Rosstat Türkiye turlarını haftalık enflasyon sepetinden çıkardı

Rosstat Türkiye turlarını haftalık enflasyon sepetinden çıkardı

Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), daha önce hazırladığı haftalık enflasyon raporlarında kullandığı Rusya’dan Türkiye’ye tur maliyeti verilerini paket turlarda fiyat oynaklığının yüksek olması nedeniyle kaldırdığını açıkladı.


Haftalık enflasyon hesaplamalarında daha önce Türkiye tatil maliyetlerini de kriter olarak seçerek takip eden Rosstat, bundan sonra hesaplarında Türkiye’ye paket tur fiyatları yerine iç hat bilet fiyatlarındaki değişimi analiz edeceğini vurguladı. Yapılan açıklamada, “1 Nisan’dan itibaren haftalık olarak izlenen ürün ve hizmet listesinde değişiklik yapılmıştır. Türkiye’ye turistik gezi maliyetleri yerine ekonomi sınıfı uçak seferlerinin fiyatları haftalık olarak takip edilecek. Bununla birlikte Türkiye’ye turistik seyahatler ve paket tur maliyetleri aylık bazda takip edilmeye devam edilecek” ifadeleri yer aldı.

Paket tur yerine uçak bileti fiyatlarını takip edecek

Bu değişikliklerin ana nedenini paket turlarda fiyat oynaklığının yüksek olmasına bağlayan Rosstat’a göre, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve artan uçak bileti fiyatları, bazı bölgelerde Türkiye’ye yapılan turistik gezilerin satıştan kaldırılmasına neden oldu.

GazetemRu’da yer alan haberde, Türkiye’ye paket tur maliyetlerinin aylık olarak takip edilmesinin turistik geziler için fiyatlardaki değişikliklerin daha iyi değerlendirilmesine olanak sağlayacağını ifade eden Rosstat, Türkiye’ye paket tur yerine haftalık enflasyon hesaplamalarında iç hatlarda ekonomi sınıf uçak biletleri dinamiklerini takip edeceğini ekledi.

Son dakika indirimli promosyonlar beklenmiyor

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), mart başında Türkiye’ye yapılan paket tatil maliyetlerinin yüzde 80’den fazla arttığını bildirmişti.

Birliğe bağlı 1001 tur seyahat acentesi ağının istatistiklerine göre, şubat ayı sonunda Türkiye’ye iki kişi için her şey dahil 10 günlük 3 yıldız otelde konaklamalı paket turun ortalama fatura tutarının 73 bin 200 ruble olduğu belirtilirken, 3 Mart itibariyle iki kişi için 10 günlük bir Türkiye turunun yüzde 80 artışla en az 127 bin 600 rubleye ulaştığı ifade edildi.

Fiyatlardaki artışın temel nedeninin rublenin dünya para birimleri karşısında değer kaybetmesi olduğunun altını çizen ATOR, konaklama tarifeleri Euro cinsinden hesaplanan Türk otellerinde yüzde 10 ila 15 oranlarında zam yapıldığını, aynı zamanda Türkiye’ye son dakika indirimli “sıcak tur” promosyonlarının beklenmediğini de açıkladı.



Bu Haber 08.04.2022 - 09:41:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.