20

Rus Tur Operatörleri Birliğinin (ATOR) bülteninde Rusya'da 2023 Türkiye tatili satışlar mercek altına alındı. Bu yıl fiyatların geçen yıla kıyasla yüzde 30 daha yüksek olduğu belirtilen analizde, ancak erken rezervasyon fırsatları ile yüzde 40-60 arası indirimle tatil satın alınabildiğine dikkat çekildi. Analizde ayrıca, paket tatilin yüzde 10-20'sinin peşin ödendiği, geriye kalanının ise tatile çıkmadan 2 hafta önce tahsil edildiği belirtildi.

2019’da yüzde 40 olan EB satışları yüzde 8’e düştü

Ancak Rusya'da erken rezervasyon satışlarının 2019 yılının oldukça gerisinde olduğunun altı çiziliyor. Buna göre, 2019 yılının ocak sonunda toplam programlarının yüzde 40'ını satan Rus tur operatörleri, bu yıl sadece yüzde 8'ini satabilmiş durumda. Üstelik, Rusya'da erken rezervasyon satışı yapılan tek kitle turizm destinasyonu şu anda Türkiye.

Rusların tüketici davranışı değişti

Bültende, erken rezervasyonların düşük olmasının 3 temel nedeni olduğu belirtiliyor. Uçuşların ve kısıtlamaların öngörülemezliği nedeniyle çok ileri tarihli tatiller satın alma konusunda Rusların tüketici davranışlarında değişiklik yaşandığı belirtiliyor. Bu nedenle rezervasyonlar hareket tarihine yakın tarihlere kaydı.

2019 yılının Rusya pazarında erken rezervasyon satışı yapılabilen son sene olduğuna dikkat çeken Coral Travel "2020 ve 21'de Covid 19 nedeniyle erken rezervasyon yapılamadı. 2022'deki erken rezervasyonlar ise 24 Şubat'tan (Rusya'nın Ukrayna'ya operasyon başlatmasıyla) itibaren iptal edilmeye başlandı. Şu anda da rezervasyonlar düşük. İnsanlar Türkiye'ye rezervasyon yapmak için acele etmiyor." değerlendirmesini yaptı.

Uçuşlar tam netleşmedi, satışa açılan ürün sayısı az

Erken rezervasyonların düşük olmasının bir diğer nedeni ise Moskova'dan ve diğer bölgelerden yapılacak uçuşların tam olarak ilan edilmemiş olması. Şu anda tur operatörleri Rusya'nın 15-18 şehrinden Türkiye'ye operasyon yapıyor ve bu yaz sayının artması bekleniyor. Öte yandan, tur operatörlerinin ellerindeki tüm programı satışa sunmadığı, sadece yüzde 20'sini satışa açtığı ifade ediliyor.

ANEX Tour "Şu anda otel ve uçuş programının tamamı anons edilmiş değil. Şubat ayına doğru çok daha fazla turistik ürün satışta olacak." diyor. Bu açıklama, diğer tur operatörleri tarafından da destekleniyor.

Fiyatlar arttı

Erken rezervasyonların düşük olmasının üçüncü nedeninin ise fiyat artışı olduğu belirtiliyor. Türk otelciler jeopolitik kısıtlamalara rağmen geçtiğimiz yıl iyi bir doluluk ve gelir elde ettiler. Üstelik Antalya bölgesine giden Rus sayısı 2,5 milyon düşmesine rağmen. Buradaki açık büyük oranda İngiliz, Alman ve Polonyalı turistlerce dolduruldu.

Otelciler Avrupa’yı daha karlı görüyor

Intourist ise, fiyatların yüksek olmasını Türk otellerin Avrupa'da da iyi satıyor olmasına bağlıyor. Rusya pazarında fiyatların geleneksel olarak Avrupa pazarından daha düşük olduğunu ileri süren Intourist, otelciler için kış döneminde, yaz sezonuna dönük daha fazla turun satıldığı Avrupa pazarına dönmenin daha karlı olduğuna dikkat çekiliyor.

