Pasaportsuz Türkiye: Ukrayna’da ne oldu, Rusya’da ne olur?

Pasaportsuz Türkiye: Ukrayna’da ne oldu, Rusya’da ne olur?
Rusya seyahat pazarı, Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamaları sonrası Rusların Türkiye’ye pasaportsuz girebilmelerinin pazarda ne tip sonuçlar doğurabileceğini tartışıyor. Ukrayna örneği ile Rusya’nın kıyaslandığı değerlendirmede, Ukrayna’nın Türkiye için beklenen sonucu vermediği, ancak Rusya’nın verebileceği ifade ediliyor.


TurizmGüncel – Dış Haberler

Rus Tur Operatörleri Birliği web sitesinde, Rus vatandaşlarının Türkiye’ye pasaportsuz girmesinin olası sonuçları masaya yatırıldı.Ukrayna örneğinin inclendiği analizde, iki ülkenin birbirinden farklı koşulları olduğuna dikkat çekilerek özetle ‘’Ukrayna istenilen sonuç elde edilemedi ama Rusya’da bu mümkün’’ sonucuna varıldı.

İşte ATOR’un web sitesinde yayınlanan ‘’Kimlikle Türkiye’ye giriş: İki senaryo’’ başlıklı o yazı.

Moskova ve Türkiye bir kez daha Rusya vatandaşlarının Türkiye'ye pasaportsuz girebilmesini tartışıyor. Rus turizm uzmanları, söz konusu girişimin ne kadar gerçekçi olduğunu ve bunun Türkiye'ye giden Rus sayısını nasıl etkileyeceğini eğerlendirdi.

ASLINDA 3 YILLIK BİR TARTIŞMA

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye olarak Rus turistlerin pasaportsuz olarak (kimlikle) Türkiye'ye girişine hazır olduklarını söyledi. Ancak aslında bu tartışma yeni değil. Çavuşoğlu bu açıklamayı 2016 yılının kasım ayında da gündeme getirmiş ve 2015 yılında dibe vuran Rus ziyaretçi sayısının toparlanmasına büyük katkı sunacağını ifade etmişti.

Rusya'dan Türkiye'ye dönük charter uçuşları 2016 yılının ağustos ayında resmen serbest bırakılmış ve talebin ne yönde seyredeceğini öngöremeyen Türk yetkililer için, Türkiye'nin çekiciliğini arttırmak için bir önlem olarak düşünülmüştü. Rus otoriteleri Türk Dışişleri Bakanının önerisini pozitif olarak karşılasa da bu konuda herhangi bir adım atmadı.

Türkiye bu konuyu 2017 yılında Vladimir Putin'in Ankara ziyareti sırasında yeniden gündeme getirdi. Putin ise iki ülke arasındaki vize rejiminin daha fazla serbestleştirilmesini tartışmaya hazır olduklarını ifade etti.

''AÇIKLAMA TESADÜF DEĞİL''

Rusya'daki bazı seyahat uzmanları, Çavuşoğlu'nun yaptığı açıklamanın tesadüf olmadığı, bu konuda yapılan görüşmelerde belli bir noktaya ulaşılmış olabileceği görüşünde. Çünkü 8 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan Moskova'ya giderek iki ülke arasında ilan dilen Kültür ve Turizm Yılının resmi açılış törenine katılacak.

ÖNCEKİ ÖRNEKLER NASIL SONUÇ VERDİ?

Türkiye daha önce, eski Sovyet ülkeleri Gürcistan, Ukrayna ve Moldova ile imzaladığı anlaşmalarla bu ülke vatandaşlarının Türkiye'ye kimlikle girebilmesine olanak sağladı. Anlaşma sonrasında çalışmak veya ticaret yapmak amacıyla Gürcistan'dan Türkiye'ye gidenlerin sayısı ciddi bir şekilde artarken, Ukrayna'daki gelişmeye dikkat çekmek gerekiyor (ki bu örnek Rusya'ya daha yakın).

''UKRAYNA'DA İŞE YARAMADI''

Türkiye ile Ukrayna arasında pasaportsuz seyahat dönemi 2017 yılının mayıs ayında başladı. Ancak Ukrayna'dan Türkiye'ye giden ziyaretçi sayısına bakıldığında, esas büyümenin yüzde 47,9 ile 2016 yılında, yani iki ülke arasında henüz pasaportsuz seyahat dönemi başlamadan yaşandığı görülüyor. Pasaportsuz seyahatin başladığı 2017 yılındaki artış oranı ise yüzde 23. Dahası, Pasaportsuz seyahatin tam yıl devam ettiği 2018 yılındaki ziyaretçi artış oranı yalnızca yüzde 7.95.

Aşağıdaki grafik, pasaportsuz seyahatin, en azından Ukrayna örneğinde, Ukrayna'da Türkiye'ye dönük talebi kökten değiştiren bir unsur olmadığını gösteriyor. Peki pasaportsuz seyahat Ukrayna örneğinde neden böyle bir tablo ortaya koydu ve bunun Rusya'da uygulanması nasıl bir sonuç doğurur?

GRFIK

İYİMSERLR VE KÖTÜMSERLER

Rus turistin Türkiye'ye vizesiz girebilmesi durumununda turist trafiğinin nasıl değişeceği konusunda iki temel yaklaşım var. Büyük acente gruplarının sahipleri kötümser kanadı oluşturuyor. Bu grubun temel argümanı ise şu: Yurt dışına çıkabilecek durumu olanlar zaten pasaportlarını almış durumda. Dolayısıyla, pasaportsuz olarak Türkiye'ye seyahat etmenin önündeki en büyük engel fiyat olarak duruyor. TBS Group'un sahibi Rashad Mammadov ve Pink Elephant'ın sahibi Alexan Mkrtchyan, pasaportsuz seyahat konusunda bir anlaşma yapılması durumunda bile Türkiye'ye giden Rus turist sayısında ciddi bir atış olmayacağı görüşünde.

