Rus turistin 2024 sezonunda tatil tercihleri değişecek mi?
Rusya'da halkın tatil için tercih edeceği destinasyonlarda 2023'e kıyasla keskin bir değişim beklenmese de, tatilin formatında birtakım farklılıkların ortaya çıkacağı düşünülüyor.

Turizm Güncel - Dış Haberler
Rusya'da halkın 2024 tatil tercihinde Türkiye'nin açık ara birinci olduğu, onu da BAE, Tayland, Mısır, Maldivler, Sri Lanka gibi destinasyonların izleceği bir sezon bekleniyor.
Ancak Rusların gittikleri ülkeleri daha derinden tanıma arzusunu içeren macera seyahatlerinin ağırlığının artması bekleniyor. Örneğin daha sakini kitle turizminin daha az olduğu bölgelere giderek buraların popüler olmasını sağlayabilirler.
Rus Tur Operatörleri Birliğinin (ATOR) bültenine göre, destinasyon seçiminde direkt uçuşa bakanların sayısında azalma, tatil deneyimini öne çıkaranların sayısında ise artış olması bekleniyor. Ancak bu her iki trend için de kitlesel bir akıştan söz edilmiyor.
En büyük artış Türkiye’de bekleniyor
Rus tur operatörleri 2024 tur satışlarında en fazla artışın Türkiye yönünde gerçekleşmesini bekliyor. PEGAS Touristik "2024 yılında hem PEGAS Select premium segment ürünlerine hem de Türkiye'deki yeni destinasyonlara gönderdiğimiz misafir sayısında artış bekliyoruz." derken, FUN&SUN ise genişleteceği uçuş programı ve yeni başlatacağı Moskova-Dalaman, St Petersburg-Dalaman ve Moskova-Bodrum uçuşları sayesinde Türkiye satışlarını yüzde 33 artırmayı hedefliyor.
Rusya'daki tur operatörleri ve seyahat acenteleri, erken rezervasyon satışlarında geçen yıla göre yaşanan artışı 2024 yılının iyi geçeceğinin bir işareti olarak görüyor.
Tayland ve diğer destinasyonlar büyümeye devam edecek
PAC Group , Russian Express , PEGAS Touristik, FUN&SUN ve Intourist, Rusların bu yıl da Tayland, Sri Lanka, Çin (Hainan) ve Vietnam'da tatil yapacağını ve liderin yine Tayland olacağını ifade ediyor. FUN&SUN "Tayland'a yüzde 9, Sri Lanka'da yüzde 2 büyüme bekliyoruz. Çin dahil diğer Asya ülkeleri de güçlenecek. Buralara dönük bastırılmış/birikmiş bir talep var" ifadelerini kullanıyor.
Mısır ve BAE 2024'te daha fazla Rus turist alacak
Tur operatörleri 2024'te Rusya'da büyüyecek destinasyonlar olarak Mısır ve BAE'ye işaret ediyor. FUN&SUN "2024 yılında BAE'de yüzde 21, Mısır'da ise yüzde 18 büyüme öngörüyoruz" derken, PEGAS Touristik'te de Mısır satışlarının artacağına inanılıyor.
Ancak Mısır konusunda seyahat acenteleri tur operatörleri ile aynı fikirde değil. Moskova'da faaliyet gösteren bir seyahat acentesi "Mısır'a tur satılıyor ancak talebin yüksek olduğu söylenemez. Nedenini anlatmak zor ama bazıları bu destinasyona gitmekten bıktı, bazıları ise fiyatlardan memnun değil." diyor.
Küba daha fazla Rus turisti çekiyor
Seyahat acenteleri, Küba'nın giderek daha fazla müşterilerin ilgisini çeken bir destinasyon olduğuna dikkat çekiyor. 2023 yılında Küba'ya tatile giden kimi Rusların 2024 için de tur satın aldığını ifade eden seyahat acenteleri, ilk defa Küba'ya gidece olanlar arasında da yoğun bir talep olduğunu bildiriyor.
Intourist 2024 yılında Mauritius + Madagaskar kombinasyonlu turlar satmaya hazırlanıyor. Şirket, bu turlara dönük talebin Küba + Meksika, Küba + Dominik Cumhuriyeti programlarını aşabileceğine inanıyor.
Rusların 2024'te dikkatini çekebilecek diğer destinasyonların ise Maldivler, Seyşeller, Endonezya, Katar, Malezya, Mauritius, İtalya, Tanzanya (Zanzibar adası), Özbekistan, Belarus, Azerbaycan ve Abhazya olacağı belirtiliyor.
İlgili Haberler

Turistler en çok hangi ülkelere gitti! BM listeyi açıkladı: Türkiye kaçıncı sırada?
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, Avrupa'nın turizmde en çok tercih edilen kıta olduğunu açıklarken; ilk 10 ülke sıralamasını da yayınladı.

Bakan Ersoy ile THY'den ortak turizm planı: Hedef yeni pazarlar
Bakan Mehmet Nuri Ersoy ve THY heyeti bir görüşme yaptı. Görüşmede Türkiye'nin turizm potansiyelini artırmak için alternatif pazarlar ve yeni destinasyonlar konuları ele alındı.

Kuşadası'nda sarı yaz bereketi! Hedef yıl sonuna kadar 2 milyon turist
Kuşadası'nda ekim ayında otellerde doluluk oranı yüzde 70'e ulaşırken, kruvaziyer turizmi ile birlikte bölgede yıl sonu hedefinin 2 milyon turist olduğu belirtildi.
Yorumlar (1)
Krasnodar
Krasnodardan uçuşlar nezaman başlıyacak burda herkez mağdur.



%20(2).gif)

