Pegasus'un son iki kazasıyla ilgili dikkat çeken SHGM detayı

Pegasus'un son iki kazasıyla ilgili dikkat çeken SHGM detayı

Pegasus Hava Yolları'na ait uçakların yaptığı son iki kazada, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) 2017 yılında hayata geçirdiği düzenlenin etkisine dikkat çekiliyor.


Pegasus Hava Yolları'na ait uçakların son iki kazasındaki kaptan pilotların, SHGM tarafından 2017 yılında yapılan mevzuat değişikliği ile kaptan pilot koltuğuna oturdukları belirtiliyor. 

Sözcü gazetesinden Yusuf Demir'in hazırladığı habere göre, 81 kişinin hayatını kaybettiği 2003 Diyarbakır, 2004 Adana kazalarının ardından kaptan olma şartlarını zorlaştıran SHGM’nin, 2017 yılında yaptığı düzenlemeyle bu şartları hafifletti. 

2004 yılında yapılan düzenleme

2004 yılında kaptan pilot olmak için 6 yılda toplam 4 bin 500 saat uçuş deneyimi, bu büyüklükte uçaklarda 1500 saat uçuş ve 3 yıl sivil uçak deneyimi getiren SHGM’nin bu adımı can güvenliği açısından doğru bir adım olarak değerlendirilmişti. 

SGHM, kendi yaptığı düzenlemeyi 2017’de iptal etti

Türkiye’de sivil havacılığın hızlı büyüdüğü yıllarda ciddi bir kaptan pilot açığının ortaya çakması üzerine ‘hızlandırılmış’ pilotluk eğitimi tartışmaları yapılmış ve dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ‘’Pilot açığı yok, kaptan pilot açığımız var. Yeterli uçuş saatine sahip kaptan pilot sıkıntımız var. Yeterince pilotumuz oluştu, ama değişik tiplerde asgaride uçuş eğitimi süresini tamamlamış kaptan pilot sıkıntımız halen devam ediyor. Bunun için yapılacak bir şey yok, zamana ihtiyaç var. Bunun hızlandırılmış eğitimlerle olması mümkün değil. Bu bir mesleki deneyim, havada geçen süreyle doğrudan ilişkisi olan bir konudur.” diyerek hızlandırılmış eğitime karşı çıkarken, 2017 yılında SGHM dikkat çeken bir adım atarak 2004 yılında can kayıplarının önüne geçmek için çıkardığı düzenlemeyi iptal etti. Düzenlemeyle, EASA'nın 1500 saat sınırı koyan temel genelgesi dışında tüm inisiyatif havayolu işletmelerine bırakıldı

Kazadan bir hafta önce kaptan pilot oldu

7 Ocak'taki kazada kaptan pilot asker kökenliydi. Bir süre iş jetlerinde uçtuğu biliniyordu. Pegasus'a ikinci pilot olarak katılalı 7-8 ay olmuştu. İddiaya göre kazadan bir hafta önce kaptan koltuğuna oturdu. 

5 Şubat tarihli kazadaki kaptan pilotun ise sadece 409 saat Boeing 737 tip uçuşu olmak üzere toplamda 3 bin 500 saat uçuşu görünüyor. İkisinin de ortak noktası kaptanlık için gerekli uçuş saati limitinin düşürülmesinden faydalanarak kaptan koltuğuna oturmalarıydı. 



Bu Haber 15.02.2020 - 16:55:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • murat 15.02.2020 - 05:13

    bu şu demektir.ilgili saatten kaptan pilot olanlar hala tecrübesizdir

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.