Patara Plajından çalınan kumlara ne oldu?

Patara Plajından çalınan kumlara ne oldu?

Patara plajından geçtiğimiz sene çalınan kumun bir bölümünün yargı süreci devam ederken usulsüz bir ihaleyle değerinin çok altına satıldığı iddia edildi.


Geçen sene Patara plajlarından sera faaliyetlerinde kullanılmak üzere 2 bin 186 kamyon kum çalındığı bildirilmiş, Kaş Kaymakamlığı iddiaları yalanlarken, Çevre Bakanlığı önce kumun plaj alanı dışından alındığını öne sürmüş, sonra kumun plajdan çalındığını açıklamıştı.

Antalya’nın Kaş ilçesinde koruma altındaki Patara plajlarından yaklaşık iki bin kamyon kum çalınmasına ilişkin olarak yargı süreci devam ederken, kumun bir bölümünün, onu çalmakla suçlanan kişinin damadına, değerinin çok altında ve usulsüz bir ihaleyle satıldığı öne sürüldü.

Kumu çaldığı ileri sürülen kişinin damadına satıldı iddiası

Cumhuriyet’ten Tunca Mollaveisoğlu’nun haberine göre, kamyonu 5 bin liradan toplam piyasa değeri 11 milyon lira olan kumun 400 kamyonu, Kaş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kumu çalmakla suçlanan M.B. adlı kişinin damadına kamyonu 320 liradan satıldı.

El konan kumun yasal satışı mümkün olmadığı için faturaya kum yerine ‘humuslu toprak’ yazıldığı belirtildi.

"Buradaki hırsızlığa ve şebekeye el atın"

Tarım-Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, geriye kalan kumların da bu firmaya el altından verildiğini iddia ederek şu açıklamalarda bulundu;

“Özel Çevre Koruma statüsündeki bölgede bırakın kamyonlarca kum çalmayı, bir dal bile alamazsınız. Çünkü yasalar çok açık, el konulan kumlar yargı süreci devam ederken satılamaz. Kumlar çalındığı yere geri dökülmelidir. Ekosisteme büyük zarar verilmesinin yanısıra yapılan vurgun çok büyük… Kaş orman işletme müdürü ve Kalkan orman işletme şefi sorumludur. Tarım ve Orman Bakanımıza sesleniyorum. Lütfen bu hırsızlığa, buradaki şebekeye el atın. Biz çalan kişilere satılan kumla ilgili suç duyurusunda bulunduk.

Satılan kumu faturada ‘humuslu toprak’ olarak göstermeleri de büyük bir skandal. Ormancılık tarihimizde ‘humuslu toprak’ diye bir satış yoktur. Orman idaresi yetkilileri, Kaş Belediye Başkanlığı, AKP iktidarına yaslanarak vurgunu gizlemeye çalışıyor. AKP Antalya Milletvekili İbrahim Aydın bölgede bu şebekenin korumacılığına soyundu”



Bu Haber 30.07.2022 - 18:25:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.