Rus gazetelerden MIR kartı için çözüm önerisi

Rus gazetelerden MIR kartı için çözüm önerisi

Rus gazete, MIR ödeme sisteminin yaptırım tehdidi altında olması nedeniyle Türkiye ile Rusya arasında ortak bir banka kurulmasının gündemde olduğunu yazdı.


ABD ve AB’nin Rus ödeme sistemi MIR’e dahil olan Türk bankalarını ambargo ile tehdit etmesinin Türkiye’nin alternatif yol bulma çalışmaları sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcı ve 3 kamu bankasının genel müdürleriyle bir toplantı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, MIR ile ilgili alternatifleri konuşacaklarını açıklamıştı.

TürkRus’un Rus Rossiyskaya Gazeta’dan aktardığı haberde "Türkiye ve Rusya'nın ortak bir banka veya bu işleve sahip olacak başka bir finansal yapı kurabilecekleri" görüşü gündeme taşındı.

Böyle bir çalışmanın amacının Türk bankalarının ikincil Batı yaptırımlarına maruz kalma korkusu olmadan Rus ortaklarıyla çalışmaya devam etmelerini sağlamak olacağını kaydeden gazete, "Sorunun çözümü, yurt dışında ruble cinsinden uzlaştırma bankalarının oluşturulması olabilir" diye yazdı.

Kendi yan bankalarını oluşturabilirler

Haberde, Rusya'nın en büyük 10 bankasından birinin ismi açıklanmayan yetkilisinin" şu değerlendirmesi aktarıldı:

"Rus bankaları, Türkiye'de yerel finans otoritelerinin desteğiyle, münhasıran takas işlevlerini yerine getiren ve dost olmayan ülkelerin para sistemlerinden tamamen özerk olan kendi yan bankalarını oluşturabilir.

Bu tür bankalar, ruble-lira bozdurma işlemi yapacak, nakit verecek kendi ATM ağlarını oluşturabilir ve masrafları kendilerine ait olmak üzere, turistik yerlerdeki perakende satış noktalarını ruble ile işlem ağına bağlayabilir.

Türk ve Rus mali makamlarının büyük yatırım yapması gerekir

Yani, bu örnekte Türkiye'nin turistik yerlerinde restoranların Mir kartı ile ruble olarak işlemlerde kullanacağı POS cihazları olabilir. Diğer kartların terminalinden ayrı olarak bunu kullanabilirler. Böyle bir projenin potansiyeli var. Ama hem Türk hem de Rus mali makamlarından büyük yatırım ve destek gerektirir."

Aynı yetkili, "Böyle bir plan sadece Türkiye'de değil, aynı zamanda ülkemizden geleneksel olarak yüksek sayıda turist alan Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Tayland ve diğer dost ülkelerde de uygulanabilir" dedi.

MIR-Troy güç birliğini önerenler de var

Benzer bir haber de yine Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant’ta yayınlandı. Gazeteye Rus bankacılık uzmanı Dmitri Vişnyakov, Rusya vatandaşlarının Türkiye'de ödeme yapmaya devam edebilmesi için Mir ile Troy sistemlerinin "co-badging" yoluyla güç birliği yapabileceği fikrini ileri sürdü.

İki farklı kartlı ödeme şemasının tek bir kart üzerinde buluşması co-badging olarak adlandırılıyor. Bu özelliğe sahip kartlarda her iki ödeme sisteminin de logosu yer alıyor.

Ancak diğer uzmanlar, bu seçeneğin de ikincil yaptırımlara karşı çözüm olmadığı görüşünde. Zira Troy kartlar Amerikalı AMEX ve Discover sistemleriyle aktif işbirliği içinde. Troy'un Mir ile işbirliği yapması durumunda Amerikalı şirketlerin mevcut ortaklığa son verebileceği tahmin ediliyor.

İş Bankası ve Denizbank, ABD'li yetkilerden gelen uyarılar doğrultusunda ikincil yaptırımlara maruz kalmamak için Mir ödeme sistemine hizmet vermeyi durdurduklarını ilan etmişti. Daha sonra Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan bankalarından da benzer haberler gelmişti.



Bu Haber 27.09.2022 - 08:36:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.