''Rusya-Türkiye uçuşlarının kaderi cuma günü belli olacak''

''Rusya-Türkiye uçuşlarının kaderi cuma günü belli olacak''
Rusya'dan Türkiye'ye uçuş kısıtlaması getirilip getirilmeyeceğinin, cuma günü yapılacak bakanlar kurulu toplantısında belli olacağı belirtiliyor. Öte taraftan, herhangi bir kısıtlama getirilmemesi durumunda bu yıl 5-6 milyon turist geleceği belirtiliyor.

''Türkiye'de tatil yapmak tehlikeli''

Türkiye'de koronavirüs vakalarının rekor kırması nedeniyle Rusya da alarmda. Rus turizmciler, henüz resmi makamlardan bir “uyarı” almadıklarını, ancak Türkiye’ye uçuşların durdurulması durumunda “Rusya’da toparlanma emareleri gösteren turizm sektörünün çökeceğini” söylüyor. Kommersant’a konuşan bir kaynak, konunun ayrıntılı olarak cuma günkü bakanlar kurulu toplantısında masaya yatırılacağını ve buradan bir karar çıkabileceğini belirtti.

Rusya'nın koronavirüs pandemisi ile mücadelesini koordine eden İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu Rospotrebnadzor Başkanı Anna Popova'nın, Mayıs tatilini kastederek şu anda Türkiye'de tatil yapmanın turistler için tehlike arzettiğini açıklaması, Türkiye'deki mevcut durumu 2020 sonundaki İngiltere’ye benzetmesi kaygıları arttırdı.

Türkiye'nin İngiltere kapsamına sokulma tehlikesi

Kommersant gazetesi bu açıklamaların ardından Türkiye turlarının iptal edilip edilmediğini sormak için acentaları arayanların sayısının arttığını belirtirken, Yandex’de de en çok yapılan aramalar arasında “Türkiye kapanıyor mu? Türkiye’ye uçuşlar iptal mi?” gibi başlıklar dikkat çekmeye başladı.

TürkRus'ta yer alan habere göre Aralık ayında İngiltere'de yeni koronavirüs varyantının yayılmaya başlaması üzerine, Rusya dahil pek çok ülke İngiltere uçuşlarını geçici olarak sonlandırmıştı. Şimdi Türkiye’nin bu kapsama sokulma tehlikesine dikkat çekiliyor. Diğer yandan Türk yetkililer, turizm bölgelerinde ve otellerde her türlü önlemin alındığını, turistler için kaygılanacak bir durum olmadığını söylüyor.

Masadaki en olumsuz seçenek...

Durumu yakından izleyen turizm haber portalları, Rusya'nın Türkiye ile uçuşları tamamen ya da kısmi olarak sonlandırması ihtimalini kaygıyla izliyor. Tourdom.ru portalına göre, masadaki en olumsuz seçenek, Rospotrebnadzor'un resmi olarak Türkiye'ye seyahat edilmemesi yönünde bir tavsiye kararı yayınlaması.

Bu durumda tur firmaları mayıs ayı için sattıkları bütün turları iptal etmek ve para iadesi yapmak durumunda kalabilir. Bu olasılıkta Rusya tur endüstrisinin ağır bir darbe almasından endişe ediliyor. Kommersant’a konuşan bazı Rus turizmciler ise bunun “darbe” değil “sektörün tamamen çöküşü” anlamına geleceğini söylüyor.

Satışların yüzde 59'u Türkiye'ye

Kommersant, yurt içi seyahat için devletin geri ödeme programı teşvikleri ve yurt dışı tatiller için ertelenmiş talebin uyanmasıyla turizmin pazarının canlanmaya başladığını, ancak Türkiye’den gelen haberlerle morallerin bozulduğunu yazıyor.

Travelata.ru’nun araştırmasına göre Mart ayında tur satışları, kriz öncesi 2019'a göre yüzde 24 daha yüksek çıktı. Ancak tüm rezervasyonlarda Türkiye yüzde 59 payla, yerli destinasyonlara “tur bindirmiş” durumda. 2019’da aynı dönemde Türkiye’nin payı yüzde 36 idi.

''Bu yıl Türkiye'ye 5-6 milyon Rus turist gider''

Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkan Yardımcısı Dmitry Gorin, bir kapanma ya da uçuş yasağı olmazsa bu yıl Rusya'dan 5-6 milyon turistin Türkiye’ye gideceğini, bunun kriz öncesi seviyeye denk olduğunu belirtiyor.

Türkiye’deki son gelişmelerin ardından Rus turistlerin çağrı merkezlerini daha sık arayıp Türkiye'ye uçuşların yasaklanması durumunda turu iptal olasılığı ve para iade imkanı konusunda sorular sormaya başladığı belirtiliyor. Ancak uzmanlar dinamikleri yavaşlatmanın söz konusu olmadığını, çünkü esas olarak aşılanmış veya aşı yapmayı planlayan turistlerin Türkiye turu aldıklarını belirtiyorlar.

Cuma günkü toplantıda masaya yatırılacak

Rus turizmcilere göre Türkiye'ye turist akışını durdurmak sadece “yasak” kararı ile mümkün olabilir. Ancak şu ana kadar Türkiye ile hava trafiğinde kısıtlama ile ilgili sektöre herhangi bir bildirim yapılmış değil. Bir kaynak, konunun ayrıntılı olarak hükümetin cuma günkü toplantısında masaya yatırılacağını ve buradan bir karar çıkabileceğini belirtti.



Bu Haber 08.04.2021 - 14:19:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • otelci 09.04.2021 - 11:44

    evet sonunda başaracaklar . apartman toplantılarına müsaade etmeyen yönetim sağ olsun lebeleb dolu olan BÜTÜN PARTİLERİN kongrelerine müsaade ederek ve riskli bölgelerden otobüslerle insan taşıyarak bu duruma çanak tuttular şimdi yaptıkları kongreleri alsınlar da başlarına çalsınlar. Şimdi muhalefeti de iktidarı da zil çalıp oynasın......

  • Yryskeldi Saktanov 09.04.2021 - 11:10

    Merhaba arkadaşlar, Türkiyeden Rusya'ya doğru uçakla gidemiyorum, bilet tarihi ertelendi bu ayda 2 kere. Bu yılı gidemicez mi?

  • Arif 08.04.2021 - 07:41

    Devletimizi yönetenler ve medya el ele verip turizmi bitirmeye kararlıydı sonunda başardılar..yahu me diye hergün hergün şu kadar hasta var şu kadar ölüm var diye haber eder haberlerde bas bas bağırırsınız..Saklanacak şeyler vardır saklanmayacak şeyler...kendi milletini zor duruma sokmaya çalışan medya ve hükümetimiz var bizim düşmana ne gerek...Onca turizm çalışanı napacak şimdi?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.