'Rusya'da dolar kuru 80-90 rubleye kadar da çıkabilir'

'Rusya'da dolar kuru 80-90 rubleye kadar da çıkabilir'
"Dolar kurunun 80-90 rublee kadar yükselme ihtimali var." Bu tahmin Kremlin'e bağlı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi'den geldi. Gaydar Ekonomi Enstitüsü'nün de katkı sağladığı raporda, "Belli koşullarda doların 90 rubleye kadar çıkma ihtimali çok yüksek" denildi.

Novıye İzvestiya gazetesinin aktardığı raporda, petrol varil fiyatının 50-55 dolara kadar düşmesi halinde dolar kurunun 80-90 rubleye kadar çıkabileceği belirtildi.

Petrol varil fiyatının 50 dolara düşmesinin ayrıca yıllık enflasyonun da planlanan yüzde 4'ün üzerine çıkmasına yol açacağı belirtildi.

Rusya'da 2019-2021 yılları için belirlenen federal bütçe tasarısında, Ural petrolün varil fiyatının 2021'de 57,9 dolara, 2024'te 53,5 dolara düşeceği öngörülüyor.

Şu an Brent petrolü 75.6 dolara gerilemiş durumda. Yakın zamana kadar pekçok uzman, petrolün 100 dolara kadar çıkabileceği tahmininde bulunmuştu.

Karamsar senaryoda ise Ural petrolün varil fiyatının 2020 yılına gelindiğinde 42,5 dolara kadar düşebileceği tahminine yer veriliyor.

ABD'li JP Morgan Chase, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en istikrarlı para birimi olarak rubleyi göstermişti.

Öte yandan Rossiyskaya Gazeta dolar-ruble kurunun kısa vadedeki seyri üzerine bir analiz yayımladı. Alpari'den analiz departmanı başkan yardımcısı Anna Kokoreva ABD'nin Rusya'ya karşı yeni yaptırım kararı almasının Kasım ayından önce gerçekleşmeyeceği, bu nedenle Ekim sonuna kadar dolar-ruble kurunun sakin bir seyir izleyeceği düşüncesinde.

Kokoreva doların küresel çapta değer kaybedeceğini ileri süren tahmin için, bunun ancak ABD'nin iç ve dış politika problemleri nedeniyle gerçekleşebileceğini söylüyor. Buna göre, ABD ekonomisi için en büyük risk ülkenin yüksek borcu ve buna bağlı gelişen bütçe açığı.

Kokoreva rublenin dolar karşısındaki konumuna Merkez Bankası'nın sert söyleminin katkıda bulunacağı kanısında. Banka yetkilileri birkaç defa, politika faizini aşağı çekmek için henüz ortada bir sebep bulunmadığını açıklamıştı.

Alpari'nin tahminine göre, dolar kuru Ekim sonunda 64,5-66 ruble seviyesinde olacak. Euro kuru tahmini ise 74,5 ile 76 ruble arasında. Kaynak: TürkRus.com


Bu Haber 25.10.2018 - 11:05:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.