Piyasayı tıkamaya başlayan konkordatoda değişikliğe gidiliyor

Piyasayı tıkamaya başlayan konkordatoda değişikliğe gidiliyor

Konkordatoda suistimal yapıldığına ilişkin iddialar üzerine, sistemde bir takım değişiklikler yapılacak. Konkordato komiserliği şartları sıkılaştırılacak, bundan böyle Kamu Gözetim Kurumu’nun standardını sağlayan denetçi raporları kabul görecek.


Konkordato sisteminde suistimaller yapılması üzerine sistem üzerinede bazı değişikliklere gidiliyor.

Sabah gazetesinden Dilek Güngör'ün haberine göre Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, iş dünyası ve bankalardan da görüş alarak hem borçluyu hem de alacaklıyı koruyacak bir düzenleme hazırlığına başladı. Edinilen bilgilere göre, konkordato başvurusu ve geçici mühlet kararında gerekli bağımsız denetim raporlarına çeki düzen getirilmesi düşünülüyor. Konkordato komiseri olabilmek için gerekli şartların da yeniden düzenlenerek sıkılaştırılması gündemde. Borçlarını, vadesi geldiği halde ödeyemeyen borçlu konkordato talep edebiliyor. Konkordato ilanı için mahkemeye başvuran şirketler (veya bu şirketin alacaklısı) bu talebine ilişkin ön proje ile birlikte şirketin bilançosunu gösteren bazı belgeleri sunuyor.

KGK DEVREDE

Sunulan ön projenin gerçekleştirilebilir olup olmadığını bağımsız denetim şirketi inceleyip finansal analiz raporu yazıyor. Mahkeme de bu rapora göre konkordato kararı veriyor. Küçük işletmeler bu raporları mali müşavirler kanalıyla sağlıyor. Yeni düzenlemeyle, Adalet Bakanlığı ve Kamu Gözetim Kurumu (KGK) tarafından öngörülecek standart ve içerikleri sağlayan finansal analiz raporları kabul görecek. Sadece kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimi için yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları bu raporları düzenleyebilecek.

ATANAN ÜÇ KOMİSERİN BİRİ KGK'DAN OLACAK

Mahkemeler, şirketin belgelerinin eksiksiz olduğunu tespit ederse, geçici mühletle konkordato kararı verebiliyor. Bu karar sonrası, mahkeme geçici olarak üç konkordato komiseri görevlendiriyor. Bu komiserler genellikle avukatlar ve mali müşavirlerden seçiliyor. İki bakanlık konkordato komiseri olabilmek için gerekli şartları da sıkılaştırmayı planlıyor. Üç komiserden birisi KGK'nın yetkilendirdiği denetçilerden olacak.

PİYASAYI TIKAMAYA BAŞLADI

Konkordato, Mart 2018'de yürürlüğe giren 7101 sayılı "İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile yeni bir yapıya dönüştürüldü. Aslında daha önceden var olan müessese daha pratik ve uygulanabilir hale getirildi. İyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri korumayı amaçlayan sistem son dönemde suistimal edildi. Kötü niyetli işletmeler borç ödeyemediği gerekçesiyle konkordato ilan edince onların alacaklıları da zor durumda kaldı.



Bu Haber 13.11.2018 - 09:46:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.