Türkiye'de artan enflasyonun ve maliyetlerin otellerin karını yuttuğu belirtilen analizde "Turistlerin Rusya'dan çok Avrupa'dan geleceğini düşünen otelciler Rusya pazarında kontrat fiyatlarına zam yaptı." ifadelerine yer verildi.

Fiyat artışları için tur operatörleri ne diyor?

Fun & Sun 2023 yaz tatili paketlerinin fiyatında ortalama yüzde 30 artış olduğunu belirtirken, ANEX Tour fiyat artışının yüzde 20-40 aralığında olduğunu söylüyor. ANEX'e göre en büyük fiyat artışı yüzde 40 ile 5 yıldızlı otellerde yaşandı.

EB satışlarında ne kadar indirim yapıyorlar?

Rusya'da tur operatörleri şubat-mart döneminde erken rezervasyon satışlarının önemli oranda artmasını bekliyor. Ancak ocak ayı kampanyalarında hem indirim oranları hem ön ödeme koşulları diğer aylara nazaran daha uygun. Şu anda ANEX Tour yüzde 5-65, PEGAS Touristik yüzde 45 ve üzeri, Coral Travel yüzde 50 ve üzeri, Fun & Sun yüzde 40 ve üzeri, Intourist ise yüzde 10-50 arası indirimlerle erken rezervasyon satışları yapıyor.

Tur operatörleri turları yüzde 10-20 peşinatla satıyor

ANEX Tour yüzde 20 rezervasyonun kabul edilmesini takip eden 3 gün içinde, yüzde 80'i ise harekete 14 gün kala; Coral Travel 30 Nisan tarihine kadar geçerli olmak üzere, yüzde 20'si peşin, geri kalanı hareket tarihine 11 gün kala; Fun & Sun yüzde 25'i rezervasyonun kabul edilmesinden sonraki 3 gün içinde ve geri kalanı hareketten 14 gün önce; Intourist rezervasyon sırasında 15 euro geri kalanı harekete 21 gün kala ve PEGAS Touristik ise yüzde 10'u peşin (ocak sonunda yüzde 20 olacak) kalanı hareketten 15 gün önce ödenecek şekilde erken rezervasyon satışı yapıyor.

Fiyatlar ne durumda?

Tur operatörlerinin erken rezervasyon satışlarında ortalama fiyatların birbirine yakın olduğu görülüyor.

Örneğin ANEX Tour'da 3 yıldızlı oteller 45 bin rubleden, 4 yıldızlı oteller 46 bin 500 rubleden ve 5 yıldızlı oteller 57 bin 500 rubleden satılırken, Intourist'te 3 yıldızlı oteller 47 bin rubleden, 4 yıldızlı oteller 47 bin 500 rubleden ve 5 yıldızlı oteller 53 bin 700 rubleden başlayan fiyatlarla satılıyor.

Coral Travel'da 3 yıldızlı Kemer Hotel Paradise'ın fiyatı kişi başı 46 bin 800 rubleden, 4 yıldızlı Rios Beach Hotel'in fiyatı 46 bin 805 rubleden ve 5 yıldızlı Scylax Family Club'ın fiyatı 53 bin 484 rubleden satılıyor.

Fun & Sun ise 4 yıldızlı Serra Garden'ı 58 bin 350, Fun & Sun Family Club Saphire'i 71 bin 812 ve Martı Myra Holiday Village'ı 102 bin 712 rubleden başlayan fiyatlarla satıyor.

PEGAS Touristic de 3 yıldızlı Club Herakles'i 44 bin 129 rubleden, 4 yıldızlı Club Jovia Park Beldibi'ni 47 bin 346 rubleden, 5 yıldızlı Telatiye Resort Hotel'i 51 bin 628 rubleden, 5 yıldızlı Swandor Hotels & Resorts Topkapı Palace'ı 95 bin 835 rubleden ve 5 yıldızlı Tui Blue Sensatori Barut Sorgun'u 98 bin rubleden satıyor.



Bu Haber 18.01.2023 - 10:24:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Fiyatlar haftalık mı?

    İlker Ager 18.01.2023 - 10:49

    3 yıldızlı otelde ortalama 45.000 Ruble olan fiyat günlük olabilir mi? Veya kaç kişilik? Çünkü yaklaşık 12.500 TL yapıyor?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.