Feti Kuyucu

Proaktif ol turizmci!

Proaktif ol turizmci!
Değerli turizm paydaşları Türk turizmi son 20 yılldır önemli sosyo ekonomik olaylar ve krizler yaşamış ve test etmiştir.

Yakın tarihte içerisinde yaşanan Rusya krizi ve sonrası devam eden sosyal olaylar Suriye ve göçmen vakaları ülkemizi hep gündemde tutmaya devam etmektedir. Bu sosyal ve ekonomik koşullar / belirsizlikler altında turizm sektöründen beklenti 2020 yılı için 58 milyon turist sayısı 40 milyar dolar gelir hedefi vizyonu konulmuştu.

Aslında yukarıda bahsetmiş olduğum yaşanagelen riskleri hep masada tutmamız ona göre iletişim ve ilişki politikaları geliştirmemiz gereği üzerinde devamlı durmaya çalışmış makalelerimde de bu risklere dikkat çekmiştim.

Bugün ise gündem coronavirüs salgını. Değerli dostlar günümüz dünyasında küresel etkileşim çok hızlı; sınırlar kalktı, özgürlükler gelişiyor, insanlar devamlı iletişim halinde dolayısıyla her şey çok hızlı yayılıyor ve iletişim halinde oluyor.

Bu etkileşim birçok değer yaratırken riskler de oluşturmaktadır. Bu risklerin önemli bir parçasıda salgın hastalıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Turizm hareketleri son 20 yıldır düzenli olarak büyümektedir. 1.4 milyar kişi etkileşim halindedir. Farklı alışkanlıklarda, farklı beslenme kültürlerinde olan insanlar topluluğu seyahat halindeler. Riskler ve krizler burada başlıyor bugün var olan bu riskler gelecekte de değişik şekilde var olmaya devam edecek. Mesele ne kadar hazır olduğumuzdur.

Günümüzde salgın hastalıklar da kriz ve belirsizlikler oluşturmaktadır.

Yakın tarihte turizm hareketlerini etkileyen salgınlara baktığımızda; İngiltere 2001 yalında görülen salgın ayak ve ağız hastalığı ülke turizm hareketlerinde yüzde 10 azalışa neden olmuştur.

Arkasından 2002 Kasım ayında Çin’de başlayan yakın coğrafya Hong Kong, Tayvan, Singapur’da etkili olan yine salgın olarak küresel etkisi olan SARS salgınında 2003 yalında Çin yüzde 10,4 Hong Kong yüzde 9,5, Tayvan yüzde 25 ve Singapur yüzde 20 oranında turist kaybı yaşamıştır.

Yine küresel ölçekli salgın hastalıklardan biri olan Kuş Gribi de 2003 yılının şubat ayında yine Çin’de ortaya çıkmış ve yakın ülkelerde yüksek etkisi görülmüştür. Endonezya, Vietnam, Mısır, Çin ve Taylan’da 2003 yılında turist sayıları azalmıştır. Sırası ile Endonezya’da yüzde 11, Vietnam’da yüzde 8 , Mısır’da yüzde 17, Çin’de yüzde 10 ve Taylan’da yüzde 7 turist kaybı gerçekleşmiştir.

2009’da Amerika da ortaya çıkan ve yine salgın hale dönüşen Domuz Gribi nedeniyle de ABD, Meksika , Kanada, Japonya ve İspanya’da turist sayılarında azalma görülmüştür.

Yukarıda açıklanan rakamlar, vaka sayısı en yüksek olan ülkedeki değişimleri göstermektedir.

Salgınların sonucunda, bu ülkelerin turist sayısı bir sonraki yıl normale dönmüştür.

Bu salgınların en etkilisi olan SARS’ın 2003 yılında Türk turizmine etkisine baktığımızda, salgının yayıldığı mart nisan ve mayıs aylarında turist sayısında sırasıyla yüzede 26, yüzde 22 ve yüzde 14 düşüş olduğu görülüyor. Yıl geneli ise, kümülatifte yüzde 6 artışla kapatılmıştı.

Bu hatırlatmalar sonrası esas vurgulamak istediğim konuya dönmek istiyorum; Tüm sektör paydaşlarında görülen davranış maalesef bu kadar yaşanmışlığa rağmen panik halidir.

Oysa ki proaktif bir şekilde tüm kaynak pazarlara yönelik doğru, güvenilir mesajlar vererek Türkiye’ye ve tatil destinasyonlarımıza olan güveni artırmaya yönelik imaj çalışmaları acilen yapılmalıdır. Sosyal medyanın iletişim gücü de devreye alınmalı. Alınan tedbirler ve hazırlıklarla mayıs ayına kadar en iyi şekilde tüm kaynak pazarlarla sürekli etkileşim halinde olunmalıdır.

Ne ekersen onu biçersin

kus_gribi
domuz_gribi

sars

Screenshot_20200309-214456_Excel


Bu Makale 12.03.2020 - 09:22:43 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Onur Esen Bektaş 12.03.2020 - 09:51

    Feti Bey , Yazdığınız her makale oldukça güzel ve bilgi dolu. Eğitimde en iyi yöntemin aralıklı tekrar olduğu gerçeğiyle hatırlatmalarınız için tekrar teşekkür ediyorum. Elinize sağlık. Selam ve Saygılarımla, Onur esen Bektaş

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.