Pasaportu olmayan insanların yurt dışına gitme amacında olmadığını belirten Alexan Mkrtchyan, ''Çünkü paraları yok. Türkiye'ye pasaportsuz giriş konusundaki hikaye, aslında daha çok iki ülke arasındaki dostluğu göstermeyi amaçlayan şekilsel bir durum'' değerlendirmesinde bulundu.

TUR OPERATÖRLERİ: YÜZDE 25-30 ARTIŞ OLUR

Tur operatörleri ise bu konuda iyimser kanadı oluşturuyor. Örneğin TUI Rusya ve Intourist, anlaşma durumunda Türkiye'nin Ruslar için daha erişilebilir hale geleceğini ve turist trafiğinin yüzde 25-30 artacağını belirtiyor. Tez Tour da benzer düşüncede. Şirket, Rusların kimlikle Türkiye'ye girebilmesi durumunda hem turist sayısının artacağı hem de yeni ürünlerin piyasaya çıkabileceği görüşünde.

Perakendecilerin içindeki pek çok temsilci de olaya iyimser yaklaşarak, 2017 yılında Rusların Ermenistan'a kimlikle girebilme hakkı eld ettikten sonra bu ülkeye giden Rusların sayısındaki yüzde 26'lık artışa dikkat çekiyorlar.

RUSYA VE TÜRKİYE İÇİN UKRAYNA SENARYOSU DERSLERİ

Rusların pasaportsuz olarak Türkiye'ye girmesi noktasında iyimser ve kötümser olan tarafların her biri kendi perspektifinde haklı ancak gelin Türkiye için çok parlak olmayan Ukrayna deneyimine yakından bakalım.

Birincisi, böyle bir uygulama için biyometrik kimlik kartlarına ihtiyaç var. Aslında Rusya'da eski kimliklerin çoğu, zaten biyometrik olanlarla değiştirilmiş durumda. Dolayısıyla bu büyük bir engel değil.

''UKRAYNA VE RSUAY PAZARLARI FARKLI ARKA PLANA SAHİP''

Burada asıl konuşulması gereken nokta Ukrayna ve Rusya pazarlarının arka planı. Birincisi Ukraynalılar, Türkiye'ye kıyasla çok daha ucuz olan ve pasaportsuz giriş gibi ek önlemler olmadan Ukrayna pazarında dinamik bir şekilde büyüyen Mısır'a gidebiliyorlar. İkinci olarak vizesiz bir şekilde (pasaportlu olarak) Avrupa'yı dolaşabiliyorlar.

Türkiye, bu iki rakibi karşısında avantajlı durma geçerek henüz yurt dışına çıkmamış Ukrayna vatandaşlarını kendine çekmek için böyle bir anlaşma yaptı. Ancak pek çok Ukraynalı için pahalı Türkiye yerine ucuz Mısır'a gitmek şu ekonomik konjonktürde çok daha mantıklı değil mi?

''PAHALI TÜRKİYE YERİNE UCUZ MISIR''

Burdan bakıldığında, Hem Mısır'a gidemeyen hem de Avrupa'ya vize almak zorunda olan Rusların, kimlikle seyahat anlaşması yapıldığı taktirde Türkiye'ye daha çok gideceği ortaya çıkabilir. Bu noktada büyük oranda tur operatörleri haklı. Türkiye; bir her şey dahil destinasyonu olarak halihazırda Rusya'da bir standart ve ne ucuz Mısır ne de vizeyle gidilen Avrupa ona rakip değil. Bu nedenle pasaportsuz giriş anlaşması imzalanması durumunda, Rusya Türkiye için Ukrayna'dan daha parlak bir örnek olabilir.

Uzmanlar, Rusya ile Türkiye'nin bu konuda belli bir aşamaya ulaştığını ve yakın gelecekte Rusların Türkiye'ye pasaportsuz girebileceği senaryosunu dışlamıyor. Intourist Genel Müdürü Sergey Tolchin, ''Böyle bir olasılığı dışlayamayız. Türkiye'nin bu konuyla ciddi şekilde ilgilendiği açık.'' diyor.

TUI Rusya ise hemen her sezon başında bu tip şeylerin konuşulduğunu belirterek, ''Ancak ülkelerden herhangi biri böyle bir kararı tek başına alabilir.'' değerlendirmesinde bulundu.

''TEKNİK ALT YAPININ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR''

ATOR'un yaptığı ankete katılan Rus vatandaşlarının çoğunluğu politik nedenlerle böyle bir şeyin gerçekleşemeyeceğini belirtirken, uzmanlar işin iki yönüne daha dikkat çekiyor; Bunlardan birincisi teknik altyapı (havalimanlarına yeni ekipman kurulması, yazılımların yenilenmesi, yönetmeliklerin değiştirilmesi, personelin eğitilmesi...), diğeri ise Rusya'nın iç turizm potansiyeli. Ukrayna örneğine gönderme yapılarak, ''Ukrayna'da Kırım veya Soçi gibi destinasyonlar yok'' deniyor.



Bu Haber 27.03.2019 - 16:26:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Misafir Degilim 28.03.2019 - 03:28

    1 - Rusya da kredi vs borclarından dolayı 2 milyon civarında kişinin yurtdısına cıkıs yapması yasak. Bu yüzden kimlikle çıkışa ruslar kesinlikle izin vermez. 2 - Bakanın bu açıklamasını ruslar da bizim gibi basından ögrendi. 3 - Geçenlerde açıklanan bir kısım Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hala yürürlüğe girmedi.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.