Personel sıkıntısı çeken acentelere TÜRSAB’dan büyük destek

Personel sıkıntısı çeken acentelere TÜRSAB’dan büyük destek

TÜRSAB; Amadeus, Sabre ve Travelport’un iş birliğinde hava yolu satış personeli yetiştirmek üzere yeni bir eğitim programı başlattı. Programın lansmanı, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın da katıldığı toplantıyla TÜRSAB genel merkezinde yapıldı.


Turizm Güncel

Havayolu biletleme personeli alanında yaşanan acil personel ihtiyacı nedeniyle Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akademi çatısı altında Amadeus, Sabre ve Travelport firmalarının iş birliği ile yeni personel yetiştirmeye yönelik “Havayolu Bilet Satış Personeli Yetiştirme ve İstihdam Programı” başlatılıyor.

Kimler katılabiliyor?

Programa, bünyesindeki bilet satış personeline işbaşı eğitimi vererek destek vermek isteyen veya bilet satış personel ihtiyacı olan tüm acentalar ve biletleme sektöründe uzmanlaşmak isteyen lise, önlisans ve lisans mezunu herkes katılabilecek. 30 Ağustos’a kadar online olarak başvurulabilecek programa katılım şartları şöyle:

-Lise, ön lisans ya da lisans mezunu olmak.

-Herhangi bir seyahat acentasında çalışmıyor olmak ya da hali hazırda biletleme personeli olarak çalışmıyor olmak.

-Daha önce Amadeus, Sabre, Travelport firmalarına ait bir GDS programı sertifikasına sahip olmamak.

Firuz Bağlıkaya: Personel ihtiyacı için adımlar atmaya devam ediyoruz

Programın tanıtımında konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, pandemiyle birlikte kalifiye personel ihtiyacı giderek arttığına dikkat çekti. Bu çerçevede TÜRSAB Akademi çatısı altında sektörün ihtiyacını karşılamak adına adımlar atmaya devam ettiklerini kaydeden Bağlıkaya, şunları söyledi:

“İkişer aylık periyotlar halinde yapılacak”

"Seyahat acentacılığında, mesleki eğitim almış personel ile müşteri memnuniyetinin sağlanması son derece önemli. Turizm konusunda eğitimli elemanların istihdam içindeki payının artması gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede aktif hale getirdiğimiz TÜRSAB Akademi çatısı altında sektörümüzün eğitimli personel ihtiyacını karşılanması noktasında gerekli adımları attık, atmaya da devam edeceğiz

“Hava yolu bilet personeli alanında yaşanan açık kapsamında Amadeus, Sabre ve Travelport ile 'Havayolu Bilet Satış Personeli Yetiştirme ve İstihdam Programı’nı başlatmış bulunmaktayız. İkişer aylık periyotlar şeklinde sürecek eğitimler önce İstanbul’da başlayacak. Ardından Ankara, İzmir ve Antalya’da devam edecek. Biletleme personeli açığı bitene kadar bu eğitimler devam edecek. Programın sektöre ve ülkeye hayırlı olmasını diliyorum.”

Olcar: Bu mesleği seçenleri sektöre kazandırmak istiyoruz

TÜRSAB Bilet Satış ve IATA İhtisas Başkanı Numan Olcar da pandemi ile beraber sektördeki personel sıkıntısının had safhaya ulaştığını hatırlattı. Hava yollarından seyahat acentelerine bütün dağıtım kanallarında bu sıkıntı hissedildiğini kaydeden Olcar, şu noktaların altını çizdi:

Sektörde liyakat çok önemli, işi bilen insanların yapması çok önemli. Yeni bir personel yetiştirilmesi ve taze kan sağlanması bu projenin temelini oluşturdu

Bu problem kapsamında bir plan hazırlandı ve bu projeyi hayata geçirdik. Üyelerin mevcut personeliyle ilgili eğitim yapılacaktır ama buradaki temel konu sektöre yeni giren gençlerin ve piyasada bunu ben meslek olarak seçiyorum diyen yeni kanların sektöre kazandırılmasıdır.

Amadeus, Sabre ve Travelport ile ilk kez masa etrafında bir araya eldik. İlk defa birbiriyle rakip olan bu kurumların bir masada birleştirilmesi bu projenin öneminin kanıtıdır.

Program destekçileri eğitimden umutlu

Amadeus Pazarlama İletişim Müdürü Çiğdem Cengiz “Projeyle birlikte yetiştirilen yeni personellerin sektöre olumlu etkiler getireceğine inanıyoruz.” derken; Sabre Satış Direktörü Ferah Banu Altunsoy ise, şirket olarak yıllardır eğitim alanına çalıştıklarını söyledi. Dahil oldukları eğitim programının sektöre katkı sağlayacağını kaydeden Altunsoy “2014’ten bu yana Türkiye’deki seyahat acenteleriyle çalışıyoruz. Eğitim konusunun çok önemli olduğuna inanıyoruz. Sektöre personel yetiştirmek eğitim vermek bizim için çok önemli. İstanbul’la başlayan bu projenin tüm Türkiye’ye yayılması ve başka ülkelere de örnek olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Travelport Türkiye Satış Müdürü Sunny Gupta ise “20 yılı aşkın süredir biz de eğitim veriyoruz. Tek bir çatı altında bunu yapmak çok önemli. Eğitimin sonu ve yaşı yok. Umuyorum eğitimin sonunda turizm sektöründeki bağlılık öğrencilere de geçer.” ifadelerini kullandı.

6 aşamalı program

Yapılan sumumda, programa 10-23 Ağustos tarihleri arasında 308 kişinin başvurduğu ve bu sayıların artacağını belirtildi. Eğitim programına ilk etapta İstanbul’da başlayacağının altı çizilirken; İstanbul Antalya, Ankara, İzmir’den 204 kişinin başvurduğu, bunların 64’ünün turizm mezunu 140’ının turizm dışı olduğu kaydedildi.

Altı aşamalı programın ilk aşamasında havacılık ve biletleme ile ilgili temel bilgiler, ikinci aşamada firmalar tarafından temel düzeyde eğitimler verilecek.Üçüncü aşamada acentelerle 8 gün sürecek iş başı eğitimi yapılacak. Dördüncü aşamada 3 gün sürecek ileri düzey eğitim verilecek. Bu eğitimlerin ardından sınava girip 80 üzeri alanlar sertifika alacak. Son adımda acentelerin görüşleri alınarak katılımcıların iş başı yapmaları konusunda yardımcı olunacak.



Bu Haber 25.08.2022 - 13:17:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • türsab nerelerde?????

    zehra tuna 24.01.2024 - 07:42

    türsab nasıl olur da sitesini yenilemez?bilgiler en son 2019 'dan kalma.yeni kurslar ,e-sertifikalar nerede,telefonda bile muhatap alınacak hiç kimse yok.ayıp yahuu...

  • M FAZIL Pehlivanoğlu 25.08.2022 - 02:08

    Başkan reklam için her yerde ama asıl eğitim verilmesi gereken yer için attığım onca maile yazdığım önerilere sağır. Bu ülkeye milyonlarca turist getirin onları bir noktadan diğerine sadece kara yolu ile götürürsünüz ve bunun içinde kaptan şoförler lazım şu an elinde ehliyeti src si olan direksiyonda ve o yüzden de her yıl yüzlerce kaza ölüm yaralanma oluyor. Ama bu çok da önemli değil TÜRSAB için

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.