Peş peşe iflaslar yaşayan Avrupa havacılık sektörü ne istiyor?

Peş peşe iflaslar yaşayan Avrupa havacılık sektörü ne istiyor?

Alman havacılık sektörü, son dönemde yaşanan hava yolu iflaslarında uçuş gecikmelerinde ve iptallerindeki yüksek cezaların da etkili olduğunu belirterek, Avrupa havacılık sektöründe reforma ihtiyaç olduğunu dile getirdi.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Fvw'ye konuşan Alman Havacılık Derneği (BDL) Başkanı Klaus-Dieter Scheurle, Small Planet, VLM, Primera ve Skywork gibi küçük hava yolu şirketlerinin iflasları sonrası Avrupa havacılık endüstrisinin yeni bir konsolidasyon (tekelleşme) dönemine girdiğini belirtti.

AVRIPA'DA 5 ŞİRKET PAZARIN YÜZDE 66'SINI KONTROL EDİYOR

Yaşanan iflaslara karşın Avrupa'daki en büyük 5 hava yolunun pazarın toplam yüzde 66'sını kontrol eder hale gediğine dikkat çeken Scheurle, ''Ancak 5 hava yolu şirketinin pazarın yüzde 85'ini kontrol ettiği ABD'deki duruma ulaşmaya daha çok var. Avrupa havacılık sektöründe konsolidasyon devam edecek.'' açıklamasını yaptı.

''İFLASLARDA GECİKME VE İPTAL CEZLARININ DA PAYI VAR''

İflas eden hava yolu şirketlerinden bazılarının uçuş gecikmelerinde ve iptallerdeki yüksek cezaları sorumlu gösterdiğini hatırlatan Klaus-Dieter Scheurle, ''Avrupa Birliği acilen 2004 tarihli mevzuatı güncellemeli. Mevcut yönetmeliğe göre, uçuşu 3 saatin üzerinde geciken ya da iptal edilen yolcu 250-600 euro arasında tazminat alıyor. Bu miktarlar, başta Avrupa içi kısa uçuşlar olmak üzere, genelikle uçuş biletlerinin fiyatından daha fazla.'' değerlendirmesinde bulundu.

''TEK TARAFLI BİR UYGULAMA''

Avrupa'daki hava yolu şirketlerinin tazminat ödeme şekillerinin dünyanın geri kalanının çok ötesine geçtiğinden şikayet eden Scheurle, ''Şu anda Avrupa'da yürürlükte olan uygulama sadece Avrupalı şirketleri etkileyen tek taraflı bir uygulama.'' dedi.

Bu durumun sadece hava yollarını ve onların pazar payları için değil, müşterileri korumak için de kötü olduğunu dile getiren BDL Başkanı, ''Bu nedenle, Avrupa Hava Yolu Yolcu Hakları düzenlemesi acilen güncellenmelidir.'' görüşlerini dile getirdi.

''TÜKETİCİ ÇIKARLARI İLE ŞİRKETLERİN ÇIKARLARI DENGELENMELİ''

Güncelleme konusunda Avrupa Komisyonu'nun girişimini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Scheurle, şirketlerin çıkarları ile tüketicilerin çıkarları arasında bir denge kurmak gerektiğine işaret etti. Komisyonun tazminat gerekçesi doğuran 3 saat gecilmeyi 5 saate çıkarmaya dair adımını memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden BDL Başkanı, 'olağanüstü durum' tanımının da açıklığa kavuşturulmasını istedi.



Bu Haber 02.11.2018 - 14:04:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • abuze havaci 03.11.2018 - 11:57

    Katiliyorum, baskan cok hakli.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.